Problemele pe care le are Vladimir Putin se multiplică. „Informaţiile din Rusia sugerează o armată și un lider într-o situaţie disperată”.
Protestatarii împotriva războiului au fost arestați și înrolați direct în armată, potrivit unui grup de monitorizare. Cei care refuză pot fi pedepsiți cu o pedeapsă de 15 ani de închisoare.
Condamnaților li s-a oferit libertate, în schimbul luptei în prima linie. Rezerviștii și cetățenii au fost chemați în serviciu, într-o aşa-zisă mobilizare parțială de 300.000 de persoane, nemaivăzută de la al Doilea Război Mondial.
În timp ce liderii mondiali s-au adunat la Organizația Națiunilor Unite din New York și l-au condamnat, președintele rus Vladimir Putin s-a întors acasă, încercând să-și alimenteze mașina de război epuizată.
În Ucraina, zonele ocupate de ruși au început să voteze vineri, la referendumuri privind aderarea la Rusia.
Guvernele occidentale au respins voturile, care sunt ilegale, conform dreptului internațional, dar există temeri că Putin le va folosi drept pretext pentru a escalada și mai mult războiul.
Ministrul de externe al lui Putin, Serghei Lavrov, a lipsit în special joi, când secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a rostit un solilocviu înfiorător, la Consiliului de Securitate al ONU, vorbind ceea ce el a numit ca fiind crimele de război ale Rusiei, din februarie.
„Dacă Rusia încetează să lupte, războiul se termină. Dacă Ucraina încetează să lupte, se încheie Ucraina”, a spus Blinken, promițând că SUA își vor menține sprijinul tot mai mare pentru Ucraina.
Armata Rusiei s-a divizat, pe măsură ce Putin se implică direct
Katie Bo Lillis, de la CNN, a informat joi că Putin le dă ordine direct generalilor din teatrul de război, sugerând un nivel de micromanagement rar în războiul modern și dovezi ale disfuncției armatei ruse, pe care le-a relevat războiul din Ucraina.
„Există dezacorduri semnificative cu privire la strategie, cu liderii militari care se luptă să cadă de acord asupra locului în care să-și concentreze eforturile, pentru a susține liniile defensive, au spus mai multe surse familiare cu informațiile americane”, potrivit lui Lillis.
Pe care ruși îi va afecta această mobilizare?
Costul pentru Rusia a fost bine documentat, dar aceste noi încercări, de a ajunge la cetățenii și închisorile Rusiei, sugerează un nou capitol de militarizare.
Într-un discurs, Putin a anunțat mobilizarea parțială ca fiind concentrată pe rezerviști cu experiență militară anterioară.
Dar amprenta scrisă a decretului său a ridicat semne de întrebare, dacă orice persoană aptă de muncă ar putea fi forțată să poarte uniformă.
Echipa internațională a CNN a remarcat:
„Semnificația finală a aparentei discrepanțe nu este încă clară. Și rămâne de văzut dacă Kremlinul are apetitul pentru o mobilizarea mai largă a populației civile, în general”.
Există dovezi că unii ruși nu sunt interesați să aștepte să afle până unde va ajunge mobilizarea.
CNN Travel a informat despre o creștere a interesului pentru zborurile din Rusia. Fotografiile cu linii lungi de trafic, la granițele terestre ale Rusiei, sugerează că oamenii fug din țară în Kazahstan, Georgia și Mongolia.
Târând mai mulți ruși în război
„(Putin) a declarat de facto război pe frontul intern – nu numai opoziției și societății civile, ci și populației masculine a Rusiei”, a scris Andrei Kolesnikov, membru senior la Carnegie Endowment for International Peace și autor a mai multe cărți despre istoria politică și socială a Rusiei, într-un eseu pentru CNN Opinion.
Rusia nu poate livra noi trupe
Pur și simplu, forțarea oamenilor să intre în armată nu va rezolva problemele lui Putin, potrivit unei analize dure a lui Brad Lendon, de la CNN. Armata rusă epuizată nu are capacitatea de antrenament sau proviziile pentru atât de mulți oameni.
„Dacă vor ajunge să se confrunte cu arme ucrainene, pe linia frontului”, a scris Lendon despre mobilizare, „s-ar putea să devină cele mai noi victime, în invazia pe care Putin a început-o, în urmă cu mai bine de șapte luni și care a dus la eșecul armatei ruse. aproape în fiecare aspect al războiului modern”.
Lendon a citat site-ul de informații cu sursă deschisă Oryx, care folosește doar pierderile confirmate de dovezi fotografice sau video, pentru a documenta pierderea de către Rusia a peste 6.300 de vehicule, inclusiv 1.168 de tancuri, de la începutul luptei.
Dizidenții văd progrese
Nadya Tolokonnikova este disident rus și membru fondator al grupului de activiști și artiști cunoscut sub numele de Pussy Riot. Ea a petrecut doi ani, într-o închisoare din Rusia, și a declarat joi la CNN că rușilor le va fi mai greu să se opună lui Putin.
„Cunosc foarte mult prețul protestelor în Rusia lui Putin. Și acest preț crește pe zi ce trece, Putin fiind din ce în ce mai inconfortabil în legătură cu poziția sa în arena geopolitică”.
Dar ea a spus că mișcarea împotriva lui este în creștere.
Oamenii care se opun lui Putin, au o putere reală și acesta este motivul represiunilor lui Putin asupra noastră”, a spus ea. „Clădim (o) Rusia alternativă, cu valori care sunt âdiferite de valorile lui Putin. Vrem să fim parte a civilizației occidentale”.