home EVENIMENT, POLITICA Fraudele din secţiile de votare devin acum istorie

Fraudele din secţiile de votare devin acum istorie

Share

Fraudele din secţiile de votare vor deveni acum istorie, după ce Cabinetul Cioloş a decis ca toate operaţiunile din secţii să fie filmate şi astfel monitorizate.

Guvernul a adoptat o hotărâre privind obligativitatea înregistrării video a procesului de numărare a voturilor. Aceasta e valabilă în secţiile de votare din România şi din străinătate, la alegerile parlamentare.

Voturi cumpărate pe bani europeni

Anunţul a fost făcut de ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache. Tabletele din dotarea secţiilor vor fi folosite pentru a înregistra video numărarea voturilor.

Cum se făceau fraudele în secţii

În 1996, surse bine documentate din lumea partidelor politice ne-au declarat următoarele. Preţul plătit de FDSN pentru cumpărarea unui reprezentant al unui partid era un apartament cu două camere.

Apar primele suspiciuni de fraudă la USL

“Verticalii” care refuzau mituirea erau lucraţi în cele mai murdare moduri cu putinţă. Totul era să existe, pentru fraudele programate, masa critică. Dacă în biroul unei secţii de votare erau doi corpi străini (persoane integre), acestea erau lucrate.

Metodele de lucru pentru a edifica fraudele variau foarte mult. Se pândeau momentele în care membrul biroului secţiei se ducea la toaletă. Existenţa unei minorităţi de politicieni integri era întâmpinată de majoritate cu ameninţări.

Aceste ameninţări mergeau de la o discuţie aparent amicală până la bătăi şi/sau excluderea prin forţă din sediul secţiei.

Cum se elimină acum fraudele acestea

Pentru creșterea încrederii cetățenilor în corectitudinea operațiunilor de numărare a voturilor, procedurile realizate de la încheierea votării și până la părăsirea localului secției de vot de către membrii biroului electoral al secției de votare, vor fi înregistrate video și audio.

Procurori în sectiile de vot

Înregistrarea va fi făcută de către operatorul de calculator, cu ajutorul tabletelor aflate în dotarea secțiilor de votare.

Înregistrările video-audio vor putea fi folosite de organismele electorale, respectiv de către BEC, pentru soluționarea eventualelor sesizări și vor fi păstrate pentru o perioadă de 3 luni de la data publicării rezultatelor alegerilor în Monitorul Oficial.

, se arată în comunicatul transmis de Executiv.

Curtea Constituţională a decis renumărarea voturilor nule

Toate secțiile de votare au fost dotate, pentru alegerile locale din 5 iunie, cu tablete pentru prevenirea votului ilegal.

A doua măsură luată de Executiv va permite MAI achiziționarea unor plicuri de plastic trasparent, înseriate, prevăzute cu un sistem de sigilare care să nu permită desfacerea decât prin rupere. Plicurile vor fi achiziționate din bugetul MAI.

Acest nou model de plic este necesar pentru a împiedica desfacerea plicului și resigilarea acestuia pe parcursul procedurilor de numărare a voturilor, dar pentru a putea verifica în orice moment numărul ștampilelor sigilate, fără desigilarea plicului.

, informează Executivul.

Furt ca-n codru in comuna Pantelimon

Potrivit legislației în vigoare, după închiderea localului secției de vot, președintele, în prezența membrilor biroului electoral și a persoanelor acreditate, verifică starea sigiliilor de pe urnele de votare, sigilează fanta urnelor de votare și introduce ștampilele cu mențiunea VOTAT într-un plic care se sigilează prin aplicarea ștampilei de control a secției de votare.

Share