Profilaxia dentară – ce este și când se recomandă?

Share

Profilaxia dentară reprezintă totalitatea măsurilor medico-sanitare care au ca scop prevenirea apariției unor afecțiuni la nivelul cavității bucale sau stoparea evoluției unor afecțiuni deja existente. Această procedură se poate realiza atât la pacienții care prezintă carii dentare, cât și la cei care au probleme precum paradontoza sau alte afectiuni severe la nivelul cavității bucale. Pentru realizarea acestor tratamente, se folosesc tehnologii de ultimă generație și se respectă cele mai înalte standarde de calitate.

De ce este important să realizezi regulat această procedură?

Această procedură presupune curățarea în profunzime a cavității bucale, ceea ce nu poți realiza acasă, oricât de riguroasă ar fi igiena pe care o realizezi tu singur. Însă și igiena de acasă este foarte importantă. Dacă ai o igienă riguroasă și faci regulat aceste tratamente de profilaxie, care presupun: detartraj dentar, albire dentara sau periaj profesional, poți reduce cu până la 60% riscul de apariție a problemelor dentare. 

Periajul realizat acasă este menit să curețe dantura, însă nu poți să îndepărtezi în totalitate placa bacteriană care se depune pe suprafața dinților. Acest aspect nu înseamnă că nu trebuie să te folosești de toate metodele pe care le ai la dispoziție: periaj, ață dentară, duș bucal, apă de gură etc. Placa bacteriană neîndepărtată eficient rămâne în spațiile interdentare unde în timp se formează carii dentare, boli parodontale și alte infecții bacteriene care pot duce la o degradare iremediabilă a danturii.

Lucrările protetice de tipul implanturilor dentare, coroane sau proteze fixe pot fi, de asemenea, afectate de către această placă bacteriană. Profilaxia dentară realizată regulat este singurul tratament eficient în eliminarea depozitelor de tartru și care poate preveni pe termen lung apariția afecțiunilor stomatologice.

Ce presupune tratamentul complet de profilaxie dentară?

Atunci când începi un tratament de profilaxie dentară trebuie să știi că vei trece prin mai multe proceduri complexe, astfel încât se va elimina de la nivelul cavității bucale tartrul și toate bacteriile dăunătoare prezente. 

Aceste proceduri se fac cu ajutorul unor aparaturi de ultimă generație și de către un personal medical foarte bine pregătit în domeniu, care să știe cum să utilizeze aparatura și cum să realizeze eficient procedurile care îți vor reda zâmbetul frumos și sănătos. Nu uita să te programezi la un control stomatologic o dată la 6 luni, pentru a preveni eventuale probleme care pot apărea datorită curățării incomplete a cavității bucale.

Share