Liniile-cheie ale lui Joe Biden, la summit-urile de urgenţă bruxelleze

Share

Prezentăm mai jos o sintetizare a liniilor-.cheie ale anunţurilor făcute de preşedintele SUA, Joe Biden, la summit-urile de urgenţă de la Bruxelles.

Președintele american Joe Biden a vorbit la sediul NATO din Bruxelles, după întâlnirea cu alți lideri NATO, ai Consiliului European și ai G7. Persoanele-cheie la nivel mondial caută să-și alinieze răspunsurile, la invazia Ucrainei de către Rusia, scrie CNN.

Președintele a abordat unitatea NATO, perspectiva ca președintele rus Vladimir Putin să folosească arme chimice și posibilul rol al Chinei în conflict.

Biden a răspuns la întrebări de la reporteri și a vorbit timp de aproximativ 30 de minute:

NATO Biden le-a spus reporterilor: NATO „niciodată, niciodată nu a fost mai unită decât este astăzi”. Biden a mai menționat că „Putin obține exact opusul [a] ceea ce intenționa să aibă, ca urmare a intrării în Ucraina”.

Arme chimice Cu privire la perspectiva ca Rusia să folosească arme chimice, pe fondul invaziei Ucrainei, Biden a spus doar că „vom răspunde”. Președintele nu a oferit mai multe detalii, spunând doar că „natura răspunsului ar depinde de natura utilizării”.

China Cu privire la posibilitatea ca China să ofere asistență Rusiei, Biden a spus că a avut o „conversație foarte simplă” cu președintele chinez Xi Jinping, săptămâna trecută, pe această temă. Biden a remarcat că „nu a făcut nici o amenințare” președintelui chinez, dar a precizat că Xi „a înțeles consecințele ca el să ajute Rusia”.

Lipsa de alimente Președintele Biden a abordat posibilitatea ca invazia Ucrainei de către Rusia să declanșeze o penurie de alimente la nivel mondial. El a spus că problema a fost discutată de liderii mondiali adunați și a remarcat că penuria de alimente va fi reală, numind Ucraina și Rusia coșul de pâine al Europei.

Refugiați Președintele Biden a spus că speră să viziteze refugiații ucraineni cât timp se află în Europa. „Plănuiesc să încerc să-i văd pe acești oameni… sper să ajung să văd o mulțime de oameni.”

Președintele a menționat că, de-a lungul carierei sale politice, a vizitat frecvent refugiați, numind scenele văzute devastatoare. „Lucru la care te uiți cel mai mult este că îi vezi pe acești copii mici, care sunt în acele tabere”, a adăugat Biden.

Sancțiuni Președintele Biden a spus că „sancțiunile nu descurajează niciodată”. Cu toate acestea, a spus Biden, „creșterea durerii” asupra lui Putin și susținerea a ceea ce se face este în cele din urmă „ceea ce îl va opri”.

G20: Biden a spus că crede că Rusia ar trebui eliminată din Grupul celor 20 de state, spunând simplu: „răspunsul meu este da”.

Share