Magistraţii contestă la CSM abuzurile lui Lucian Netejoru (Inspecţia Judiciară)

Share

Lucian Netejoru este domnul magistrat de la Inspecţia Judiciară care face faulturi prin magistratură, de mai mulţi ani.

Peste 500 de magistrați au transmis o scrisoare deschisă, în care solicită CSM să intervină, după ce Inspecția Judiciară, condusă de Lucian Netejoru, a început cercetarea disciplinară a opt judecători, pentru trei cerând chiar suspendarea din funcție, pentru discuții purtate pe un grup privat de Facebook.

”Luăm act cu deosebită îngrijorare de faptul că Inspecția Judiciară a început cercetarea disciplinară împotriva a opt judecători, respectiv a propus suspendarea din funcție până la finalizarea cercetării disciplinare față de trei dintre aceștia, pentru motivul că și-ar fi exprimat pe grupul privat de Facebook Forumul magistraților opiniile cu privire la funcționarea justiției din România și la raporturile dintre sistemul de justiție și celelalte puteri ale statului sau reprezentați ai acestor puteri.

Observăm că mesajele atribuite judecătorilor, care ar fi fost transmise pe un presupus grup, privat, nu puteau fi destinate publicului ci exclusiv membrilor grupului, care au aderat la regulile de confidențialitate ale acestuia – Tipul de mesagerie instantanee pe internet în discuție nu reprezintă altceva decât o formă de comunicare ce face parte din exercitarea unei vieți private sociale (CEDO, hotărârea în cauza Bărbulescu c. României, pară. 74).

Fără că acest demers să urmărească vreo imixtiune în activitatea Inspecției Judiciare, apreciem că transmiterea, de către magistrați, de mesaje pe un grup privat de Facebook nu ar putea constitui activități publice cu caracter politic, și cu atât mai puțîn activități publice cu caracter politic desfășurate în exercitarea atribuțiilor de serviciu, așa cum li se imputa magistraților anchetați. Pe de altă parte, criticarea de către magistrați a lipsei de reforma în domeniul justiției este permisă inclusiv în spațiul public”, se arată într-o scrisoare deschisă, semnată de 548 de magistrați.

Aceștia spun că acțiunile lui Lucian Netejoru ar putea fi penale, mai ales că, printre judecătorii vizați, se numără și doi, care i-au contestat numirea la Curtea de Justiție a UE, dar și Legile Justiției, așa cum le-au modificat Tudorel Toader și PSD.

”Contestăm modalitatea în care mesaje destinate în mod vădit unui mediu privat de discuție sunt prezentate public și sunt atribuite anumitor persoane, și nu excludem posibilitatea că această să se circumscrie unor fapte cu caracter penal.

Atragem atenția că printre magistrații vizați de aceste acțiuni ale Inspecției Judiciare sunt judecători care au sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu trimiteri preliminare care au vizat, printre altele, și organizarea și funcționarea Inspecției Judiciare. Totodată, toți acești magistrați au criticat modificările controversate aduse legilor justiției în perioada anilor 2017-2020.

Solicităm public Consiliului Superior al Magistraturii că, în limitele competențelor constituționale și legale, să apere independența justiției și dreptul la viață privată al magistraților”, se mai arată în document.

Share