home EVENIMENT Plasma convalescentă mai multă ne ajuta să micşorăm numărul deceselor de Covid

Plasma convalescentă mai multă ne ajuta să micşorăm numărul deceselor de Covid

Share

Plasma convalescentă este un factor la care ar fi trebuit să ne gândim. Până acum am făcut-o în mică măsură. O temă de meditaţie.

Florin Hozoc, CEO la Besmax Pharma Distribution (BPHD), susţine că folosirea pe scară largă a plasmei convalescente ar fi putut salva cel puţin o treime dintre morţii de Covid, dar firma s-a lovit de o serie de piedici, în distribuirea gratuită a echipamentelor şi consumabilelor necesare.

“Chiar dacă recoltăm doar două doze de plasmă, la fiecare 100 pacienți infectați cu noul coronavirus, în timp ce în Europa media este de cinci ori mai mare, trebuie să înțelegem că sunt de patru ori mai mulți români care și-ar dori să doneze, dar numai 25% dintre ei reușesc să o facă”, spune Hozoc.

Aceasta înseamnă că “am fi putut să recoltăm și noi cel puțin opt doze de plasmă, la fiecare 100 de pacienți COVID”, spune reprezentantul BPHD.

Peste 50% dintre românii care au încercat să doneze, explică acesta, pur și simplu nu au fost preluați de centrele de transfuzie. Încă 25% dintre donatori au reușit să comunice cu reprezentanții centrelor de transfuzie, dar au fost refuzați din motive care nu se regăsesc în ghidul european, adică au fost refuzați abuziv.

Mai mult, “probabil am fi putut recolta chiar și mai mult de cele opt doze la 100 de pacienți COVID, dacă Ministerul Sănătății și-ar fi îndeplinit obligația de a derula campanii de informare a pacienților, cu privire la importanța donării de anticorpi plasmatici”, susţine Florin Hozoc, conform stiripescurt.ro.

În acest fel, numărul donatorilor ar fi putut crește cu peste 50%, iar dacă ar fi fost preluați toți am fi putut ușor ajunge la 10-12 doze de plasmă la fiecare 100 pacienți infectați cu SARS-COV-2. “Românii au demonstrat în aceste luni că sunt mult mai generoși decât poate statul să primească de la proprii cetățeni”, afirmă Hozoc.

Share