Limbi agere de presă date lui Fenechiu înainte de sentinţă

Share

Asta e, Reporter Virtual a dat-o înaintea noastră şi în acest moment este singura mărturie disponibilă existentă pe Internet.

Una peste alta, cu puţin timp înainte de sentinţa instanţei în Dosarul Transformatorul, cam când se întruniseră judecătorii, Agenţia Naţională de Presă Agerpres, condusă de Alexandru Giboi, fostul şef al Biroului de presă al PSD, a înţeles să se afle în consonanţă cu fostul boss al giboiului, Victor Ponta, şi să-i acorde o mână de ajutor lui Fenechiu.

La 10:18 minute, Agerpres a publicat un interviu cu Fenechiu, care începe cu superba întrebare:

AGERPRES: Doream să vă întreb despre procesul dumneavoastră, care că este (sic!) pe buzele tuturor. Doamne fereşte dacă pierdeţi procesul, pentru că scenariile sunt multiple. Dacă va fi o soluţie pozitivă… toată lumea a spus că este un ministru care a performat, începând cu primul ministru. Ce se întâmplă dacă este o soluţie nefavorabilă? Vă veţi retrage din viaţa politică, veţi rămâne în viaţa politică? Cine va veni după dumneavoastră?  Ministerul va rămâne la Partidul Naţional Liberal? Cred că dumneavoastră aţi putea clarifica aceste aspecte pentru că sunt foarte multe întrebări.

Greşelile de ortografie, cuvintele mâncate ș.a.m.d. aparțin Agerpres. Autorul interviului este directorul general adjunct al agenției, Mario Crețu. El nu știe lucruri fundamentale despre tehnica interviului.

Foarte rar jurnalistul își prezintă părerea personală în timpul interviului. Cu atât mai puțin chiar în ceea ce privește interlocutorul său şi subiectul interviului.

Jurnalistul nu trebuie să pună mai multe întrebări deodată, pentru că întotdeauna interlocutorul său va ţine minte ultima întrebare şi va răspunde numai la aceasta, iar dacă va ţine minte mai mult decât ultima întrebare se va prevala de faptul că i-au fost puse de-a valma mai multe şi se va face că le-a uitat pe celelalte, ca să scape mai uşor.

Evident, dacă are de ce, adică dacă jurnalistul nu-i dă kilograme de limbi scârboase cu întrebările puse.

Intervievatorul intergalactic Mario Creţu a pus, pe nerăsuflate, patru întrebări una după alta.

Ulterior, Agerpres s-a redresat copios şi a dat un comunicat, în care anunţă că face o anchetă internă asupra apariţiei acestui interviu. O comisie de disciplină se va întruni pentru a analiza situaţia creată.

• citeşte aici comunicatul Agerpres

Share