OCCRP a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace

Share

Proiectul de Raportare a Crimei Organizate și a Corupției (OCCRP) a fost nominalizat, de Grupul de lucru pentru Premiul Nobel pentru Pace, al Centrului de Studii pentru Pace și Conflict (PACS), pentru Premiul Nobel pentru Pace 2023.

Grupul de lucru a fost convocat de prof. Wolfgang Wagner, care este eligibil să facă o nominalizare.

Wagner i-a invitat pe studenți de la studiile minore privind pacea și conflictul și Masterul Drept și Politică a Securității Internaționale, pentru a discuta despre scopul Premiului pentru Pace și criteriile pentru candidații buni.

Grupul a colectat diverse idei și a efectuat verificări ale antecedentelor potențialilor candidați.

După o conferință video cu cofondatorul OCCRP, Drew Sullivan, grupul a decis să nominalizeze OCCRP pentru premiul Nobel pentru pace.

Una dintre studenţi, Helen Zotz, a comentat:

„A fost un proces fascinant în care se discută diferite semnificații ale păcii. Am vrut să evidențiem OCCRP și lucrările lor de investigație ca o contribuție adesea trecută cu vederea la pace!”

OCCRP a fost înființat în 2006 cu misiunea de a lucra împotriva corupției și a crimei organizate prin expunerea economiilor din umbră și combaterea dezinformării prin jurnalismul de investigație.

Organizația contribuie la prevenirea și încheierea conflictelor prin întărirea bunei guvernări și înlăturarea liderilor corupți.

Grupul a considerat că războiul care se desfășoară în Ucraina ne amintește de forța corozivă a corupției și a crimei organizate.

OCCRP a informat despre Putin și rețeaua sa, care beneficiază de pe urma economiei și a războiului.

Acești oligarhi au îngreunat deseori oricui să-și urmărească bunurile. OCCRP încearcă să le descopere bogăția și să faciliteze pentru guverne să impună sancțiuni împotriva lor prin publicarea activelor lor într-o bază de date.

Activele în valoare de 17,5 miliarde de dolari aparținând acestor oligarhi au fost deja descoperite datorită activității OCCRP.

Jurnalismul de investigație este un bun public care susține democrația și pacea, dând o voce societății civile și dezvăluind faptele nelegiuite ale guvernului și comportamentul de pradă.

Organizația sprijină jurnalismul de investigație la nivel global, deoarece continuă să lucreze la formarea și angajarea personalului la nivel internațional.

OCCRP tocmai și-a mutat sediul la Amsterdam. Grupul a avut plăcerea să-l cunoască pe co-fondatorul Paul Radu și să o investigheze pe jurnalista Pavla Holcová (foto).

Un alt student, Rogier Bakker, notează: „întâlnirea cu o parte din personalul OCCRP și co-fondatorul Paul Radu a fost extrem de interesantă.

Ei și-au împărtășit opiniile cu noi, despre cel mai eficient mod de a lupta împotriva cooperării globale și a criminalității. Întâlnirea mi-a întărit convingerea că sunt demni de această nominalizare.”

Share