Mai avem zece cotidiane. And counting…

Share

Asta-noapte, din ratiuni de monitorizare a informatiei care circula in mass-media, pe diferite canale, am facut un calcul, sa vad cate publicatii cotidiane mai avem, de cand a inceput criza. Rezultatul este: noua. Daca gresesc, chiar ii rog pe cei care viziteaza website-ul meu sa-mi spuna ce am uitat.

1. “Evenimentul Zilei” deocamdata se simte (aparent, cel putin) bine (si aceasta in conditiile in care Ringier pare a avea atitudinea cea mai civilizata fata de jurnalistii angajati, luand in seama, intre anumite limite, chiar si Contractul Colectiv de Munca pe Ramura Mass-Media, chiar daca exista cazul Marius Draghici).

Conform informatiilor mele, problema este ca nu prea se iese pe teren din redactie, pentru ca e bine sa stai cu ochi bencliţi in monitorul calculatorului si sa dai stiri de pe Internet, iar pe ce dau agentiile e bataie.

Ziarul e scris curatel, dar daca iei la puricat scriitura gasesti idiosincraziile tipice: boala virgulelor in exces, ca sa fii sigur ca le-ai pus, ca si “ghilimelita” (depre care voi scrie odata o postare distincta, ca trebe, e manie nationala).

2. “Adevarul” ma oripileaza destul ca sa-mi fi propus, la un moment dat, sa scriu o postare distincta despre cel mai tare ziar quality, care defaptamente este un prapadit de tabloid, colorat pe print ca o cocota, care se da fudul ca el nu se murdareste si nu se compromite scriind politica, dar se ocupa zilnic de subiecte de magazin, edificand cu gratie o varza editoriala mult sub valoarea numelor din staff-ul publicatiei.

Una peste alta, un fel de “Click” fara gagici. Avantajul lor este ca Dinu Patriciu joaca tananika fara griji si sigur publicatia va supravietui crizei. Problema este ca acolo sunt si niste salariati, care lucreaza ca sclavii in mina, intr-o redactie in care mancatoriile si starea de tensiune sunt ingrozitoare.

3. “Romania Libera” e al treilea cotidian clasic care pare a rezista in vremuri de criza, probabil pentru ca are Adamescu bani. Ziarul e scris curatel, in maniera dominata de aceleasi idiosincrazii de scriitura constatate la EvZ, probabil din aceleasi cauze.

4. “Gandul” se spune ca ar fi urmatoarea publicatie cotidiana din Capitala care va face boac si ramane sa vedem daca va continua pe print, ca Adrian Sarbu e naprasnic la bani si rade rapid ce nu merge pe profit. Sunt curios daca in spate sunt datorii care pot duce la insolventa. Daca nu, poate ca are o sansa sa continue pe Internet.

5. “Curentul” (se pare ca) a ramas numai pe Internet, dupa ce a fost lovit aproape mortal de Vantu, cel care a creat editia postbelica a publicatiei, pe ruinele “Tineretului Liber”, pe care l-a luat ca sa-l tranteasca.

Serverul nu il ajuta si pagina de Internet se incarca destul de greu. Acest ziar foloseste o platforma de Internet destul de primitiva, la care mai trebuie lucrat serios. Nu am reusit sa gasesc un feed RSS.

6. “Jurnalul National” continua sa existe in actuala sa agregare, cu texte extrem de lungi si o editie zilnica scrisa mai quality decat “Adevarul”, dar cu directie politica clara. Restructurarile sunt in toi. Sa vedem daca si cum va rezista la urmatoarele lovituri de copita ale crizei.

7. “Ziarul Financiar” nu se simte prea bine si a inceput sa faca, dupa cate am inteles, reduceri serioase de personal. V-am spus mai sus ca Sarbu e sangeros. Plus ca nu-i pasa de nimic: nici de contractul pe ramura, nici de soarta salariatilor, doar de teschereaua lui.

8. “Financiarul” exista (sau subzista), cu o echipa de jurnalisti foarte buni, mai buni decat continutul editorial. Sa vedem cat il mai tine-n priza Pisi.

FEED-BACK: Jurnalistul Cristian Matache imi atrage atentia asupra cotidianului…

9. “National” e un fel de versiune roscalie a “Adevarului”, si totusi indrazneste sa nu afirme despre sine ca este ziar quality. Trateaza un subiect politic pe zi sau doua si in rest se dedica tabloidizarii. Asa cum face dintotdeauna. Inca exista si are sanse de supravietuire datorita acestui format popular. Chiar daca Gica Voicu a plecat la Antene.

10. – 11. Am exclus partial din calculele mele ziarele de sport “Gazeta Sporturilor” si “PRO Sport“, pe care le consider tara-n tara si categorie aparte, unde domina clar GSP, de altfel lider si pe Internet.

11.-12.-13. Am exclus, de asemenea, insa din cu totul alte motive, cele trei haznale parajurnalistice zilnice “Click“, “Cancan” si “Libertatea“.

FEED-BACK: Tot de la Matache citire…

14. “Ring” este singurul ziar gratis care ne-a ramas in Bucuresti, dupa disparitia “Compactului” de la Ringier.

Dincolo de faptul ca face clar parte tot din categoria tabloidelor, insa fara gagici rasturnate si masini dezbracate pe sinele sau framantat, are categoria PAPARAZZI, mai la coada-n versiunea Internet, iar langa ea o frumoasa categorie CULTURA pe bune, unde poti vedea semnal de carte, cronica de teatru si de carte si alte lucruri dintre acestea rarisime in presa noastra de azi. Foarte frumos din partea lor!

Pe vremea cand venisem prin Bucuresti sa fac presa mare, cotidianele se distantau de cancan, infractionalitatea ca stire si monden cu aceeasi scarba senioriala cu care se distanteaza acum “Adevarul” de politica.

Si parca avea sens.

Mai este HotNews, caz aparte, care face furori pe Internet cu continut premium. Chapeau bas, Margarit! Dar oare ajunge asta ca sa ai, in vremuri de criza, un buget decent pentru a putea supravietui?

Au disparut “Cotidianul“, “Business Standard“, “Ziua” si “Gardianul“. Se anunta aparitia publicatiei “Ziua Veche“. Sa vedem ce, cine si cum. Chiar sunt curios, pentru ca am oameni de la “Ziua” la care tin mult si pe care ii stiu ca fiind tipi de caracter.

Share