LIVE COVERAGE Atentat la Nisa. Cel puţin 73 de morţi

Share

https://www.youtube.com/watch?v=y60wDzZt8yg

UPDATE 1843: Ziare.com – Romanca disparuta in urma atacului din Nisa, mama copilului care se afla in spital, a fost gasita intr-unul dintre spitalele din orasul francez. Sotul femeii inca este cautat de autoritati. Amintim ca femeia, sotul sau si copilul locuiau in Austria, dar se aflau in vacanta in Nisa. Copilul a fost gasit sambata intr-un spital din Nisa.

UPDATE 1.35: The New York Times – O vecină a ucigaşului din  Nisa îl descrie pe acesta:

UPDATE 1.25: USA Today – Doi americani au fost ucişi la Nisa. Ei sunt Sean Copeland, de 51 de ani, şi fiul lui de 11 ani, Brodie, din Austin, Texas.

UPDATE 1.18: Reuters – Police arrest three in Nice as Islamic State claims truck attack

Poliţia franceză a arestat trei persoane, în legătură cu carnagiul din Nisa.

UPDATE 1.13: The New York Times – Alte 50 de persoane sunt între viaţă şi moarte. Ieri a fost prima dintre cele trei zile de doliu naţional în Hexagon.

UPDATE 1.10: The Guardian – Turismul nu va ceda în faţa terorii, dar industria trebuie să treacă printr-un proces de regândire

UPDATE 1.06: Euronews – Can France prevent another attack?

UPDATE 1.02: Military.com – US to Coordinate with French on Response to Nice Attacks

Secretarul Apărării Ashton Carter se va întâlni cu omologul său francez săptămâna viitoare, pentru a coordona împreună un răspuns militar la seria de atentate din Franţa.

UPDATE 1.00: BBC – Ministrul de Interne i-a chemat pe toţi cetăţenii patrioţi să devină rezervişti, pentru a creşte securitatea, după atacul de la Nisa.

UPDATE 00.53: NPR – ISIS susţine că franco-tunisianul era unul dintre vectorii săi. Totuşi, jurnalistul NPR Eleanor Beardsley îl citează pe procurorul antiterorism din Nisa, François Molins, care arată că Mohamed Lahouaiej Bouhlel “nu avea absolut nici o legătură cu reţelele jihadiste ori cu radicalii islamişti“.

UPDATE 00.46: CNN – Omul care a folosit un camion de 20 de tone, propunându-şi să ucidă sute de persoane la Nisa şi ucigând 84,s-a radicalizat cumva foarte rapid şi nu se afla în atenţia nici unui serviciu secret care se ocupă de antiterorism, a declarat ministrul de Interne Bernard Cazeneuve.

UPDATE 23.05Washington Post – Un procuror francez a anunţat că investighează posibile legături ale atentatorului cu reţele teroriste islamice.

UPDATE 22.57: Hawaii News Now – Tunisia’s foreign ministry has condemned the Nice truck attack

Ministrul de Externe al Tunisiei a condamnat atacul din Nisa cu cea mai mare fermitate şi a anunţat crearea unui grup de criză, pentru a discuta cu tunisienii care trăies în oraşul francez (Nisa). Agenţia de presă oficială tunisiană TAP a citat Ambasada Tunisiei la Paris afirmând că în timpul atacului au fost omorâţi trei cetăţeni tunisieni. Agenţia de presă oficială algeriană APS a anunţat că că, de asemenea, şi un algerian a fost ucis aseară la Nisa.

UPDATE 22.50: Washington PostBrutal Nice truck attack hit smallest victims the hardest

Spitalul de copii din Nisa a tratat în jur de 50 de copii şi adolescenţi, după atacul de joi spre vineri noaptea, inclusiv doi copii care au murit în operaţie. Cinci rămân la reanimare, în stare critică, conform lui Stephanie Simpson, directorul de comunicare de la Spitalul «Lenval Fondation». «Unii dintre aceştia sunt în continuare între viaţă şi moarte», a spus Simpson.

UPDATE 5.44: Nice Matin: Corpul franco-tunisianului se potriveşte, ca semnalmente, cu actele de identitate găsite în camion.

UPDATE 5.31: “Cel puţin 80 de morţi la Nisa”, anunţă CNN, citând Le Figaro..

UPDATE 4.48: François Hollande, preşedintele Franţei:

Printre cei 77 de morţi se află mai mulţi copii. În plus, alte 20 de persoane rănite sunt în stare gravă. Facem tot ce putem pentru identificarea acestor victime. Toate spitalele regionale din zonă sunt mobilizate. Nisa este acum lovită. Toată Franţa este sub pericolul terorismului islamic.  10.000 de soldaţi vor fi mobilizaţi în plus, faţă de forţele regulare de Poliţie. Se vor face controale la frontiere, de către Jandarmi şi Poliţie. Starea urgenţă, care trebuia să se termine pe 26 iulie, va continua încă trei luni.

UPDATE 4.44: Ministerul de Interne francez încearcă să afle dacă atacatorul a acţionat pe cont propriu.

UPDATE 4.39: Primarul Parisului îşi oferă sprijinul pentru cetăţenii Nisei.

UPDATE 4.37: 15 dintre răniţi sunt în stare critică.

UPDATE 4.35: Actele de identitate găsite în camion aparţin unui rezident franco-tunisian de 31 de ani din Nisa, anunţă AFP, via BBC.

UPDATE 4.33: Alţi martori descriu comportamentul şoferului camionului. Acesta trăgea stânga-dreapta de volan, străduindu-se să calce cât mai mulţi oameni, relatează BBC World News.

UPDATE 4.29: În timp ce preşedintele Franţei, Hollande, convoacă un comitet de criză, la Washington Barrack Obama condamnă atacul, numindu-l “oribil”, conform BBC World News.

UPDATE 4.08: Eleonor Beardsley, NPR:

Martorii povestesc că sute de oameni alergau în toate direcţiile, forţând uşile caselor de pe stradă, cerând să li se dea voie înăuntru. Alţi martori afirmă că grămezi de corupri erau întinse unele peste altele şi alte persoane puneau peste aceste trupuri feţe de masă din restaurante.

UPDATE 3.59: Huffington Post: “Trupuri neînsufleţite peste tot, după atacul camionului, de Ziua Bastiliei”:

Procutorul-şef de Nisa Jean-Michel Prette a spus că corpurile neînsufleţite sunt împrăştiate de-a lungul Promenade de l’Anglais. Totuşi, el s-a ferit să folosească cuvântul “atac”, cu toate că este conştient că “are multe ingrediente ale unui atac, care ne fac să ne gândim la aceasta”.

UPDATE 3.57: Două televiziuni româneşti au intrat în live coverage imediat după atentat: TVR 1 şi Digi 24. Regretatul Ralu Filip spunea că revirimentul televiziunilor din România va începe atunci când TVR se va manifesta profi în astfel de situaţii. Oare? Vom vedea.

UPDATE 3.51: Numărul oficial al morţilor a crescut la 77. LATER EDIT – cu mândrie şi tristeţe o spunem – am dat această informaţie 10 minute înaintea CNN International.

UPDATE 3.46: Unit-ul antitero francez a preluat, conform SkyNews, conducerea operaţiunilor de după recentul atentat din Nisa.

===

Un şofer a ucis cel puţin 73 de oameni şi a rănit un număr mult mai mare la Nisa, într-un atentat, atunci când a intrat cu un camion de mare tonaj, cu viteză, în mulţimea care se uita la artificiile de Ziua Bastiliei, la Nisa, pe luxoasa Rivieră Franceză, în urmă cu puţin timp, informează Reuters. La acel moment, pe Promenade de l’Anglais se aflau cel puţin 40.000 de oameni.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text] [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Poliția a împușcat și a ucis șoferul care conducea camionul de mare tonaj. Acesta, cu totul inexplicabil, a reuşit să înainteze spre mulţime cu TIR-ul doi kilometri, lovind masa de spectatori adunată seara târziu, a declarat pentru Radio France Info un oficial regional, Sebastien Humbert .

Bărbatul de la volanul camionului a deschis focul asupra mulţimii, a declarat pentru BFM TV reprezentantul local al guvernului francez. Arme şi grenade au fost găsite în interiorul camionului, după ce individul a fost ucis.

“Este o scenă oribilă”, a spus France Info parlamentarul de Nisa Eric Ciotti, explicând că TIR-ul a gonit pe carosabil, de-a lungul Mediteranei, înainte să fie oprit de Poliţie, “punând la pământ mai multe sute de persoane”.

Posturile de radio locale au citat oficiali francezi spunând că o cifră preliminară a numărului morţilor ar fi 73. Alţi oficiali au spus că numărul celor răniţi este de ordinul sutelor.

În acest moment, nu se ştie dacă nenorocirea a fost provocată de un descreierat singuratic, ori este vorba despre un atentat terorist organizat. De asemenea, în prezent nu există o revendicare a atentatului.

Humbert a descris atentatul ca fiind clar un act criminal, cu toate că şoferul încă nu a fost identificat. Rezidenţii marii staţiuni mediteraneene, aflate aproape de graniţa cu Italia, au fost sfătuiţi să stea în case. Nu există nici un semn al unui alt atac.

Share