FEJ solicită interventia Preşedinţiei în abuzurile Agerpres

Share

Vă prezentăm scrisoarea transmisă de Preşedintele Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, Arne Konig, Preşedintelui României, Traian Băsescu, Primului-ministru, Emil Boc şi Preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului, Roberta Anastase şi Mircea Geoană privind abuzurile de care este acuzată actuala conducere interimară a Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES.

Totodată, Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind îşi exprimă regretul pentru dispariţia prematură a angajatului AGERPRES, Liviu Moinescu, în vârstă de 44 de ani, şi transmite condoleanţe familiei îndurerate.

Stimate Domnule, Doamnă,

Vă scriem din partea Federaţiei Europene a Jurnaliştilor (FEJ), grupul regional al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor (FIJ), reprezentând peste 260.000 jurnalişti în peste 30 de ţări europene pentru a ne exprima profunda îngrijorare în legătură cu situaţia dramatică a angajaţilor celei mai mari agenţii de presă din România AGERPRES.

MediaSind

Potrivit informaţiilor noastre, membri ai Sindicatului Jurnaliştilor Profesionişti, semnatar al Contractului Colectiv de Muncă au exprimat mai multe nemulţumiri.

Ei protestează împotriva abuzurilor comise de administraţia instituţiei împotriva propriilor angajaţi şi împotriva încălcărilor frecvente ale legislaţiei muncii începând cu anul 2008.

De asemenea, am fost informaţi în legătură cu intervenţia actualului director general al agenţiei în politica editorială şi hărţuirea profesională.

Situaţia a impus luarea unor măsuri legale de către conducerea sindicatului, inclusiv mai multe procese şi plângeri penale pentru hărţuire sindicală şi profesională.

După încercări disperate şi ilegale de a scoate sindicatul din sediul agenţiei, de a arunca panourile de afişaj prin care acesta comunica cu angajaţii, de a-i forţa pe unii dintre ei să renunţe la procesul de judecată intentat de sindicat pentru recuperarea celor 25 de procente, tăiate ilegal din salariu, de a impune angajaţilor contravaloarea unor convorbiri telefonice din cauza unor contracte discreţionare încheiate cu diverse companii de telefonie, directorul general Ioan Roşca a semnat o contestaţie prin care a atacat în instanţă reprezentativitatea SJP.

Administraţia a adoptat de asemenea ilegal un Regulament Intern, prin care şi-a impus exclusiv propriile condiţii într-un mod autoritar. De fapt, conducerea încearcă să elimine reprezentarea democratică a sindicatului în instituţie.

Având în vedere această situaţie, Sindicatul Jurnaliştilor Profesionişti a decis să depună a plângere penală împotriva Directorului General şi a şefului Departamentului Resurse Umane.

Astfel, FEJ sprijină jurnaliştii din România şi sindicatul din care fac parte, FRJ MediaSind, în lupta lor pentru dreptate.

Sprijinim cererea lor privind amânarea adoptării Raportului Anual de activitate al ANP AGERPRES până în momentul în care o Comisie Parlamentară nu va fi mandatată să ancheteze modul în care directorul general interimar al agenţiei, Ioan Roşca, a folosit fondurile publice şi s-a comportat în funcţia sa, la conducerea agenţiei.

Cu respect,

Arne Konig,
Preşedinte al FEJ

Share