Adrian Năstase şi fiii săi au adus într-o expoziţie falsuri

Share

Adrian Năstase, recunoscut pentru pasiunea sa pentru artă şi, simultan, de a aduna falsuri, s-a făcut de râs din nou.

Istoricul de arta Adrian Buga lansează acuzații grave, în legătură cu expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult”, găzduită de Muzeul Național de Artă al României.

Adrian Năstase şi fiii săi au adus într-o expoziţie falsuri

El afirmă că sunt expuse și lucrări livrate de membri al familiei Adrian Năstase, care sunt falsuri.

„Câteva detalii despre expoziția Victor Brauner. Scriu acest text în care doresc să punctez câteva detalii extrem de importante despre expoziția ‘Victor Brauner.

Între oniric și ocult’ desfășurată în prezent la Muzeul National de Artă al României, proiect conceput și coordonat de Călin-Alexiu Stegerean (curatorul expoziției și Directorul General al MNAR), printr-o producție realizată de Muzeul Național de Artă al României.

În această expoziție, destul de bine argumentată vizual, au fost aduse lucrări de artă, cărți, fotografii și filme din diferite muzee românești și străine, cât și din colecții particulare: lucrări de pictură și grafică de la Muzeul Național de Artă al României, Musee national d’art moderne – Centre Pompidou, Musee d’Art moderne et contemporain de Saint-Etienne Metropole, Musee d’Art moderne et contemporain de Strasbourg, Muzeul de Artă Vizuala Galați, Muzeul Țării Crisurilor Oradea.

Citeşte şi: Remus Truică, fost şef de cabinet al lui Adrian Năstase, aer condiţionat la Jilava?

Colecțiile particulare: Octavian Brandeu, Anca Vlad, Gheorghe Burtea, Cristinel Popa, Jean-Michel Runacher, Beatrix și Christian Derveloy, Damian Florea, Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase.

Situația cea mai gravă, fiind gata să protestez public, este legată de problemele grave de autenticitate ale unor opere de artă care fac parte din expoziția Brauner.

Sunt cunoscute ca lucrări cu mari probleme de autenticitate lucrările care fac parte din colecțiile: Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase.

Citeşte şi: Adrian Năstase şi Viorica Dăncilă vorbesc despre Titulescu, la Beijing

Recomand ca muzeul MNAR să facă urgent o contraexpertiză realizata de experți internaționali în opera lui Brauner, care să confirme sau să infirme acuzele legate de problemele de autenticitate ale operelor din colecțiile: Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase.

Tot timpul am luptat împotriva vânzării obiectelor de artă false, mi-am dedicat timpul, activitatea profesională și experiența în a descoperi doar lucrări originale, iar o lucrare originală, contrar uneia false, are un efect de ridicare a spiritului privitorului și ajuta nespus cultura națională, iar în cazul lui Brauner – internațională.

Adevărul societății artistice și culturale românești trebuie spus doar prin lucrările originale, iar falsul este egal cu minciuna din societatea noastră, este egal cu tot ce este nociv, cancerigen.

Falsul pângăreşte

Falsul pângărește și distruge orice valoare culturală, iar dacă se dovedește prin contraexpertize că în expoziția menționată mai sus s-au introdus cu bună știință lucrări cu probleme de autenticitate, atunci trebuie stabilită o comisie în care curatorul expoziției și Directorul General al MNAR să argumenteze motivele introducerii acestor lucrări în expoziția Brauner.

O grava eroare, mai ales când refuzi să colaborezi cu experți ai muzeului sau cu experți internaționali, este de a fi curatorul unor expoziții pentru pictorii pe care nu-i cunoști și nu-i stăpânești. Aviz pentru viitor în cazul următoarelor expoziții organizate de MNAR.”, a scris Buga, pe Facebook, conform Aktual24.

Share