home MASS MEDIA, STIRI DESPRE TELEVIZIUNI MediaSind somează Realitatea să facă public numărul angajaților în șomaj tehnic

MediaSind somează Realitatea să facă public numărul angajaților în șomaj tehnic

Share

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind a luat act de reacția administratorului special al SC Realitatea Media SA, Genoveva Grigoroscut, publicată de Paginademedia.ro.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Aceasta în urma apariției comunicatului de presă al organizației noastre, prin care semnalam faptul că angajați ai instituției, aflați în șomaj tehnic, lucrează în regim de voluntariat, fără să aibă un contract semnat în acest sens. Printre altele, în acest document se precizează:

“Din cauza situației de criză economică în care ne situăm, ca urmare a pandemiei de coronavirus, Realitatea Media a fost nevoită să trimită angajați în șomaj tehnic. Nimeni nu a fost însă obligat să vină la muncă.

Repetăm: NIMENI nu a fost obligat să vină la muncă în această perioadă. Mai multe persoane au solicitat adeverințe pentru a se putea deplasa și doar acelea, ca urmare a cererii lor, au primit acea hârtie.

Ca urmare a acuzațiilor false MediaSind, Realitatea Media îi somează pe cei care au publicat aceste lucruri nefondate să prezinte de urgență probe care să susțină că vreun angajat a fost obligat să vină la muncă.

De asemenea, vă informăm că Realitatea Media își rezervă dreptul de a-i acţiona în judecată pe cei care au lansat sau care au propagat aceste acuzații nefondate, menite să aducă grave prejudicii de imagine.”

SRJ MediaSind consideră că, administrația instituției, apelând la explicații puerile, pentru „a se spăla pe mâini” ca Pilat, încearcă să-i facă părtași la ilegalitățile comise și pe angajații care lucrează ca voluntari la sediul societății, deși ei figurează în șomaj tehnic.

Această prezentare necesită JavaScript.

Salariații sunt considerați vinovați pentru că „mai multe persoane au solicitat adeverințe pentru a se putea deplasa și doar acelea, ca urmare a cererii lor, au primit acea hârtie.” Aici apar unele probleme:

1) dacă adeverințele au fost eliberate doar pentru deplasare, fără motivație legală, avem de-a face cu infracțiunile de înșelăciune și zădărnicirea combaterii bolilor prevăzute de art. 244 și 352 Cod Penal.

2) dacă ele certifică calitatea de voluntari pentru realizarea emisiunilor, este vorba tot de o acțiune ilegală, atât timp cât aceștia nu funcționează în instituție cu contract de voluntariat.

Pentru informarea corectă a opiniei publice, SRJ MediaSind solicită conducerii Realitatea Media SA următoarele:

1)să facă public numărul și funcțiile angajaților aflați în șomaj care, în această perioadă, lucrează în regim de voluntariat;

2) să explice opiniei publice de ce a eliberat Adeverință de angajator pentru deplasare la sediul Realitatea Plus – în regim de voluntariat angajaților care se aflau în șomaj și nu aveau încheiate contracte de voluntariat.

3) În cazul în care, în continuare, conducerea Realitatea susține că nu lucrează cu angajați aflați în șomaj, atunci să explice cu ce personal își desfășoară activitatea din moment ce producătorii, cameramanii, șefii de tură, sunetiștii se află în șomaj tehnic încă din data de 7 aprilie 2020, conform Deciziei administratorului special semnată în data de 6 aprilie 2020. Totodată, cerem administratorului special să răspundă dacă a solicitat în scris sau verbal șefilor de compartimente să cheme la serviciu, în regim de voluntariat, pe angajații care se află în șomaj tehnic.

Referitor la amenințările conducerii Realitatea Media de a ne acționa în judecată, precizăm că la sediul MediaSind se află documente care demonstrează decizia administratorului special de a trimite în șomaj angajați ai SRTV, adeverințe de angajator pentru voluntariat, precum și alte probe care vor fi puse la dispoziția instanței și a instituțiilor abilitate. Spre ilustrare, publicăm și câteva fotografii făcute zilele trecute în sediul Realitatea Media chiar de către unii dintre șomerii – voluntari. Pe una dintre ele, care surprinde o secvență de emisie, nici nu știm cum s-o catalogăm: umor involuntar sau satiră autocritică. Se poate observa că invitata emisiunii este ministrul muncii iar, pentru că vorbim de “funie în casa spânzuratului”, așa cum se poate vedea scris pe burtieră, unul din subiectele „înfierate” este chiar cel pe care l-am pus noi în discuție.

De altfel, cunoscutul realizator Tv Costi Rogozanu a demisionat de la Realitatea Tv. în semn de protest față de presiunile patronatului asupra angajaților aflați în șomaj tehnic pentru ca aceștia să lucreze în calitate de voluntari: (amănunte aici: Costi Rogozanu demisionează de la Realitatea Plus și denunță presiunile patronilor ca angajații trimiși în șomaj tehnic să vină ”ca voluntari” la muncă.)

În calitate de cea mai mare organizație națională a lucrătorilor din mass-media, membru – fondator al singurei organizații reprezentative la nivel de sector Cultură și Mass-Media, Federația FAIR-MediaSind -afiliată cu drepturi depline la Federația Internațională a Jurnaliștilor și Federația Europeană a Jurnaliștilor- Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind nu se lasă intimidat de amenințarile făcute de orice angajator care încearcă să-și bată joc de drepturile celor care lucrează în acest important domeniu. Din acest motiv, facem un apel către angajații din media care sunt abuzați de decizii ilegale ale unor angajatori, să ne contacteze pentru a interveni de urgență în sprijinul lor.

Impreună suntem mai puternici!

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind

Departament Comunicare

București, 21 aprilie 2020

Citeşte şi
Becali jigneste femeile, CNA someaza public Antena 2

CNA a somat public Antena 2 pentru emisiunea "Agentul VIP" din 27 aprilie, în care George Read more

Revista Presa(rilor)

Adevarul scrie ca "Ministrul Hunor închide ochii la prada lui Tucă": Actualul ministru al Culturii, Read more

Realitatea Media obligă angajaţii în șomaj tehnic să lucreze ca voluntari

MediaSind solicită Realitatea Media să nu mai oblige angajații aflați în șomaj tehnic să lucreze Read more

Denise Rifai şi-a dat demisia de la Realitatea Plus

Denise Rifai, realizatorul emisiuni "Legile Puterii", din prime time, a anunţat, în cursul acestei zile, Read more

Miron Mitrea, firmă de consultanţă împreună cu băiatul lui Maricel Păcuraru

Fostul ministru al transporturilor în guvernul Năstase, Miron Mitrea, a înființat anul trecut o societate Read more

Oreste preia “Jocuri de putere”, emisiunea lui Rareş Bogdan

Oreste Teodorescu se alătură echipei televiziunii Realitatea Plus. El va fi, începând de duminică, 1 Read more

Realitatea Plus se pesedizează, cu Miron Mitrea şi Anca Alexandrescu

Miron Mitrea, recuperat pe vremea Vioricăi Dăncilă pe post de consultant PSD în campania electorală Read more

Mădălina Mihalache, jurnalista anticorupţie, pleacă la Antena 3

Jurnalista Mădălina Mihalache, acreditată pe PSD, autoare de directuri excelente pe Justiţie, recunoscută pentru atitudinea Read more

Denise Rifai l-a dat afară din emisiune pe pesedistul Radu Cristescu

Radu Cristescu de la PSD a fost dat afară dintr-o emisiune la care participa la Read more

Cozmin Guşă susţine că va consilia zeci de baroni şi primari PSD

Acum se vădeşte ce făcea Cozmin Guşă cu şi în spatele emisiunii România 2019: acorda Read more

Share