PSD ar şantaja PNL pentru pensii și alocații crescute cu 40%

Share

Cu toate că şi-a schimbat conducerea, PSD nu şi-a schimbat scopurile politice şi vrea în continuare să facă politică la fel.

Partidul condus de Marcel Ciolacu cere PNL să adopte mai multe măsuri pentru a susține guvernul minoritar al liberalilor. Două dintre aceste măsuri ar implica un efort bugetar foarte mare și datează din vremea Dragnea-Dăncilă, explică jurnalistul Petre Bădică, de la Newsweek România.

Cele două măsuri pe care PSD le-a impus viitorului guvern condus de Nicolae Ciucă pentru a-l sprijini sunt:

1. Creșterea alocațiilor pentru copii – cu 40,2% pentru copiii cu vârste între 2-18 ani și cu 40,5% pentru copiii între 0-2 ani și cei cu handicap;

2. Creșterea pensiilor, conform Legii 127/2019;

Liberalii s-au exprimat, deja, pe cele două chestiuni de mai sus, iar „oferta” lor este mult mai slabă:

1. PNL a anunțat că va crește alocațiilor dar numai cu 20%, jumătate din valoarea de indexare cerută de PSD. De altfel, în iunie 2021, premierul Florin Cîțu anunța că Guvernul va da o Ordonanța de Urgență prin care să fie amânată creșterea alocațiilor pentru copii, următoarea majorare fiind cea de anul viitor (1 ianuarie 2022 cu 20%).

Potrivit unui document ce poate fi găsit AICI,o creștere cu 40% a alocaților ar însemna un efort financiar de 3 miliarde de lei pe an. O creștere de 20% pentru 5 luni costă bugetul 500 de milioane de lei.

Legea 127/2019 prevedea majorarea pensiilor cu 40%.

Actualul ministru al Muncii, Raluca Turcan spunea că nu se poate admite o asemenea indexare. Efortul bugetar pentru aplicarea Legii 127/2019 prin care punctul pe pensie ar trebui să crească cu 40% este de 138 de miliarde de lei pe an, ceea ce în momentul de faţă este greu de suportat de către bugetul statului, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Legea a fost inițată în timpul guvernului Dăncilă. Ea nu s-a mai aplicat după venirea la putere a guvernului Orban în toamna lui 2019.

“În Parlament, pe legea prin care noi am decis să crească pensiile cu 14% majoritatea PSD de la vremea respectivă a decis nu 14%, noi vrem în continuare 40%, fără să indice resursele cu care să putem suporta această majorare. Acum, în contextul deciziei Curţii Constituţionale, aşa cum Parlamentul a decis anul trecut menţinerea punctului de pensie care să aducă o majorare de 40%, la fel Parlamentul, după decizia Curţii Constituţionale, în actul legal de punere în acord a legislaţiei cu deciziile CCR se va pronunţa cu ceea ce este de făcut pe viitor”, a mai spus ministrul Muncii.

Share