New year, new you sau cum poți să slăbești în bucătărie

Share

Începutul de an vine mereu cu obiective și rezoluții legate de dezvoltarea noastră personală. De cele mai multe ori, devine dificil să te ții de aceste rezoluții pentru că sunt nerealiste. Poate îți propui în ianuarie să slăbești 10 kilograme în noul an – nimic mai greșit.

Acesta în sine nu e un obiectiv: obiectivul ar trebui să fie o sănătate mai bună, o rezistență mai bună la efort, un corp mai puternic etc. Iar toate aceste lucruri se întâmplă, firește, în bucătărie! Știai că nutriția este 80% dintr-un proces de slăbire, iar sportul 20%?

Când le combini, obții cele mai bune rezultate – însă astăzi îți vorbim despre nutriție. Mai exact, despre cum poți să slăbești în bucătărie și care sunt câteva tips&tricks de care să ții cont.

  • Gătește acasă

Ar fi trebuit să specificăm – poți să slăbești în bucătărie doar dacă gătești acasă. Când mănânci / comanzi de la restaurant (chiar dacă nu comanzi neapărat fast-food), nu poți controla cantitățile din mâncare. Adică nu îți poți număra caloriile, pentru că nu știi cât ulei s-a pus în acel prânz.

De aceea ar trebui să deprinzi obiceiul de a găti acasă: începe cu preparate simple, ușoare și rapide, pentru care nu ai nevoie de zeci de ingrediente sau foarte multe tipuri de oale si cratite, ci doar ce ai deja în bucătărie.

  • Mergi la cumpărături cu lista și planifică

De ce dai iama în dulciuri la…3 dimineața? Simplu: pentru că le ai! Și le ai pentru că le-ai cumpărat. De aceea ar trebui să mergi la cumpărături doar cu lista făcută de acasă. Înainte de a merge la cumpărături, asigură-te că îți planifici mesele pentru următoarele zile și cumpără doar ingredientele necesare lor. Tot aici ar trebui și să îți pregătești mesele în avans pe câteva zile, ca să nu te trezești că e vineri seara, ești obosit și nu ai nimic în frigider, așa că trebuie să comanzi: asigură-te că ai mereu ceva în frigider.

Ceva sănătos. Nu uita să îți numeri caloriile și să îți cântărești mâncarea – pentru a slăbi, va trebui să fii într-un deficit caloric, adică să consumi mai puțin alimente decât are nevoie corpul tău.

  • Nu renunța la plăcerile nevinovate

Abandonăm adesea o dietă pentru că suntem nevoiți să renunțăm la toate plăcerile nevinovate pe care le avem. De fapt, în realitate lucrurile nu ar trebui să stea astfel: încă te poți bucura de prăjituri. Dar fă-le tu în casă, și asigură-te că înlocuiești, de exemplu, zahărul cu un îndulcitor natural (ștevia).

Nu trebuie să renunți la cartofii prăjiți, dar asigură-te că îi faci la o friteuza sau la air fryer. Să slăbești nu înseamnă să renunți la lucrurile care îți plac, ci doar să le adaptezi nevoilor tale. Există zeci de rețete de prăjituri și mese principale slab calorice care sunt și ușor de preparat – deci, cum s-ar spune, you get the best of both worlds.

  • Nu există alimente interzise

Slăbitul e, de fapt, extrem de simplu: trebuie doar să mănânci în deficit caloric, fără să elimini vreo grupă alimentară. Atenție – multe diete îți impun să renunți la zaharuri, grăsimi sau carbohidrați. În realitate, asta e imposibil, nesănătos și nesustenabil pe termen lung.

De aceea trebuie să știi că nu există „alimente interzise”, există doar moderația. Cu alte cuvinte, un biscuite nu te va îngrășa. Însă tot pachetul, da. Nici una sau două felii de pizza nu îți vor aduce kilograme în plus – însă o pizza întreagă o va face. Moderația e cheia în toate, inclusiv în procesul de slăbit sănătos.

Așadar, abdomenul la care ai visat cu siguranță se construiește în bucătărie – iar partea bună e că ai timp să îl obții până la vară. Nu trebuie să elimini nimic, ci doar să reduci și să apreciezi puterea moderației. O felie de tort la ceva vreme nu a îngrășat pe nimeni.

Share