Noua strategie a trolilor Rusiei Putiniste

Share

Noua strategie a trolilor Rusiei Putiniste s-a schimbat, după 24 februarie 2022, odată cu începerea invaziei în Ucraina.

A apărut versiunea de trol 2.0 al Rusiei Putiniste. Atacă în haită şi, când atacă, recită din propaganda oficială şi afirmă lucruri fără acoperire despre autorul postării pe care sare la gât.

Unul afirmă: “Da, sigur, tipic neomarxisştilor globalişti.”. Sar alţi trei acoliţi, care dau like imediat.

În jumătate de oră, se formează un conclav ultrareacţionar, care discută, dă like-uri, agreghează qui-pro-quo-uri absurde, dar aparent coerente şi simulează dezbaterea de idei.

Dacă reacţionezi, încercând să porţi un dialog principial cu astfel de troli, îi ajuţi, pentru că le măreşti vizibilitatea.

De exemplu, la tâmpenia iniţială cu “neomarxiştii globalişti”, altul răspunde: “m-am uitat eu în CV-ul lui, e tipic”, iar altul adaugă o chestie dezlânată, ambiguă, despre “aceşti ioan fărădeţară care ne trădează neamul nostru românesc”.

Adesea, iniţiatorul întregii clăci de vorbe este un individ care mutilează activ limba română. Presupun că este un actant şef de reţea din fabrica de troli a lui Evgheni Prigojin, aşa-zisul “Bucătar al lui Putin”.

Nu ştie limba română, probabil traduce cu Google Translate. Este normal de altfel, nu? Sunt vremuri de război, războiul pe minţile noastre se poartă acum pe alte coordonate.

Acest gen de activitate subversivă foloseşte slăbiciunile tipice Facebook, pe care reţeaua le rezolvă treptat, dar costurile necesare sunt enorme, aşa că până o face “merită să speculăm pe el, nu?”.

FB apreciază clăcile de vorbe. Cu cât, la un comentariu, se formează o arborescenţă mai mare de contracomentarii, like-uri reciproce, intervenţii care deplasează “discuţia” de pe o subtemă pe alta, indexarea mall-ului de ccomentarii creşte.

Cei care intervin astfel în discuţie primesc toţi notificări, unii despre alţii, şi intervin iar şi iar, adhocratic.

În general, trolul tipic are un cont pe care nu a pus nimic sau a pus în cinci ani trei floricele şi doi căţei, are câţiva prieteni şi o poză din profil, cu ochelari de soare, neclară.

Inexplicabil, este membru al unor grupuri şi pagini din Suedia, România, Vietnam şi Tonga şi a studiat la Ballantines. Ştiţi voi…

În condiţiile actuale, singura soluţie este ca, la aceste simulări neîndemânatice de dialog, să reacţionăm, atunci când purtăm dialoguri noi, dialogând cu adevărat, coerent, articulat, cu argumente şi contraargumente veritabile.

Altă soluţie nu există decât, dacă “dialogul” se însăilează pe un grup sau pe o pagină pe care o administrezi, să interzici accesul utilizatorilor de această factură, apoi să le dai block, astfel încât să “dialogheze” în camere de rezonanţă fără vizibilitate, în afara paginii sau grupului tău de Facebook.

Dar, dacă ai distribuit ceva şi începe “dialogul” acolo unde ai distribuit, tu nu poţi să faci nimic. E foarte complicat. trebuie să iei legătura cu administratorul grupului, să-i explici speţa… e-hei… e complicat.

Mai poţi să raportezi administratorului, dar ce ştii tu ce gândire are acesta şi dacă înţelege ce se întâmplă. Iar e foarte complicat. Administratorii de unde ai distribuit (grup, pagină) trebuie să facă asta şi de obicei nu o fac.

Cei care au pus la punct tactica aceasta de troling au studiat înainte, cu experţi angajaţi şi plătiţi consistent, toate aceste lucruri şi profită de ele.

Share