Pe Traian Băsescu l-a muşcat albina corupţiei de limbă

Share

Traian Băsescu parcă a fost ciupit de streche, ori poate că, asemeni situaţiei din filmul din clip, o albină l-a muşcat de limbă şi i-a denaturat discursul politic. Adam Sandler joacă, în “Bedtime Stories“, rolul hazos al unui tip care ar vrea să spună ce are de spus, dar o albină l-a înţepat în limbă şi nimic din ce spune nu se înţelege, aşa că îşi ia un translator, care traduce.

Nimic din ce spune fostul preşedinte azi, pe anumite subiecte-cheie, nu este de înţeles. Cuvintele sale nu sunt însă o bâiguială informă, ca la Sandler, ci par coerente. Totuşi, pentru ca mesajul său să fie mai puternic, el are nişte ecouri în medul public, care traduc mereu cele spuse de el, rostogolind minciuni peste minciuni.

Dacă analizezi însă aceste minciuni, le descoperi izvorul: Sistemul Ticăloşit, contra căruia a luptat odinioară (sau a dat numai impresia că luptă) Traian Băsescu.

Nou atac al lui Traian Băsescu la adresa Justiţiei

În tehnica dezinformării şi intoxicării, se spune că, pentru ca un lucru absurd, care contrazice logica elementară, să pară real, trebuie ca mai multe voci, aparent independente, să transmită acelaşi mesaj de fond, pe diferite tonuri, în diferite registre, cu diferite tipuri de argumente şi în diverse contexte.

Am mai scris despre acest lucru în postarea “Nouă serie de aberaţii imense marca Ion Cristoiu“. Aici voi analiza puţin una dintre ultimele prezenţe ale lui Băsescu pe postul de televiziune RTV, în emisiunea “Ediţie Specială” a Andreei Creţulescu. RTV ne susură că…

… Preşedinţia nu a reuşit să o impună pe Livia Stanciu la conducerea CCR, funcţia fiind obţinută de Valer Dorneanu, cu susţinerea oamenilor propuşi de Traian Băsescu, pe când era preşedinte al statului. Ce spune însă despre asta Băsescu acum? În primul rând, vulpoiul pune sub semnul întrebării informaţia dată de RTV:

Doamnă, spuneţi-mi exact: a candidat sau nu doamna Livia Stanciu la funcţia de preşedinte al CCR?

Andreea Creţulescu o leagănă în jurul gardului. Băsescu răspunde, condiţional-optativizând, aşa cum nu-şi permitea niciodată să o facă vechiul Traian Băsescu:

(n.n.: dacă a candidat) … eu cred că ar fi o probă imensă de tupeu, pentru că acolo, la CCR, sunt nouă judecători şi este o cutumă. Întotdeauna e o majoritate de şase cu experienţă. E greu de crezut că doamna Livia Stanciu a avut tupeul să spună: “Eu am venit de la Înalta Curte şi vreau să fiu preşedintele vostru”.

Corect. Acid, dar corect. Aici începe să acţioneze albina, care l-a-nţepat în limbă pe Băsescu:

Cum credeţi că cei şase judecători ar fi votat în funcţia de preşedinte un judecător, fie el şi preşedintele ÎCCJ, care în februarie 2015 spunea, la bilanţul DNA: “Noi suntem aliaţii procurorilor”.

Comentariu: Livia Stanciu şi-a cerut pensionarea şi nu mai este preşedintele ÎCCJ, altfel nu putea să devină judecător la CCR. Traian Băsescu minte. Livia Stanciu nu a spus că judecătorii sunt aliaţii procurorilor, ci că judecătorii şi procurorii sunt de aceeaşi parte a baricadei în lupta anticorupţie, nu aşa cum ar dori Băsescu, ca judecătorii poate să fie de partea corupţilor, trup şi suflet.

Am aflat cu toţii că Justiţia este câmp tactic. Ori, ÎCCJ nu putea fi câmp tactic pentru SRI decât cu aprobarea preşedintei ÎCCJ.

Comentariu: Traian Băsescu minte. În realitate, generalul SRI Dumitru Dumbravă a afirmat acum un an că Justiţia este câmp tactic pentru SRI, nu Livia Stanciu, aşa cum afirmă implicit chiar Băsescu câteva minute mai târziu, sugerând apoi că nu a vrut să spună asta, dar că Livia Stanciu ar fi complice.

În studio este trepidantul fost uneperist Eugen Nicolicea, care peste vreo săptămână nu va fi subordonatul lui Traian Băsescu, pentru că din mai anul acesta s-a întors la matcă, în PSD. Nicolicea vrea să-l întrebe ceva pe Băsescu, dar Băsescu şi-o fereşte şmecheşte.

Discuţia curge spre povestea cu penitenciarele, Creţuleasca încearcă să îi pună fostului şef al statului o întrebare pe subiect, iar acesta izbucneşte, cu spontaneitatea-i caracateristică:

Aoleo, mai lăsaţi-mă! Întrebaţi-o pe doamna Prună, înainte să mai facă declaraţii publice, dacă a fost salariată la SIE. Nu pentru că ar fi o nenorocire, ci pentru că, dacă este aşa, trebuie să ne spună: “Da”, dacă nu este aşa trebuie să ne spună: “Nu”, şi dacă este aşa trebuie să fie în CV-ul dânsei. Nu discutăm despre ofiţeri acoperiţi.

Acestea sunt problemele ţării ăsteia acum, dacă a fost sau nu a fost Raluca Prună salariat SIE. Nu e vorba despre ofiţer acoperit, dar pare a fi o nouă strategie mediatică de genul celei cu Ponta ofiţer acoperit, destinată, de această dată (pentru că nu ar fi nimic ilegal), să demonstreze omniprezenţa serviciilor în statul poliţienesc, acuzat de cel ce are o posibilă metresă scuturată bine de procurori, fratele, Mircea, condamnat, aflat în puşcărie, ginerele şi el păscut de procurori, iar el este urmăritt penal pentru spălare de bani din luna mai a acestui an de către PÎCCJ.

Share