Jegoseniile unui asa-zis “ziar quality”: Jurnalul despre Obae

Share

Acum o zi, semnalam aparitia in editia online a cotidianului Jurnalul National a unui pamflet cu aluzii si insinuari la adresa lui Robert Turcescu. Petrisor Obae, la care vazusem textul, asemenea.

thefreedictionary
fotoinfo: “invective [ɪnˈvɛktɪv]; n – vehement accusation or denunciation, esp of a bitterly abusive or sarcastic kind; adj – characterized by or using abusive language, bitter sarcasm, etc. [from Late Latin invectīvus reproachful, scolding, from Latin invectus carried in; see inveigh]”

El insa considera, spre deosebire de mine, ca pamfletul era in realitate o chestie suburbana, care excede normele jurnalismului si care este sub demnitatea unui cotidian quality, cum se pretinde a fi fituica lui Felix Motanul.

In cea ce ma priveste, am renuntat de mult timp sa fac Revista presei tinand cont de textele directionate politic, combinate cu jegosenii si extremisme suburbane, care apar de mai mult timp in editia electronica a acestei publicatii.

Care simte nevoia, daca Obae a categorisit pamfletul la adresa lui Robert intr-un anume fel, sa se situeze astazi… chiar acolo: in vidanja plina de invective a presei online, la un nivel pe care nu l-am mai intalnit pana acum intr-o publicatie de nivelul si pretentiile Jurnalului. Citat integral:

«Lichele, fiinţe extraordinare, jagardele, obae

Un Bou, pe numele lui mic OBAE, la fel de bine se putea numi OLAE, vine şi îşi dă cu părerea despre un pamflet apărut pe jurnalul.ro despre un confrate de-al său de suferinţă: Robert Turcescu.

Solidaritatea celor care n-au de-a face cu meseria de jurnalist, ziarist, gazetar de teapa celor doi pulifrici nu ne miră. Evadat în online, domnul OLAE ar fi putut să ştie că Jurnalul Naţional înseamnă ceva, dealtfel pamfletul cu pricina n-a aparut niciodată în Jurnalul Naţional, iar Jurnalul online, jurnalul.ro e cu totul altceva.

Aşadar,OBAE rămâne pentru totdeauna un BOU care n-are nicio legatură cu meseria de jurnalist, şi-n plus în ceea ce priveşte caracterul acestuia e vorba de OLAE, cu alte cuvinte n-are.

Aidoma unei lichele mici încearcă să dea din coadă ca să-şi facă şi el un loc la rubrica noastră “lichele, fiinţe extraordinare, jagardele”, şi, în plus, să câştige o pâine cu care să-şi hrănească gura capului mare.

Trăim vremuri grele, atât timp cât o râmă ca OBAE emite “judecăţi de valoare” despre Jurnalul Naţional, o râmă care n-a lăsat nici măcar o dâră nici în spaţiul virtual, nici în cel tipărit.

Vă imaginaţi ce muci are în cap BOUL când se trezeşte singur şi online în lumea lu’ google cu youtube, s.a.m.d. şi începe să scrie? Este el şi UNIVERSUL, OBAE şi abisul electronic, BOUL şi INTERNETUL şi de- aici confuzia că poate să scrie orice, oricând despre oricine.

Ba, pentru curajul ăsta, pentru actul de libertate necontrolată avem antidotul de a te trezi la realitate, de a înţelege adevarata dimensiune a eului tău: un şut în cur! Aşadar, în ceea ce-l priveşte e prima şi ultima dată când îl băgam în seamă pe acest BOU şi OBAE totodată. Amin!

Haisictir Olae»

Marea mea mirare este ca porcaria asta apare in editia online a Jurnalului National, aici, tocmai cand redactia a fost preluata de fostul meu coleg de la Adevarul, Adrian Cercelescu, despre care stiu ca are cu totul si cu totul alte date biografice, jurnalistice, comportamentale si ca, in general, se respecta.

Andi Laslau despre scandal: Jurnalul Național și-a golit haznaua pe site

La fel, o parere foarte buna o aveam despre confratele meu Robert Veress, venit la Jurnalul.ro odata cu Adrian, Veress, de partea caruia am fost atunci cand, jurnalist in provincie fiind, a cazut victima unor mafioti locali, care au decis ca presa adevarata deranjeaza si, ca urmare, daca mai tin eu bine minte, a fost batut.

Sincer, sunt revoltat de aceasta vidanja nenorocita. Si-au dat oamenii afara? Iata rezultatul: textele jurnalistice sunt inlocuite cu injuraturi demne de birtul de cartier, ba chiar dintre cele pe care nu le auzi nici acolo, decat la cei care intrec masura la baut ca purceii. Dar sa le luam pe rand:

1. “pamfletul cu pricina n-a aparut niciodată în Jurnalul Naţional, iar Jurnalul online, jurnalul.ro e cu totul altceva

Nu, chiar asa: ce e editia online a Jurnalului National, numita Jurnalul Online, pe domeniul jurnalul.ro? Ce anume “cu totul altceva”? O vidanja, in care orice frustrat poate sa arunce dejectiile care-i prisosesc?

2. Petrisor Obae este facut “BOU”, “OLAE”; el si cu Robert Turcescu sunt numici “pulifrici”; este apoi categorisit ca fiind “aidoma unei lichele mici”, care ar avea, se deduce, doua… capete, pentru ca e manat de dorinta “sa castige o paine cu care sa-si hraneasca gura capului mare”; e facut indirect, inca din titlu, jigodie ordinara; râmă; i se administreaza “un şut în cur”; textul este semnat “Haisictir Olae”.

Dupa stiinta mea, un asemenea comportament mediatic oficial al unei publicatii este fara precedent, la nivelul invectivelor care prolifereaza pe Internet, in comentarii, de cativa ani, in toate publicatiile ce permit din moderare acest lucru. El ar trebui sanctionat. Presa, indiferent de orientare politica si de alte animozitati si conflicte, ar trebui sa sanctioneze asemenea vome. Sunt insa convins ca nu se va intampla nimic, absolut nimic.

3. Cel mai grav, in metadiscursul practicat de cei de la Jurnalul Online, este ca ei se acrediteaza pe sine ca jurnalisti, excluzandu-l in acelasi timp din breasla pe jurnalistul Petrisor Obae. Este o rasturnare dramatica de valori si criterii. Sa ne mai miram ca, in asemenea conditii, mediul de afaceri si cel politic (care nu prea intelege ce e aceea presa adevarata) deduce ca vomele sunt presa si ca sunt un pericol pentru democratie…

Share