Posibile videoclipuri cu soldați ruși castrând un soldat ucrainean

Share

Pe rețelele de socializare circulă videoclipuri în care se presupune că apar soldați ruși castrând și ucigând un soldat ucrainean legat, cu căluş la gură.

Aceasta atrage o acuzație, din partea ONU, de potențiale crime de război, determinând o anchetă ucraineană, cu privire la posibile torturi.

Cele trei videoclipuri par să arate un soldat purtând ceea ce arată ca pete galbene și albastre, culorile drapelului ucrainean, pe pământ, cu mâinile legate la spate, mai întâi cu căluş în gură, apoi mutilat, apoi împușcat.

CNN nu poate verifica în mod independent autenticitatea videoclipurilor, care au circulat pe scară largă pe rețelele sociale, după ce au apărut pentru prima dată pe un canal Telegram pro-rus.

CNN nu a putut să verifice în mod independent naționalitatea făptuitorilor sau a victimei.

Misiunea ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului din Ucraina a declarat că este îngrozită de videoclipuri. Într-o declarație emisă vineri seara, Misiunea a declarat că „tortura și execuțiile sumare ale prizonierilor de război și ale persoanelor necombatante sunt crime de război”.

Procuratura Generală din Ucraina a declarat că a început o anchetă penală în acest caz, „pe baza rezultatelor procesării video, care arată cum persoane în uniforma militarilor Forțelor Armate ale Federației Ruse torturează un prizonier în uniformă de militar al Forțelor Armate ale Ucrainei. Se iau măsuri pentru stabilirea tuturor împrejurărilor crimei”.

Videoclipul care pare să fie primul arată că victima este înconjurată de cel puțin patru bărbați, dintre care unul poartă ceea ce pare o uniformă rusească, cu însemnul „Z”, asociat cu invazia Rusiei în Ucraina.

Un al doilea videoclip îl arată pe același bărbat zvârcolindu-se la pământ. Un bărbat care poartă mănuși chirurgicale albastre și e îmbrăcat în ceea ce pare a fi o uniformă rusească taie lenjeria victimei, cu un cutter.

Bărbatul folosește aceeași unealtă de tăiere pentru a-l castra, apoi ține organele genitale mutilate în sus, pentru cameră. În videoclip, făptașii pot fi auziți spunând „ține-l, ține-l”, în limba rusă.

Al treilea videoclip îl arată pe bărbatul legat și mutilat fiind împușcat în cap și târât. CNN a contactat ministerul rus al Apărării, pentru comentarii despre videoclipuri.

Misiunea de Monitorizare a ONU a declarat pe Facebook că „este îngrozită de ultimele videoclipuri, care arată aparent bătaia, castrarea și împușcarea unui soldat capturat din Forțele Armate ucrainene, de către un alt bărbat, care pare a fi membru al forțelor armate ruse sau afiliat unor grupuri armate”.

„Într-unul dintre videoclipuri, soldatul torturat părea să fie împușcat în cap și trupul său târât într-un șanț. Dacă ar fi confirmate, aceste acțiuni ar constitui crime de război”.

Misiunea ONU de Monitorizare a declarat:

„Din păcate, acesta este doar cel mai recent dintr-o serie de videoclipuri care au documentat torturi și ucideri extrajudiciare ale prizonierilor de război și ale persoanelor, în afara luptei, comise de părţilebeligerante”.

„HRMMU a raportat public despre videoclipuri care arată soldați ucraineni împușcând în picioare trei soldați ruși capturați și, într-un caz separat, împușcând și ucigând un soldat rus rănit”, a scris Misiunea de Monitorizare a ONU.

Share