Kîrgîstanul şi Kazahstanul adoptă alfabetul latin

Share

Un înalt oficial din Kîrgîzstan, șeful Comisiei lingvistice, a anunțat că țara sa va trece la alfabetul latin, de la sistemul chirilic, bazat pe limba rusă, relatează agențiile de presă.

Profesorul Kanibek Osmonaliev a făcut acest anunț, în timpul atelierului de lucru privind alfabetul comun al lumii turcice, din Bursa, Turcia, la începutul acestei săptămâni, a relatat site-ul polonez niezalezna.pl, citat de Polskie Radio.

Osmonaliev, care conduce Comisia lingvistică a Kîrgîzstanului, a declarat la reuniune că țara sa va călcă pe urmele Kazahstanului, care va trece la alfabetul latin în anul 2025, potrivit site-ului central.asia-news.com.

„Vom urma exemplul Kazahstanului”, a spus oficialul. „Este rândul nostru. Acest eveniment este primul pas în această direcție”.

Osmonaliev a adăugat că adoptarea alfabetului latin, de către Kazahstan, va fi o punte către noul sistem lingvistic, pentru țările vecine.

Site-ul polonez a subliniat ca Kîrgîzstanul caută din ce în ce mai mult să se distanţeze de Rusia. „Russkiy Mir (lumea rusa) se destramă”, a adăugat niezalezna.pl, conform AK24.

Share