Gruparea lui Marian Vanghelie, implicată în tunul dat de Daniel Tudorache, cu tabletele

Share

Marian Vanghelie şi gaşca lui simula că este de mult timp ieşit din afacerile publice, dar în realitate el era foarte prezent.

Procurorii DNA au cerut instituției toate contractele semnate de Primăria Sectorului 1, cu alte două societăți. Acestea au legătură cu gruparea lui Marian Vanghelie.
Anchetatorii au cerut contractele publice din intervalul anilor 2016 – 2019, semnate cu societățile SC Daarm Partners SRL și Fortis Pugna SRL. Procurorii vor să știe dacă s-au făcut plăti către aceste firme, să le fie predate actele adiționale, dar și rapoartele de activitate ale acestora.
Publicația noastră a dezvăluit că prima societate care a intrat sub lupa procurorilor anticorupție în acest megadosar de corupție este SC IDD ASSET Management. A două a fost Devotio SRL, societate care a încheiat, în iulie 2020, un contract cu Primăria condusă de Daniel Tudorache pentru „servicii de asistență și consultanță informatică”.
Conform datelor de la Registrul Comerțului, Daarm Partners SRL este o firmă cu 5 angajați, cu sediul înregistrat în Sectorul 1, care anul trecut, la o cifră de afaceri de 2,2 milioane de lei, a avut un profit de 1,2 milioane de lei.
Societatea este administrată de Cristian Drăgan, ceilalți doi acționari fiind Doina Florentina Drăgan și Bogdan Marius Ilie. Cristian Drăgan este administrator și la Fortis Pugna, firma fiind înființată în anul 2019.
Drăgan pare a fi un geniu al afacerilor, dacă privim rezultatele financiare ale acestei firme.  Astfel, anul trecut, la o cifra de afaceri de 751.000 de lei, profitul ei a fost de 651.000 de lei, societatea având un singur angajat.
Pe lângă Cristian Drăgan, firma mai îi are acționari pe Marius Bogdan Ilie, Florentina Doina Drăgan și pe Alexandru Iustin Drăgan.
Potrivit romanialibera.ro, Marius Bogdan Ilie este fiul lui Ilie Lascu, fondator al PDSR și deputat de Brăila în mandatul 1992-1996, ulterior pus prefect al județului. Ilie Bogdan Marius a lucrat în guvernarea Tăriceanu, în AVAS.
Urmare a sprijinului electoral acordat de tatăl său lui Sorin Oprescu, la campania prezidențială din 2009, îl găsim pe Ilie Bogdan Marius “implantat” în CA-ul Prestări Servicii SA.
Totodată, a fost asociat în Timota Invest SRL cu doi parteneri de afaceri ai lui Marius Gaga, controversat afacerist bistriţean, pus de Sorin Blejnar șef al Corpului de Control al ANAF.
Bogdan Ilie a ieșit din Timota Invest după numirea în funcția de director general interimar la CNI Coresi. Nevasta lui este Anca Mădălina Ilie. Ea a fost consilieră la cancelaria prim-ministrului Călin Popescu Tăriceanu.
Ilie Jr. a candidat din partea Partidului Social Democrat Independent pentru un loc de europarlamentarele din 2019. Formațiunea politică are printre membrii fondatori pe Marian Vanghelie, fost primar al Sectorului 5.
Marius Bogdan Ilie este partener de afaceri în firma Gunfire SRL cu turcul Erol Ozdal și cu George Antonie Iorgovan, fiul lui Antonie Iorgovan, cel supranumit „părintele Constituției”. Administrator al Gunfire este același Cristian Drăgan.
Soția acestuia, Mirela Claudia Drăgan este angajată consilieră la Direcția Generală de Asistență Socială și protecția Copilului Sector 1. Acest lucru reiese din declarația de interese depusă de această, document în care sunt trecute mai multe contracte cu instituțiile publice, contracte derulate de firma soțului.
Sunt zece pagini cu contractele derulate de firma lui Drăgan cu primarii din București în mandatele primarilor PSD. Vezi aici integral declarația de interese.
În noiembrie 2020, procurorii DNA au făcut zeci de percheziții în două dosare de corupție, în care sunt vizați fostul primar PSD al Sectorului 1 al Capitalei Daniel Tudorache, precum și fostul edil a Sectorului 5 Marian Vanghelie.
Tudorache a scris pe Facebook că percheziția a fost făcută în urmă unei sesizări a actualului primar Clotilde Armand pentru achiziția de tablete pentru elevii din Sectorul 1.
​​Contractul pe baza căruia au fost livrate tablete cu internet pe 2 ani către elevii și cadrele didactice din Sectorul 1 face în prezent obiectul unui audit al Camerei de Conturi București. Este vorba de un contract de 76 milioane lei, finanțat din bani publici, atribuit fără licitație, bani cu care s-au cumpărată 46.000 de tablete electronice pentru elevi.
Share