home MASS MEDIA O corectie pentru Maruta si Buscu: Coti nu a inceput cu voi!

O corectie pentru Maruta si Buscu: Coti nu a inceput cu voi!

Share

Cum am explicat in Revista presa(rilor), Doru Buscu a acordat un interviu pentru site-ul lui Mihnea Maruta, cu titlul “Ar fi trebuit să renunţ la presă acum 15 ani”. Am constatat sec ca ar fi fost bine daca ar fi facut-o. Trebuie insa neaparat sa citim ce e intrebat de Maruta si ce anume raspunde Buscu:

Ai avut două ziare de suflet, pe care le-ai considerat “copiii tăi” din presă: “Caţavencu” şi “Cotidianul”. Unul a murit, celălalt pare că-şi pierde aura. Ce-ţi reproşezi în fiecare dintre cele două cazuri?
La “Cotidianul” îmi reproşez pripa în care l-am construit. Tot ceea ce a urmat a fost ok, în sensul că am folosit toate resursele pe care le-am avut şi aproape toată energia de care dispuneam ca să demonstrăm că presa scrisă e încă posibilă…

… bla-bla-bla… Un moment, un moment… Domnu’ Maruta. Domnu’ Buscu. Toate ca toate. Sunteti doi tipi interesanti. Ati facut o serie de lucruri bune. Probabil ca nu le cunosc pe toate. Mea pulpa. Poate ca a fost sau poate ca nu a fost “Catavencu” copilul lui Doru Buscu, aceasta nu este treaba mea.

Insa, dom’ Maruta, cu tot respectul: pe cand puricii se potcoveau cu 99 de ocale si sareau pana la cer, pe la 1993, asa, spre toamna, pe cand erati elev de scoala-n Romania postcomunista, “Cotidianul” exista. El nu a fost niciodata copilul lui Buscu, ci al lui Ratiu. In editia post-belica.

Ion Ratiu, daca va spune ceva numele acesta obscur. Iar relatia de rudenie dintre “Cotidianul” si Buscu probabil ca este un fel de echivalentul casatoriei unei orhidee delicate cu Patrocle. O sa ma intrebati cine este Patrocle. Patrocle este dulaul care sgarma florile-n gradina vecinului cultivatorului de flori exotice.

Ca sa intelegeti mai bine ce vrau pen’ ca sa zic: cand a murit florarul, fiul sau a vandut la stapanul lu’ Patrocle, iar acesta a venit si-a inceput sa scurme si sa faca pipi la radacina orhideei, pana cand aceasta s-a uscat de oftica floriceasca.

Ceea ce trebuie sa intelegeti, dom’ Buscu, dom’ Maruta, este ca lumea nu a inceput cu voi, iar ziarul “Cotidianul” si istoria sa nici ea nu va apartine. Asa cum nu a apartinut nici lui Ion Ratiu, ardelean ca si dumneavoastra, dar cunoscator si de istorie si respectuos cu un brand interbelic.

Spre deosebire de dumneavoastra, care, intre doua baute redactionale la crasma de la coltul strazii de dupa coltul coltului, puteati sa aveti bun simt si sa va documentati, sa aflati povestea adevarata a publicatiei pentru care lucrati si pe care nu o respectati.

Pentru ca daca ati fi respectat-o nu ati fi facut remembering despre “Cotidianul” cu propria dv. echipa de la “Cotidianul”, ca si cum inainte ar fi fost totul putregai si mizericordie.

Va spune ceva numele Florin Iaru, dom’ Maruta? Nu? Intrebati-l pe dom’ Buscu, va face el un desen despre un mare poet. Da’ va spune ceva Stefan Agopian? Un mare scriitor. Dar Paul Lazarescu? Un mare disident politic, dom’ Maruta.

Ori poate Dan C. Mihailescu? Un mare critic. Sau poate, cine stie, Doru Mares? Un mare jurnalist de cultura. Serban Madgearu este un nume cunoscut pentru infumurarea dumneavoastra? A fost presedintele CNA. Au poate Claudiu Doltu? A fost consilier prezidential, un economist eminent, cadru universitar. Ori, cine mai poate sti, Alexandru Tasnadi? Profesor la ASE, mentorul primului. Vreti sa continuu? Nu vreti. Sa stiti ca mai am.

Dati un surf pe Internet, documentati-va, cititi, infundati-va o zi, doua, trei, o saptamana, doua, trei la BCU, par egzample, apoi veniti si scrieti despre “Cotidianul”. Pana atunci, boticu’ umed-n pamant si pleoapele plecate pudic.

Coti nu a inceput cu voi. Din pacate, cel putin pentru urmatoarele luni, s-a terminat.

Share