EUROVISION: Scandalul Paula si Ovi se amplifica

Share

Vreau sa fac un anunt important. Azi am fost la ghereta din colt, care are ultimul racnet de xerox color ultraperformant si face si stampile si mi-am scos, cu sigla, antet si tot dichisul, tot ce este necesar ca sa ma declar pe mine insumi, cum zice frantzujii, Florin Budescu, Conte d’Etang Blanc.

De-acum incolo, nu mai accept sa fiu numit decat astfel. Repet, pentru a se intelege foarte clar: am antet, blazon de conte si chiar si stampila, asa ca sa nu va jucati cu mine!

Ceva asemanator a facut si Ovidiu Cernauteanu, cred eu, Ovidiu care, in acest moment, pentru mine este dezamagirea inceputului de mileniu, dupa ce in vara eram entuziasmat de el, acest baiat, fiu al unui respectat rocker botosanean.

Ce si-a zis el oare? Hai sa ma inteleg cu Norvegianul Zburator, ca tira in Romania, la hipercorupta Televiziune Romana, mi-o fac altii. Si uite-asa a inceput totul, cu folosirea tehnicii dublului limbaj, valabila si in afacerile muzicale, ca si in politichie.

Norvegianul Compozitor a scris, dimpreuna cu Ovi, care a pus probabil si el cateva tuse si bobite pe portativ, cam 90% din piesa “Playing With Fire” si a inceput jocul cu focul.

Aceasta pentru ca Norvegia stie ca Norvegianul Producator este compozitorul care a castigat Eurovision Romania 2010. Lasati, fraierilor, ca nu-i asa, se lauda si el, ca producatorul, eu sunt defapt compozitorul! – ne face cu ochiul, din tara, Ovi, prin intermediul lui Paul Nanca de la Fundatia Phoenix.

Si ne scoate din maneca un docoment fara nimic altceva decat semnatura Norvegianului Incantator, pre numele sau , care afirma:

I Personally confirm that Ovi (Ovidiu Cernauteanu) is the only composer of the song “Playing With Fire”. We agreed that I would receive 50% of the publishing rights of the song as a payment for my work as producer.

Efectiv m-a facut praf acest docoment atat de credibil. Iata ce docoment la fel de credibil am emis eu ieri seara, la coltul strazii de dupa colt, intre doua beri “La Ştraţi”, in timp ce imprimanta mergea de mama focului:

I, Queen Elisabeth the IInd of  United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, hereby I confirm that Flory (Florin Budescu) was named by Me, with the God’s will, Count of  White Puddle, Bucharest, Romania. We agreed that I would receive 50% of the earned money from every white puddle’s counts from arround the world. (urmeaza semnatura indescifrabila a Reginei Marii Britanii)

Sper ca nu mai aveti si tupeul sa-mi cereti sa va reproduc aici docomentul in facsimil! Pentru a se intelege foarte clar ce persoana importanta am devenit incepand de aseara, voi da si traducerea docomentului citat:

Eu, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, confirm prin prezenta ca Flory (Florin Budescu) a fost numit de mine, cu vointa Domnului, Conte de Balta Alba, Bucuresti, Romania. M-am inteles cu Flory ca voi primi 50% din banii datorati de la fiecare conte de baltă albă din intreaga lume.

Iar acum, vorba lui Paul Nanca Intaiul, cel inconfundabil si indibilidabil: “Cu aceasta, consider scandalul incheiat! Trebuie sa ne ocupam de turneu!”. Adica eu inteleg asa: in Romania suntem alimentati (cu concupiscenta TVR, care in mod normal in acest moment, daca a fost trasa pe sfoara, ar trebui sa faca un scandal cat Bucharest Financial Plaza), cu intoxicarea ca Ovi este creatorul piesei.

Nu ca ar fi mare lucru de capul ei, ci este mai curand construita pe principiul juxtapunerii mai multor colaje muzicale, dintre care primul, cum am aratat, provine de la melodia olandezei Anouk, “Girl”, fara sa fie plagiat. Dar aceasta are mai putina importanta.

Ia sa vedem ce realitate alternativa a descoperit in Norvegia jurnalistul Andrei Vulpescu de la Vedeta.ro. Conform unui articol din Faro Journalen, Ovi si Simen au invins in Melodi Grand Prix Romania. Ei ii spun Melodi Grand Prix, dar se refera exact la Eurovision Romania. Sa mearga, deci, textul siroaie:

Simen Eriksrud vant den rumenske MGP-finalen lørdag med «Playing With Fire», en låt han har skrevet sammen med opprinnelig rumenske Ovi Martin fra Bryne. Ovi framfører låten sammen med den rumenske stjernen Paula Seling, og vant over 15 konkurenter i finalen i Bucuresti.

Traducere, ca sa nu ne uitam patrat la elipsa aproape circulara, ca si cum ar fi un hiperboloid parabolic:

Simen Eriksrud a castigat finala Eurovision Romania sambata, cu melodia “Playing With Fire”. El a scris un cântec, împreună cu originalul român Ovi Martin din Bryne. Ovi a cantat impreuna cu vedeta romana Paula Seling si a invins peste 15 concurenti in finala de la Bucuresti.

15 concurenti si un sfert, care are degetul taiat si si-a pus plasture, ca sa se respecte exact sfertul. Acum, daca Simen Eriksrud asta era un simplu producator, nu avea ce sa caute sa scrie nici un cantec.

Iar daca Ovi stia ca a scris singur “Playing With Fire”, nu accepta niciodata sa se laude Simen prin Tara Fiordurilor ca e co-compozitor, nu numai producator. Darmite sa mai si imparta banii cu producatorul, indiferent in ce proportie, 50% – 50% sau 90% la 10%, cum a strecurat Capatos aseara. Numai daca este cumva carpa de spalat vasele, ceea ce nu cred.

Eu cred ca intelegerea a fost asa: ma Simen, ma, noi scriem impreuna, mai mult tu, o melodie, eu ma inteleg cu Romanica, pentru ca acolo e coruptie si zicem in Bucuresti ca e creatia mea, TVR inchide ochii si tu lauda-te linistit aici ca e creatia ta si-a mea.

Problema e ca si Tono, un fel de UCMR-ADA a norvegienilor, corporatie creata in 1928, care se ocupa de drepturile artistilor din Norvegia, sustine ca Simen si Ovi sunt co-autori ai superbei piesisoare “Playing With Fire”.

Asa ca in acest moment, daca este sa faca exact ce trebuie, TVR, organizatorul Eurovision Romania 2010, ar trebui sa descalifice cernauteanul farsor pentru incalcarea Regulamentului Eurovision, ce spune clar ca nu poate fi compozitor strain in competitie si sa reorganizeze concursul.

Daca este posibil si cu televoting functional. Dar numai daca este posibil, desigur.

Share