Imre: nici o diferenta intre producatorii de rosii si jurnalisti

Share

Nici eu nu vad vreo diferenta intre Peter Imre si un frezor. Ba da, vad: SDV-istii de pe vremuri erau tipi cultivati, rafinati, cu pasiuni, fixuri, respect de sine si fata de cei din jurul lor.

Dar iata declaratia lui Peter Imre, asa cum o da Pagina de media:

”Eu cred că cei care produc stiri, ziarele, revistele, sunt exact ca producătorii de roşii şi castraveţi care câştigă puţin, iar intermediarii iau cei mai mulţi bani“

Carevasazica ati inteles! Imre se crede destept. El crede ca jurnalistii sunt ca producatorii agricoli, care cresc rosii sau castraveti si apoi vin grangurii ca el si le spun ca le dau bani putini, ori daca nu le convine ii lasa sa moara de foame, ca oricum este plina piata de crescatori de castraveti.

foto: Gabriel Petrescu, Romania Libera

Da, asa este in principiu. Problema e ca cultura economica a lui Imre este limitata si subiectiva si se refera la o piata globala, aparent nelimitata, pe care inca nu s-a ajuns la atingerea limitelor de tot felul si se profita de veniturile paupere ale agricultorilor din lumea a treia, oricum modeste, pe care marile transnationale pun permanent presiune.

Consecinta este ca, de exemplu, daca luam piata cafelei, tot punand presiune pe preturi, din cauza efectului benzii de alergare, tot mai multi cultivatori dau faliment si cei tot mai putini ce raman scad pretul, bazandu-si profitul pe cresterea cantitatilor produse.

Problema este ca socoteala nu iese deloc, daca inlocuiesti producatorii de castraveti sau rosii cu jurnalistii. Daca pui presiune pe pretul fortei de munca in presa, ai jurnalisti tot mai “jurnalisti”, care, in loc sa scrie, “scriu”. Adica presteaza ca sculerii-matriteri, la norma, ca insurubatorul lui Chaplin din “Timpuri Noi”.

Ori, produsul final la jurnalisti este publicatia, care, daca nu este de calitate, nu se vinde. A, se vinde daca sunt domnisoare care-si arata nurii si scandaluri de doi lei, dar atunci pierzi cititorii fideli, inteligenti, constanti si te orientezi spre pegra societatii, care e infidela, inconstanta si sare de la o senzatie tare la alta, pentru ca are memorie scurta. Si trebuie sa fii de porc. Asta nu se face cu jurnalisti.

Asa ca, domnu’ Imre, intoarceti-va de unde va trageti, adica, asa cum am spus de la bun inceput, cand ati venit la Adevarul, la productia de serie mare si de produse identice, standardizate, ca nu va duce bambetrelecul sa pricepeti ce e aia presa.

Share