Forțele ucrainene câştigă teren la est de Kiev, lupte intense în nord

Share

Au fost lupte grele în jurul Kievului, potrivit conturilor oficiale ucrainene și videoclipurilor din rețelele sociale, geolocalizate de CNN.

Forțele ucrainene par să fi reluat teritoriul de la est de capitală, inversând câștigurile anterioare ale Rusiei.

Videoclipurile din rețelele de socializare, geolocalizate de CNN, au arătat trupe ucrainene, împreună cu niște armuri rusești capturate, în mica așezare Lukianovka, la aproximativ 35 de mile (sau 55 de kilometri) est de Capitală.

Forțele ruse s-au mutat în district, în a doua săptămână a lunii martie, în timp ce au înaintat de la Sumî, în est, iar ministerul ucrainean al Apărării a raportat victime civile, pe măsură ce zona era evacuată.

Un videoclip pe rețelele de socializare a descris consecințele unor bătălii grele, un soldat ucrainean din Lukianovka spunând că „operațiunea a fost finalizată cu succes absolut, am doborât inamicul”.

Soldatul a adăugat că trei tancuri rusești și nouă vehicule de luptă ale infanteriei au fost distruse și că trupele ucrainene se deplasează, pentru a înconjura unitățile rusești, în satul din apropiere, Peremoha, și în alte așezări din regiune.

Nu există nici o modalitate de a verifica afirmațiile soldatului, dar oficialii americani au raportat la începutul acestei săptămâni că forțele ucrainene respingeau unitățile rusești, la est de Kiev. Ucrainenii par să fi avansat dinspre sud.

La nord de Kiev, oficialii ucraineni au raportat atacuri grele cu rachete, din partea forțelor ruse, împotriva orașului Irpin.

Imaginile cu drone geolocalizate de CNN arată devastări larg răspândite, cu incendii răvășind printre un amestec de vehicule abandonate.

Primarul din Irpin, Oleksandr Markuşin, a declarat pentru CNN că orașul a fost supus unor puternice rachete. A spus că tocmai a părăsit Irpin și că unul din echipa sa a fost ucis.

„Acum este o luptă mare în Irpin, între armatele ucrainene și cele ruse. Este foarte periculos să fii aici.”

El a spus că 80% din Irpin este controlat de armata ucraineană, dar rușii foloseau sisteme de rachete GRAD împotriva orașului.

Aceeași evaluare a fost făcută mai târziu, de Vadym Denisenko, consilier al ministrului de Interne, care a spus că luptele au continuat în Irpin și orașele învecinate Bucha și Hostomel, care au cunoscut lupte persistente și uneori intense, încă din primele zile ale invaziei.

Share