home MASS MEDIA Guvernul pregăteşte modificarea Legii 544 a informaţiilor publice

Guvernul pregăteşte modificarea Legii 544 a informaţiilor publice

Share

Guvernul este animat de o are loc o consultare pentru modificarea Legi 544/2001 a liberulului acces la informaţiile publice. Din document, reiese că oficialii Ministerului Sănătăţii doresc chiar abrogarea legii.

Legea Presei, mascata in noul Cod Civil (3) Nu mai exista criteriul bunei-credinte

Legea 544/2001 permite oricărui petent să solicite instituțiilor statului date și informații despre cheltuirea banilor publici. Contracte, organigrame, licitații, rapoarte și altele asemenea.

Documentul obținut de PressOne este un răspuns pe care oficiali din Ministerul Sănătăţii (MS) îl dau unei adrese a Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social − iniţiatorul procesului de modificare a legii.

Guvernul, prin funcionarii săi, nu mai vrea să cupleze informaţii

Doi oficiali din MS propun, nici mai mult, nici mai puțin decât abrogarea Legii 544/2001. Motivele? Cetățenii ar abuza de această lege, iar informațiile publice sunt oricum disponibile pe site.

Un reprezentant al Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social (MCPDS) a confirmat pentru PressOne că există o discuție despre modificarea Legii 544/2001, dar că se află într-o etapă incipientă.

În această fază, ministerele întocmesc documente de analiză privind implementarea acestei legi, precum şi propuneri de modificare, pe care le transmit Ministerului Consultării Publice.

Guvernul pregăteşte de şarada dezbaterilor publice

După centralizarea și publicarea acestor propuneri, de la Guvern s-ar organiza dezbateri publice. Ulterior, ar trebui să fie formulat un proiect legislativ de modificare a Legii 544/2001.

Reprezentantul MCPDS a declarat că la minister nu ajunsese încă documentul cu propunerile de la Sănătate.Ministrul Consultării Publice, Gabriel Petrea (liderul Tineretului PSD), spunea altceva.

Anume, că inițiativa de a modifica Legea 544 ar urmări mai ales activarea administrațiilor locale. Acestea care nu oferă suficiente informații publice din oficiu. Punctul de vedere Starea Presei: acestea sunt perdele de fum.

Share