Gândire de Plută de la ASSMB: “Ăsta este omu’. Joacă în echipă, nu e bulangiu!”

Share

Cristian Plută este omul pe care l-a pus la ASSMB Gabriela Firea, pe când era primar general. Şi ne mai mirăm cum e prin spitale.

Omul acesta are o faţă compusă din elemente ce ţin de picturile lui Peter Bruegel cel Bătrân. Expresia feţei lui este inebranlabilă şi inecoctabilă.

Gândire de Plută de la ASSMB: “Ăsta este omu’. Joacă în echipă, nu e bulangiu!”

Referatul DNA, prin care se propune arestarea lui Cristian Plută, director adjunct la Administrația Spitalelor București, conține redarea unor interceptări mai mult decât relevante în legătură cu modul în care au decurs discuțiile pentru încasarea spăgilor.

Iată fragmente din referat:

Potrivit primei declarații a martorei (…..), aceasta a fost abordată, în prima fază, cu privire la subiectul primirii unor sume de bani în legătură cu activitățile de serviciu, de către numitul Plută Cristian, director general al instituției în cauză (în prezent director-adjunct), la sfârșitul lunii februarie, când au ieșit la un restaurant, și atunci i-a spus că numitul Stănilă Silviu îi va ajuta la soluționarea (în mod favorabil) a contestației formulate în referire la un acord-cadru de reparații curente pentru toate spitalele administrate de către A.S.S.M.B.

Atunci acesta i-a zis că urmează să primească un procent de 10%, nu i-a specificat dacă banii vor fi împărțiți la doi sau la trei, iar banii vor fi primiți în numerar. Martora a specificat că Plută Cristian i-a transmis că intenționează să-și facă o casă.

Citeşte şi: 

Martora (…..) a arătat că Plută Cristian i-a propus să se întâlnească în oraș, să aleagă un restaurant unde să meargă, iar în final au stabilit telefonic o întălnire, pentru data de 02 aprilie 2023.

Martora (…..) a declarat că, în data de 02 aprilie 2023, s-a întâlnit cu Plută Cristian la restaurantul Lotus și, bănuind ce urmează să-i propună Plută Cristian, și-a luat o măsură de precauție pentru a se proteja și pentru a fi crezută ulterior, de autorități și alte persoane.

Astfel, martora a luat cu ea un înregistrator audio pe care l-a pornit la plecarea de la domiciliu, astfel încât a putut să înregistreze întreaga convorbire, din momentul în care a urcat în autoturismul lui Plută Cristian, pe tot parcursul șederii în restaurant, până când s-au despărțit.

Citeşte şi: 

La restaurant, cei doi au discutat despre problema Spitalului Colentina, respectiv că managerul acestui spital dorește să părăsească postul și problema constă în aceea de a găsi un nou manager, întrucât A.S.S.M.B. face propunerea de numire către Primăria Generală.

Martora (…..) a declarat că numitul Plută Cristian i-a zis că, dacă nu se opune cineva (cu referire la viceprimarul Capitalei), pers(…..) despre care știe că se numește Silviu are o persoană care ar vrea să vină manager și ar fi dispusă să dea suma de 20.000 euro pentru acest lucru.

Martora a precizat că, pe moment, numitul Plută Cristian nu i-a zis numele pers(…..), însă, ulterior, la birou, numitul Plută Cristian a reluat discuția despre Colentina și i-a cerut pers(…..) despre care i-a vorbit în data de 02.04.2023 un CV.

Cum s-a aranjat postul de director de la Spitalul Colentina

În aceeași zi, a primit CV-ul pers(…..) respective și a aflat că aceasta se numește Cristescu George-Mirel. Martora a declarat că nu i-a dat foarte multe detalii despre aceasta persoană, doar că va da această sumă de bani.

Revenind la subiectul întâlnirii avute, martora a precizat că numitul Plută Cristian i-a zis că suma de 20.000 euro va fi împărțită intre ea și Plută Cristian, iar noul manager și pers(…..) cu numele Silviu vor rezolva din contracte viitoare partea lor.

După numirea în funcția de manager la Spitalul Colentina, potrivit promisiunii, inculpatul Plută Cristian a organizat o întălnire la restaurantul (…..) din București la care au participat Plută Cristian, (…..) și Cristescu George-Mirel.

O sacoşă de carton

Potrivit declarației martorei (…..), la data de 19.06.2023, la restaurantul respectiv a sosit inculpatul Cristescu George Mirel având asupra sa o geantă, tip servietă bărbătească din piele și o sacoșă de cadou din carton de culoare deschisă, pe care le-a așezat jos în stânga să intre el și numitul Plută Cristian.

Martora a declarat că, în cadrul întâlnirii, la un moment dat, inculpatul Cristescu George-Mirel a plecat înaintea lor, s-a ridicat de la masă, și-a luat geanta-diplomat de lângă scaun și a indicat cu mâinile sacoșa din carton, lăsată lângă scaunul pe care se afla așezat inculpatul Plută Cristian.

Martora (…..) a declarat că, după plecare lui Cristescu George-Mirel, Plută Cristian a luat sacoșa din hârtie, aflată în partea din dreapta a scaunului său, și a așezat-o în partea cealaltă a scaunului său.

“Pentru ce?”

Martora l-a întrebat dacă în sacoșă sunt bani, el a răspuns pe un ton scăzut „sunt douăzeci de mii de euro”. Martora a replicat „douăzeci de mii de euro. Pentru ce?”, iar Plută Cristian a răspuns „pentru ce am vorbit”, referindu-se la numirea inculpatului Cristescu George-Mirel.

În continuare, martora l-a întrebat pe inculpatul Plută Cristian dacă inculpatul Stăncilă Silviu are cunoștință despre acești bani, iar acesta a răspuns afirmativ.

Martora a precizat că, după plecarea numitului Cristescu George-Mirel, Plută Cristian s-a aplecat deasupra sacoșei din carton, a scos un plic alb din sacoșă, l-a rupt și i-a arătat martorei două teancuri cu bancnote în euro, fiind legate fiecare la mijloc cu banda albă din hârtie, conform AK24.

Teancuri de euro

Plută Cristian, după ce s-a uitat la cele două teancuri, a luat unul dintre ele, i-a cerut martorei să deschidă geanta și a pus un teanc în geanta acesteia.

Declarația martorei se coroborează cu rezultatele obținute ca urmare a punerii în executare a mandatelor de supraveghere tehnică. Astfel, convorbirea din data de data de 19.06.2023, purtată în mediu ambiental de numiții (…..), Cristescu George-Mirel și Plută Cristian are următorul conținut:

CRISTESCU GEORGE-MIREL: V-am pus… Uitați, aveți aici! Eu am plecat și atunci aștept orice… când îmi ziceți, orice, imediat am… declanșat. Bine!
PLUTA CRISTIAN: Bine!
CRISTESCU GEORGE-MIREL: Bine!
PLUTA CRISTIAN: Lucrarea… Mulțumim!
(…..): Mulțumim!
CRISTESCU GEORGE-MIREL: Sărut mâna!
PLUTA CRISTIAN: Numai bine!
(…..): Ce avem acolo? Ce avem, mă!?
PLUTA CRISTIAN: Stai, mă!
(…..): Zi, PLUTA!
PLUTA CRISTIAN: Boss, omu’ e O.K., asta spun, e…
(…..): Ce avem în punga?
(…..): 20.000? Pentru?
PLUTA CRISTIAN: Pai…
(…..): Eu am crezut că ți i-a dat deja sau că urmează să-i dea.
PLUTA CRISTIAN: Hai, mă!
(…..): Nu!
PLUTA CRISTIAN: Eu las lucrurile să curgă elegant, șefa!
(…..): Da, mă, da’ hai că vorbim noi intre noi acum. Vine omu’ cu 20.000 aici! Eu mă simt prost.
PLUTA CRISTIAN: …[neinteligibil]…
(…..): Deci, fii atent că îmi bate inima! Nu, deci eu mă simt prost rău de tot. L-am mai și …[cuvânt obscen]…
PLUTA CRISTIAN: Asta este omu’. Joaca în echipa, nu e bulangiu. Nu e bulangiu! Dar acolo e prea mare colcăială, la spitalul ăla, și ăla l-a lașat de căcat! Tu îmi ziceai că e tovarăș.
(…..): Și ăștia îi împărțim la 3? La 2? …[cuvânt obscen]… mea! Ai… nici aici nu putem să vorbim!?
PLUTA CRISTIAN: Nu te mai tu… Sunt ai tai.
(…..): Ai mei? Pai, nu! Și ai tai?
PLUTA CRISTIAN: …[neinteligibil]…
(…..): Îi împărțim la 2.
PLUTA CRISTIAN: …[neinteligibil]…
(…..): Ești… Daca ești de acord, îi împărțim la 2.
PLUTA CRISTIAN: …[rade]… Daca îs de acord! Ești tâmpită la cap!?
(…..): Altfel, nu!
PLUTA CRISTIAN: O.K.!
(…..): Bine!

Cu prilejul prezentării în data de 19.06.2023 la sediul D.N.A., colaboratorul (…..) a predat organelor de urmărire penala un pachet compus din 100 de bancnote în cupiuri de 100 Euro, suma primită la aceeași data de la inculpatul Plută Cristian.

Inteceptări referitoare la comisioane din achitarea unor contracte cu spitalele

PLUTA CRISTIAN: Auzi, da’ noi, în ecuația asta, unde am fi?
STANCILA SILVIU: CRISTI, zic să ne poziționam – cum să spun? – să… ce le da la aia jumate și pe partea ailaltă suntem noi sau, nu stiu, să gândească el: „Ba, frate! Treaba asta, ia, vezi, ba! E de mâncat aici ceva?”, „Ba, frate! E…”.
PLUTA CRISTIAN: O.K.
STANCILA SILVIU: „E făcută bine. Nu e făcută bine.”. Daca nu e făcută bine, da-i în …[cuvânt obscen]…, facem altceva!
PLUTA CRISTIAN: O.K.
STANCILA SILVIU: Deci, nu… Ei sunt obligați să-mi dea acolo niste treburi, tre’ să mănânce… el tre’ să-i împartă, el intra familia întăi.
PLUTA CRISTIAN: O!
STANCILA SILVIU: „Domn’e! Lucrurile sunt în felul următor: sunt bugetate bine. Uite, colo! Uite, colo! Lucrările le fac eu alea, nu le faci tu.”, el trebuie să se uite, eu nu…
PLUTA CRISTIAN: O.K.! Dar întrebare: aia o să-i zică: „Domn’e, ai obligațiile alea!” sau nu?
STANCILA SILVIU: O să-i spună! Cum să nu?
PLUTA CRISTIAN: Pai, asta.
STANCILA SILVIU: O să-i spună! Ihi!
PLUTA CRISTIAN: Să-i spună, că să…!
STANCILA SILVIU: Da, domn’e, discuta direct, nu umblam noi cu tâmpenii!
PLUTA CRISTIAN: Pai, aia.
STANCILA SILVIU: Direct! „Frate! Vezi să le dai afara, dai colo, vezi ce ne…! Ba, ne rămâne?”, „Ne rămâne.”, „O.K.!”. Nu rămâne, nu-i problema, important să… Dar eu ți-am zis așa, că business…
PLUTA CRISTIAN: Așa!
STANCILA SILVIU: …că business, eu puteam face asta, cum ți-am zis, cu bulgarii. Cu bulgarii faci mai repede decât… decât… decât cu romanii. Adică, eu, cu putina pricepere, daca ia pe unu’ cu SEAP și cutare să facă un birou și tre’ să ai multe… afara de doua-trei …[neinteligibil]… în ideea că zici că…
PLUTA CRISTIAN: Da. Mă gândesc.
STANCILA SILVIU: …că nu face treaba, că sta pe treaba, în sensu’ asta. Asta e pâinea mea și o văd.
PLUTA CRISTIAN: Da.
STANCILA SILVIU: Adică, cu o firma românească n-o să vrea treaba asta, că poa’ să-și ia niste… niste persoane să-i facă ofertarea, să-și ia… au în inside… au în interior d-ăștia care fac, să zic așa, partea de… de… de SEAP și de poveste – da? – da’ așa, eu daca-l iau pe bulgar, i-l pun lângă el, el face coordonarea și-i spune: „Domn’e, la fiecare… participa la 20, la fiecare câștigată îmi dai 2-3% afara de …[neinteligibil]…”, în ideea că ești apropiat de el și că vrei să-i dai ceva de …[neinteligibil]… Tu știi.
PLUTA CRISTIAN: …[neinteligibil]…, da’ – cum să-ți spun? – suntem și noi prin discuțiile astea daca…
STANCILA SILVIU: Deci, normal! Normal! Omu’ are timp, normal că mâncam și noi! E business! E business, nu-i vrăjeală, da’ daca el e serios, cutare, cutare, eu ți-am spus…
STANCILA SILVIU: Da, e de curând acuma pusi. Jegurile astea au pus. Ce-am vrut să zic? Încearcă să dai drumu’ mai repede la ăla de la aia… Înțeles?
PLUTA CRISTIAN: …[neinteligibil-vorbesc în același timp]…
STANCILA SILVIU: Da, da, da!
PLUTA CRISTIAN: Ți-am adus Malaxa acuma cu fisele tehnice, cu …[neinteligibil]…, da’ aveai și-n ălalalt, să știi, că e-n interioru’ studiului de fezabilitate are fisele tehnice, la pagina 190. Ți le dau acuma.
STANCILA SILVIU: Da, mă. După asta o să mă uit și o să…
PLUTA CRISTIAN: Nu, mă! Ți le dau …[neinteligibil]…
STANCILA SILVIU: …[neinteligibil-vorbesc în același timp]… Chirurgia… Nu stiu, tot îmi cere …[neinteligibil]…
PLUTA CRISTIAN: …[neinteligibil]…
STANCILA SILVIU: Aia vă… vă apucați de ea, o faceți, care-i gândirea?
PLUTA CRISTIAN: Da. Pai, să iau un indicator și să mergem înainte.
STANCILA SILVIU: Ihi!
PLUTA CRISTIAN: Acuma, boss, cu ce-om putem merge înainte. Ce-am pe buget clar merge înainte, aia n-am…
STANCILA SILVIU: …[neinteligibil-vorbesc în același timp]… Consola.
PLUTA CRISTIAN: Ce?
STANCILA SILVIU: …[neinteligibil]… dam lu’ Consola.
PLUTA CRISTIAN: Da.
STANCILA SILVIU: Din astea ce bani ai pentru astea, anu’ asta, să zic, ai vreo …[neinteligibil]…?
PLUTA CRISTIAN: Pentru toate.
STANCILA SILVIU: A?
PLUTA CRISTIAN: Pentru toate am bani.
STANCILA SILVIU: A! …[neinteligibil]… E perfect! Ăla – zi! – asta de la – zi! – Obregia ăla …[neinteligibil]… rămâne că mergem cu ăștia, cu Consola.
PLUTA CRISTIAN: O.K.! Îl bag pe DAIA acolo cu Consola?
STANCILA SILVIU: Da. Pe DAIA.
PLUTA CRISTIAN: Bine!
STANCILA SILVIU: Consola pare băiat serios …[neinteligibil]…
PLUTA CRISTIAN: Nu te contrazic.
STANCILA SILVIU: Nu stiu. O să mai analizam câteva. …[neinteligibil]…
PLUTA CRISTIAN: …[cuvânt obscen]… mea!
STANCILA SILVIU: M-am gândit totuși să-i… să scăpam de astea, de POIM-urile astea, baga-mi-aș picioarele!
PLUTA CRISTIAN: Ai zis că poate ne ajuta cineva la solicitările de clarificare când e și aia trebuie repede făcut.
STANCILA SILVIU: Da, da, da, da, da, da!
PLUTA CRISTIAN: Nu vă fi…
STANCILA SILVIU: Și asta, CIOPONEA… te-ai uitat pe documente?
PLUTA CRISTIAN: Nu m-am uitat, da’ o să mă chinui să…
STANCILA SILVIU: Nu, da’ ce-a zis, că-s mai slăbuțe sau ce zicea?
PLUTA CRISTIAN: Da. Pai, ăla are nu stiu cate pagini și ăla are nu stiu cate pagini, da’ revin…
STANCILA SILVIU: Cât?
PLUTA CRISTIAN: Nu stiu. E la dublu ce-a depus aia de la …[neinteligibil]…, da’ nu mă deranjează. Ideea e c-o să mă chinui – iți dai seama! – să-l dau câștigător. Ce dracu’!? …[neinteligibil]… Nu spun prostii, da’…
STANCILA SILVIU: …[neinteligibil]… Tre’ să-i arați: „Fă, nebuno! Un, doi, trei, patru! Vezi că…!”.
PLUTA CRISTIAN: „Mi-a zis SILVIU cu cine, că…”
STANCILA SILVIU: N-are cu cine! Ea nu știe. Ea n-are cu ce să compare, că, sincer, nu știe, ea nu-ntelege.
PLUTA CRISTIAN: Da. Eu stiu. Mi-a zis de aia de la Economic: „Domn’e, aia nu fac nimic! Aia…”.
STANCILA SILVIU: Ba, ea cu ce compara? Cu ce compara?
PLUTA CRISTIAN: Pai, n-are cu ce, boss! Ești nebun? Aia muncesc cel mai mult. Deci, aia – să-mi bag …[cuvânt obscen]…! – daca… dac-ar pleca cinci oameni de la Economic, am închide, boss!

Directorul adjunct al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) din cadrul Primăriei Capitalei, Cristian Plută, a fost reținut de procurorii anticorupție într-un dosar în care este acuzat de luare de mită

Potrivit surselor citate, au mai fost reținuți managerul Spitalului Colentina, George Mirel Cristescu, un reprezentant al SC Palex Construcții Instalații, Alexandru-Paul Dumitru, și Silviu Stancila. O altă persoană implicată în dosar, Cristian Ion, ar fi fost plasată sub control judiciar.

Share