Klaus Iohannis, prin administraţia sa, a realizat proiectele legilor securităţii

Share

Klaus Iohannis, prin aparatul său de specialitate, de la departamentul de profil din Administraţia Prezidenţială, este cel care a redactat forma scandaloasă a proiectului legilor securităţii naţionale.

Serviciul de Informații Externe (SIE) a admis într-un răspuns pentru portalul specializat UmbrelaStrategica.ro că proiectele legilor securității naționale, dezvăluite în exclusivitate de G4Media, sunt ”variante de lucru ce urmează să parcurgă procesele legislative”.

Mai mult, reprezentanții SIE arată că ”în procesul de evaluare, revizuire și actualizare a actelor normative din domeniul securității naționale, Serviciul a fost consultat de Departamentul Securității Naționale din Administrația Prezidențială și de Secretariatul General al Guvernului, proiectele postate fiind variante de lucru rezultate din aceste consultări, ce urmează a parcurge procesele legislative prevăzute de lege”, potrivit publicației Umbrela Strategică.

SIE este condus de Gabriel Vlase, numit în funcție în 2018 la propunerea președintelui Klaus Iohannis.

G4Media.ro a publicat în urmă cu o săptămână toate cele zece proiecte de legi ale securității naționale. Proiectele de legi au fost elaborate, potrivit premierului Nicolae Ciucă, chiar de instituțiile vizate – servicii de informații, ministere.

În replică la publicarea proiectelor, președintele Klaus Iohannis a declarat săptămâna trecută că transmiterea lor spre public a fost ”o eroare”. El a amenințat voalat sursele G4Media:

”Cineva, și știm cine, a considerat că este bine acum să le dea pe surse. Este o eroare majoră, fiindcă oamenii sunt îngrijorați, cu toate că avem doar un prim draft (…)

Nu își dorește nimeni o restaurație a vechii securități sau o încălcare a drepturilor cetățenești sau altceva. Astea sunt niște speculații care sunt pur și simplu eronate.

Eronată este și scurgerea acestor prime forme către media, și, în final, acum am trecut de această fază”.

În esență, ele acordă puteri semnificativ sporite serviciilor de informații, acordă imunitate ofițerilor SRI și SIE, fac aproape imposibil de demis șefii celor două servicii și obligă cetățenii să colaboreze cu serviciile secrete la cererea acestora.

Proiectele sunt acum în dezbaterea coaliției de guvernare și urmează să fie adoptate de guvern, apoi trimise la Parlament pentru dezbateri.

Pot interveni modificări la aceste proiecte, atât în dezbaterile din coaliție și guvern, cât și în Parlament.

E vorba despre un pachet amplu de 10 legi care privesc funcționarea și organizarea serviciilor de informații, a Armatei, Ministerului de Interne și CSAT.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat pe 27 mai că proiectele sunt analizate în cadrul fiecărui partid din coaliție. Într-o săptămână, vor intra în dezbaterea Guvernului, pentru a fi trimise la Parlament.

Share