Ion Iliescu şi Petre Roman, audiaţi de procurorii militari, Dosarul Mineriada

Share

Fostul președinte Ion Iliescu a fost audiat la Parchetul General de către procurorii militari, în Dosarul Mineriada. Și fostul premier Petre Roman a fost tot luni dimineața la sediul Parchetului General.

Ion Ilici Iliescu sau despre cum sa palpezi cu pernutele degetelor oroarea Carpatilor

Ion Iliescu și Petre Roman au fost chemați de procurori pentru a li se aduce la cunoștință extinderea urmăririi penale. Ei sunt puși sub acuzare în decembrie 2016 pentru infracțiuni contra umanității.

Ion Iliescu a stat aproximativ o jumătate de oră în sediul Parchetului. El nu a dorit să dea declarații de presă la ieșire.

Ion Iliescu şi toată crema cea vestită a infractorilor de stat, prezenţi în Dosarul Mineriada

În Dosarul Mineriada, sunt cercetați penal, printre alții, fostul președinte Ion Iliescu şi fostul premier Petre Roman. Dar alături de aceştia mai este şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu. Tot aici îl găsim şi pe Nicolae Dumitru, fost prim-vicepreședinte al Frontului Salvării Naționale.

De asemenea, pe gen. (r.) Mugurel Cristian Florescu, fost adjunct al procurorului general, șef al Procuraturii Militare.

“Atac generalizat şi sistematic” împotriva populaţiei civile

Procurorii militari susțin că, în perioada 11 — 15 iunie 1990, inculpații au decis, organizat și coordonat “un atac generalizat și sistematic”, lansat împotriva unei populații civile, respectiv împotriva manifestanților din Piața Universității din București, precum și a populației Capitalei, atac în care au implicat participarea forțelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și a peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.

“Atacul” din 11 — 15 iunie 1990 a avut următoarele consecințe: uciderea prin împușcare a patru persoane și rănirea prin împușcare a altor trei; vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr total de 1.269 de persoane; privarea de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic, a unui număr total de 1.242 de persoane, arată procurorii.

Share