Solicitarea lui Niculae Bădălău, de a fi eliberat din arestul preventiv, a fost respinsă definitiv de Curtea de Apel Bucureşti.
„Soluția pe scurt: INCH. 36/CO-CP/ În baza art.205 Cod procedura penală respinge că nefondată contestația formulată de contestatorul-inculpat Bădălău Niculae împotriva încheierii pronunțate de Tribunalul Giurgiu la dată de 10.01.2023 în dos pen nr 1977/122/2022/a1.2. În baza art. 275 alin. 2 C.pr.pen. obligă contestatorul-inculpat la plata sumei de 500 de lei către stat, cu titlu de cheltuieli judiciare Definitivă. Pronunțată, în ședința camerei de consiliu, azi, 25.01.2023”, este soluția dată de instanță.
Fostul baron PSD, Niculae Bădălău, a susținut în fața judecătorilor, pe 27 decembrie, că niciodată nu a profitat de funcțiile sale, pentru a obține avantaje personale.
„Regret faptul că am acceptat să merg la acea întâlnire, cu acel domn. El m-a invitat, el a condus discuțiile…
Domnul procuror a depus toate documentele pentru a încheia urmărirea penală. Vreau să vă spun că în 30 de ani de prefect, de deputat, de ministru al Economiei, niciodată nu am greșit. Și eu nu cred în ținte.
De doi ani nu mai fac parte din nici un partid politic. Niciodată nu mi-am folosit calitățile, pentru a obține ceva pentru mine sau pentru familia mea”, le-a spus Bădălău judecătorilor.
Niculae Bădălău a fost trimis în judecată de DNA, în stare de arest preventiv, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și trafic de influență, într-un dosar în care este acuzat că i-a oferit mită 170.000 de euro, unui primar din județul Giurgiu, în schimbul acordării unor contracte de lucrări publice.
Potrivit unui comunicat, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției, au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Niculae Bădălău, la data faptelor consilier de conturi, în cadrul Curții de Conturi a României, și vicepreședinte al Autorității de Audit, din cadrul aceleiași instituții, pentru trafic de influență și dare de mită, în formă continuată, și a unui reprezentant al unei societăți comerciale, pentru complicitate la dare de mită.
Surse judiciare au precizat că persoana trimisă în judecată, alături de Nicolae Bădălău, este Elena Matache, reprezentanta firmei implicate în acest caz.
Procurorii anticorupție notează în rechizitoriu că, în zilele de 9 august și 19 noiembrie, Niculae Bădălău, în calitatea menționată, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un anumit contract unei societăți administrate de o rudă a inculpatului.
Contractul viza „Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă potabilă”, fiind estimat la valoarea de 7.071.925 lei, fără TVA.
„În schimbul acestui ‘serviciu’, inculpatul ar fi promis că va determina o persoană din conducerea Companiei Naționale de Investiții (CNI), asupra căreia a lăsat să se înțeleagă că are influență, să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție, de primăria respectivă”, arată anchetatorii.
În perioada 2021-2022, spune DNA, în contextul derulării unui contract, pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind „Înființare rețea de alimentare cu apă…”, Niculae Bădălău, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezența cauză, i-ar fi oferit primarului mai multe sume de bani, pentru ca, în schimb, acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.
„În același context, la data de 19 noiembrie, Niculae Bădălău i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% (170.000 euro) din valoarea contractului menționat mai sus, dar și dintr-un viitor contract, a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă, de la primăria respectivă.
Ulterior, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, inculpatul Niculae Bădălău i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă în legătură cu contractul în derulare”, menționează procurorii anticorupție.
Potrivit acelorași surse judiciare, primarul căruia Niculae Bădălău i-ar fi oferit mită este Dan Pasat, fost deputat PNL, care a fost condamnat în 2013, la trei ani de închisoare, pentru șantaj.
Dan Pasat are calitatea de martor-denunțător în dosar. El este cel care l-a denunțat pe Bădălău la DNA.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Giurgiu, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.