Mermelirea Dosarului 10 august va fi atacată la CEDO

Share

Mai multe persoane publice şi cel puţin un ONG anunţă că vor ataca la CEDO zăpăcirea Dosarului 10 august, de către Justiţia Română.

”Astăzi, din păcate, după decizie, după ce judecătorii au decis că dosarul nu se redeschide şi că cei 4 şefi ai Jandarmeriei din acest dosar (…) scapă fără nici un fel de cost, în faţa cetăţenilor şi a istoriei, am avut încă o dată imaginea unei ţări abandonate, unde Justiţia nu funcţionează, unde Justiţia umblă cu capul spart”, a afirmat Rarel Bogdan, comentând decizia în Dosarul 10 august, conform News.ro.

Prim-vicepreşedintele PNL a adăugat că ”faptul ca după trei ani de zile nu se întâmplă nimic şi tot ce a fost acolo a fost şters cu buretele ne arată că Justiţia din România n-a înţeles absolut nimic din lupta românilor pentru libertate, pentru civism, dar şi pentru o Justiţie complet liberă”.

”Noi ne vom adresa Curţii Europene pentru Drepturile Omului, ne vom duce la Strasbourg cu ajutorul oamenilor care au fost, îi rog să facem front comun, pentru ca să atacăm decizia de clasare la CEDO pentru a veni Instanţa Europeană să redeschidă aceste dosar, nu se poate aşa ceva”, a mai declarat Rareş Bogdan.

Jurnalista Ondine Gherguţ a declarat pentru MagnaNews.ro că soluţia acum nu mai este în ţară, ci la CEDO şi CJUE:

Singura soluţie este CEDO, este următoarea soluţie logică, altceva în ţară nu ai. (…) Este vorba despre justiţia Uniunii Europene. Aceste instituţii pot să oblige România să judece şi să pedepsească abuzurile. (…) CJUE poate să dea o pedeapsă României şi să impună o rejudecare a dosarului, iar CEDO poate să impună despăgubirea victimelor de la 10 august.

, a declarat Gherguţ.

“Rușine, Justiția Română! Ne vedem la CEDO!”, titrează comunitatea Declic, anunţând pentru azi protest în faţa Tribunalului Bucureşti, de la ora 18.00:

Comunitatea Declic, alături de Evoluție în Instituție, Inițiativa România, Corupția Ucide, Reset Iași, Brașovul Civic, Geeks for Democracy contestă decizia judecătorului Daniela Isabela Miheț, de la Tribunalul București, de clasare definitivă a dosarului 10 august și anunță că va sprijini deschiderea unui proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

De asemenea, reprezentanții grupurilor civice se vor strânge, miercuri, 3 martie, de la ora 18.00, în fața Tribunalului București, cu mesajul „Rușine, Justiția Română! Ne vedem la CEDO”.

„Astăzi justiția din România și-a arătat fața întunecată. Am ieșit în stradă pentru a apăra independența justiției, am fost gazați și loviți, pentru ca un judecător să își bată joc de noi și să îi salveze pe vinovați. Niciun șef al Jandarmeriei, responsabil pentru gazarea și rănirea a sute de oameni, nu mai poate fi acum tras la răspundere. Doar CEDO mai poate face dreptate în acest caz, așa că ne vom adresa Curții Europene.”

Cătălina Hopârteanu, coordonatorul campaniilor pe Justiție
Societatea civilă dezaprobă modul în care ancheta 10 august a fost ucisă din fașă. Dosarul 10 august a fost închis definitiv, deși DIICOT nu a făcut o anchetă corectă. Niciun martor și nicio persoană vătămată nu au fost audiate de procurori, iar o parte din probele tehnice nu au fost cerute. În aceste condiții, închiderea cercetărilor nu poate fi decât abuzivă.

Dosarele istorice ale Revoluției și Mineriadelor sunt încă plimbate între parchete și instanțe. Pe același model de mușamalizare, ancheta 10 august a fost clasată definitiv înainte să înceapă. Una dintre cele mai violente acțiuni împotriva cetățenilor de după Revoluție riscă să aibă aceeași soartă.

Jurnaliștii interesați să participe la acțiune sunt așteptați mâine, la ora 18.00, în fața Tribunalului București.

Share