Sub mandatul doctorului Streinu-Cercel, în Institutul „Matei Balş” s-au făcut investiţii consistente exact pentru prevenirea evenimentelor precum cel de vineri dimineaţă.
Din 2018 și până acum, Institutul Matei Balș nu s-a ferit să facă afaceri cu firme controversate, unele fără experiență sau chiar fără angajați, dezvăluie Buletin de Bucureşti.
Sumele se ridică la sute de mii de lei. Un exemplu este Hospital Technical Solutions, aceeași care i-ar fi oferit mită fostului ministru PSD al Sănătății, Sorina Pintea. Ea s-a ocupat de rețeaua de oxigen a pacienților.
O alta este Midan Fire Exit, care a primit 55 de mii de EURO pentru servicii de prevenție și stingere incendii, deși are zero experiență. Nu lipsesc nici firmele care trăiesc doar din banii Institutului de Boli Infecțioase.
În această dimineață 5 persoane și-au pierdut viața într-un incendiu izbucnit la Institutul Matei Balș, unitate din prima linie de luptă COVID-19. În ultimul an, acest Institut a fost unul dintre cele mai solicitate din țară și, în același timp, o speranță pentru mulți pacienți covid.
În spatele lui, însă, se află o istorie lungă de achiziții preferențiale și de bani atribuiți unor firme fără experiență. În unele cazuri, chiar și cu riscul de a pune pacienți în pericol. Din acest motiv, am analizat firmele care au primit în ultimii trei ani cele mai mari achiziții directe și cine se află în spatele lor.
Peste 20 de milioane de lei au fost atribuiți direct din 2018 până în 2020 de Institutul de Boli Infecțioase. Multe dintre contracte au fost încheiate pentru sume foarte mari și ar fi trebuit să fie supuse unei licitații. 29% din totalul celor 20 de milioane de lei au fost câștigați de cinci firme.
În topul firmelor care au câștigat contracte cu Institutul Matei Balș din 2018 și până astăzi se află două societăți care au același proprietar și care au strâns, împreună, două milioane de lei prin atribuire directă.
Adabo Tehnika și Anpet Building se bucură de o relație specială cu Institutul Balș: 80 din cele 88 de contracte publice pe care le-au primit în ultimii trei ani sunt cu Institutul de Boli Infecțioase.
Ele s-au ocupat de diverse reparații și renovări în cadrul spitalului, precum zugrăveli interioare, reparații mobilier, reparații ale instalațiilor și canalizării. Au reușit să facă toate astea cu un singur angajat, conform ultimelor date de la Ministerul Finanțelor.
Dacă lipsa de personal nu a fost o problemă atunci când managementul Balș a atribuit atât de multe contracte celor două firme, se pare că nici distanța nu a fost. Adabo Tehnika are sediul în satul Bârsoiu din Vâlcea, iar Anpet Building în satul Balotești din Ilfov. Ultima a fost înființată recent, în 2019.
Boagiu Petre este cel care a beneficiat de ele două milioane de lei de la Institutul Matei Balș în ultimii trei ani. El a fost partener de afaceri într-o firmă de construcții cu Aron Claudiu, unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din România și cel care a pus bazele companiei Alpin Resort în 2003.