Mariupol, oraşul-fantomă care s-a-ntors în epoca trocului. Mizerie, sărăcie, spaimă

Share

Mai mulți locuitori din Mariupol, oraș ucrainean aflat total sub controlul Rusiei, de la începutul lunii iunie, au postat pe Internet filmări teribile, despre modul în care decurge viaţa de zi cu zi, în oraș.

Un copil este filmat în timp ce arată blocul în care locuia bunica lui, înainte de atacul Rusiei. Peste tot sunt ruine. Copilul avertizează că încă există mine și alte capcane explozive.

În piețele volante din oraș și în magazine, prețurile sunt atât în ruble, cât și în grivne. Însă tot mai mai puțini lovalnici folosesc grivna, moneda Rusiei impunându-se treptat.

„Pe 3 iunie, tranzacțiile erau în majoritate în grivne. Acum e 30 iunie și vânzătorii nu mai acceptă grivne, mai toate prețurile sunt în ruble. Nu prea mai sunt grivne, doar ruble. Pensionarii își folosesc ultimele economii pentru a cumpăra ruble, la rate de schimb nebunești”, au declarat doi locuitori din Mariupol.

Peste o mie de militari ucraineni care s-au predat la Mariupol au fost transferați pentru investigații în Rusia la jumătatea luni iunie, dintre care circa o sută luați prizonieri la combinatul Azovstal ar putea fi în centre de detenție din Moscova.

Share