home MASS MEDIA Proiectul FEJ Managing change in mass-media – în sprijinul jurnaliștilor europeni

Proiectul FEJ Managing change in mass-media – în sprijinul jurnaliștilor europeni

Share

După doi ani și multă muncă, proiectul Managing change in media, organizat de către Federația Europeană a Jurnaliștilor – FEJ cu finanțarea Comisiei Europene, a ajuns la final.

Săptămâna trecută, la Salonic, Grecia, a avut loc ultima conferință a proiectului, la care au participat 55 de reprezentanți din 23 de țări ai organizațiilor de media afiliate la FEJ.

Au fost prezenți președintele Federației Europene a Jurnaliștilor, Mogens Blicher Bjerregard, Renate Schroeder, directorul FEJ, Ricardo Gutierrez, secretarul general FEJ, precum și reprezentata Comisiei Europene, Suzanne Vanderzande, Policy officer CE media pentru domeniul audiovizual și politica media, precum și invitați din mass-media europeană. Delegația din partea României a fost formată din președintele Federației Cultură și Mass-Media, FAIR-MediaSind, Leonard Pădureț, președintele Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind, Cristinel Godinac și președintele MediaSind TVR, Sorin Torică.

Una dintre concluziile conferinței a fost că schimbarea digitală în jurnalism a dus la presiuni imense asupra modelelor de afaceri ale editorilor tradiționali și digitali și la o schimbare a modului în care sunt ambalate și distribuite știrile. Reducerea costurilor, personalul supraîncărcat și ciclurile de știri rapide au dus la condiții precare de muncă pentru jurnaliști și au ridicat multe întrebări privind calitatea și încrederea publicului în mass-media.

Noul proiect FEJ de gestionare a schimbării în media lucrează cu parteneri sociali, sindicate și patronate, inclusiv Eurpean European Broadcasting Union (EBU) și News Media Europe (NME), pentru a găsi modalități inovatoare de a aborda aceste probleme cheie. Proiectul pune accent pe drepturile tuturor lucrătorilor, dialogul social și egalitatea de șanse.

Această prezentare necesită JavaScript.

Pe parcursul a peste doi ani, au fost organizate 5 conferințe tematice axate pe: jurnalism digital și noi modele de afaceri (Germania); reînnoirea sindicatelor prin recrutare și modernizare (Portugalia); abordarea muncii precare în jurnalism (Suedia); modernizarea serviciilor publice de media prin inovare și dialog (România) – amănunte aici: Un serviciu public media înseamnă un loc în care regăsim toate opiniile și care nu este influențat de politicieni; și egalitatea de șanse și diversitatea în instituțiile de presă și uniuni (Turcia).

Conferința finală despre viitorul industriei de știri, care reunește sindicatele și patronatele în calitate de parteneri sociali a avut loc săptămâna trecută, în Salonic, Grecia. Au fost discutate probleme privind abilitățile, instruirea, dialogul social, ocuparea forței de muncă și cele mai bune practici. S-a discutat intens despre situația presei din Uniunea Europeană, de sprijinul pe care instituțiile europene îl pot acorda lucrătorilor din mass-media, despre libertatea de exprimare, despre standardele jurnalismului în UE, despre protecția jurnaliștilor și, nu în ultimul rând, despre dreptul organizațiilor sindicale de a-și apăra membrii.

La începutul lunii viitoare, o echipă de experți ai FEJ în negocierea contractelor colective de muncă, însoțiți de către un avocat specializat în dreptul comunitar al relațiilor de muncă, se vor deplasa la București pentru a susține pe afiliații din Televiziunea Națională a Federației Cultură și Mass-Media FAIR – MediaSind în vederea deblocării dialogului social din această instituție și pentru demararea procedurilor privind negocierea unui nou CCM care să garanteze drepturile profesionale, independența editorială, condițiile de muncă, dar și drepturile salariale și de protecție a locurilor de muncă în TVR.

Departament Comunicare FAIR-MediaSind
Salonic, 14 octombrie 2019

Citeşte şi
Doina Gradea (PDG TVR) dezinformează opinia publică

Într-un comunicat de presă transmis vineri, 26 iunie 2020, conducerea Societății Române de Televiziune face Read more

Realitatea a suspendat difuzarea discuției cu infractorul Dragnea

Realitatea a luat ţeapă cu aşa-zisul interviu din cabina celulei penitenciarului infractorului Dragnea, în vestibulul Read more

Radu Moraru: Trebuie să-l oprim pe acest criminal de Iohannis!

Jurnalistul Radu Moraru pare că s-a pierdut de tot în noua sa naraţiune. Grigore Cartianu Read more

Lista publicaţiilor plătite de primari PSD din Capitală

Cum se construieşte campania murdară a PSD? Este simplu: o lavină de bani se revarsă Read more

Ion Cristoiu rupe colaborarea cu epigonul său, Dan Andronic

Ion Cristoiu anunţat că nu mai scrie nimic în Evenimentul Zilei şi că rupe colaborarea Read more

Aligică: „Isteria şi iresponsabilitatea de la televiziuni, pericol de securitate naţională”

Profesorul universitar Paul Dragoș Aligică, specialist în analiză instituțională, vorbește despre efectele isteriei din presă Read more

Jurnaliştii băcăuani cer autorităţilor locale să dea informaţii despre pandemie

Presa locală din Bacău cere autorităților locale să comunice constant informații despre epidemia de coronavirus.„Atragem Read more

Streinu-Cercel nu a mai suportat presa jegoasă făcută de Antena 3

Doctorul Adrian Streinu-Cercel, manager al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, a răbufnit, la Antena Read more

Daniel Nanu, jurnalist sportiv, îi jigneşte pe românii din Diaspora

Daniel Nanu, un jurnalist sportiv cu mare experienţă, care a apărut inclusiv la Pro X, Read more

Paul Stănescu a agresat o jurnalistă incomodă de la Libertatea

Un nepot al secretarului general al PSD, Paul Stănescu, este acuzat că mușamalizează neregulile de Read more

Share