home MASS MEDIA Proteste ale ziariştilor la ambasade din cauza lui Miculescu

Proteste ale ziariştilor la ambasade din cauza lui Miculescu

Share

Liderii organizaţiilor jurnaliştilor din peste 100 ţări prezenţi la Congresul mondial al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, ce a avut loc în perioada 4 – 7 iunie 2013 la Dublin, Irlanda, au votat o moţiune de urgenţă împotriva abuzurilor administraţiei Societăţii Române de Radiodifuziune conduse de Ovidiu Miculescu, preşedinte-director general, faţă de salariaţii instituţiei publice şi a liderului Sindicatului Unit al Salariaţilor Radio România, Adrian Moise.

Reprezentanţii jurnaliştilor din întreaga lume au hotărât să susţină protestele membrului afiliat FIJ, Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, împotriva ilegalităţilor din Radioul public şi să transmită aceste proteste ambasadelor României din peste 100 de ţări unde Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor are membri.

Aceştia au cerut printr-o petiţie semnată de 127 delegaţi reîncadrarea liderului sindical şi returnarea de urgenţă a sediului şi a documentelor Sindicatului Unit al Salariaţilor – Radio România confiscate ilegal de către administraţie.

Totodată, Congresul FIJ cere autorităţilor române să respecte Convenţiile Organizaţiei Internaţionale a Muncii, directivele europene şi legislaţia naţională.

În cazul în care nici după această acţiune nu vor fi stopate abuzurile din instituţia publică de presă, jurnaliştii FIJ vor apela la alte mijloace de protest în faţa ambasadelor României din străinate şi la Parlamentul European, prin depunerea unei petiţii pentru declanşarea procedurii de infringement.

Moţiunea Congresului a fost votată cu unanimitate de voturi, în ciuda încercărilor disperate ale emisarilor trimişi pe bani publici la acest eveniment de către conducerea SRR.

Este vorba despre două reprezentante ale administraţiei Miculescu care au încercat prin orice mijloace să perturbe desfăşurarea normală a lucrărilor Congresului, motiv pentru care li s-au retras acreditările de către organizatori.

Chiar dacă ulterior SRR şi-a cerut scuze oficialilor FIJ prin Serviciul Relaţii Internaţionale, sancţiunea pentru acest comportament rămâne, provocând prejudicii de imagine atât radioului public cât şi României.

Pe această cale, Comitetul Executiv al FRJ MediaSind protestează şi împotriva campaniei de denigrare a organizaţiei, Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi Federaţiei Europene a Jurnaliştilor declanşate de conducerea Societăţii Române de Radiodifuziune în propriile programe de ştiri, precum şi pe site-ul unui cotidian central.

Din aceste motive, Comitetul Executiv va acţiona în judecată conducerea SRR şi publicaţia Cotidianul.ro pentru grave prejudicii de imagine aduse FRJ MediaSind, Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi Federaţiei Europene a Jurnaliştilor.

Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor reprezintă interesele a peste 500 000 de jurnalişti din peste 100 de ţări, fiind cea mai mare organizaţie a jurnaliştilor din întreaga lume.

Împreună cu grupul său regional, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, a susţinut întotdeauna drepturile jurnaliştilor din România, protestând faţă de atacurile clasei politice împotriva libertăţii de exprimare.

În calitate de raportor oficial la ONU, Comisia Europeană şi Parlamentul European, FIJ este organizaţia reprezentativă a jurnaliştilor din întreaga lume.

FRJ MediaSind reprezintă interesele a peste 9 000 de angajaţi din mass-media, fiind organizaţia reprezentativă din sectorul “Cultură şi Mass-Media”.

În această calitate a negociat şi semnat Contractul Colectiv de Muncă din Mass-Media, obţinând pentru toţi angajaţii din industria de media drepturi salariale dar şi profesionale, cum ar fi clauza de conştiinţă. FRJ MediaSind a susţinut în Parlamentul European împreună cu Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, petiţia împotriva vulnerabilităţii presei la adresa siguranţei naţionale.

FRJ MediaSind susţine propunerea Active Watch şi a europarlamentarului Renate Weber ca Uniunea Europeană să interzică infiltrarea redacţiilor cu agenţi ai serviciilor secrete.

Comitetul Executiv al FRJ MediaSind

Share