Faţa lui Vladimir Putin a fost proiectată pe Rafinăria LukOIL

Share

Chipul dictatorului rus Vladimir Putin, împreună cu mai multe mesaje antirăzboi, au fost proiectate pe turnurile Rafinăriei Lukoil, de lângă Ploiești, de la Teleajen.

Totul s-a întâmplat în noaptea de miercuri, 20-21 aprilie. Acțiunea aparține organizației ecologiste Greenpeace, care susține că Europa finanțează războiul lui Putin, din Ucraina, prin importul de combustibili fosili.

”În ziua 57 de la începerea războiului lui Putin, doar Statele Baltice și Polonia și-au asumat un embargou asupra combustibililor fosili proveniți din Rusia.

Restul statelor europene, inclusiv România, finanțează războiul lui Putin în Ucraina. Până în acest moment au plătit peste 38 de miliarde de euro, din prima zi de război.

Compania Lukoil are operațiuni în zeci de țări din întreaga lume și este a doua cea mai mare companie petrolieră a Rusiei, după gigantul de stat Rosneft.

Chiar dacă a avut de suferit după primele 5 sancțiuni impuse de Comisia Europeană, e nevoie de un embargo total asupra combustibililor fosili proveniți din Rusia pentru încetarea războiului și instaurarea păcii”, se menționează în comunicatul Greenpeace.

”Europa finanțează războiul lui Putin din Ucraina prin importul de combustibili fosili. Dacă vrem cu adevărat să îi ajutăm pe cei fugiți din calea războiului și să oprim masacrul din orașele ucrainene, atunci trebuie să renunțăm imediat la gazul, petrolul și cărbunele rusesc, indiferent de costurile economice pe care le implica o astfel de decizie.

E vremea să fim cu adevărat onești și să răspundem la întrebarea – Suntem dispuși să renunțăm la petrolul rusesc pentru a salva vieți omenești? Soluții există. Trebuie doar să ne asigurăm că autoritățile din România le și implementează.

Este timpul ca liderii mondiali și instituțiile financiare să întrerupă toate legăturile cu companiile rusești de combustibili fosili și, prin urmare, să promoveze pacea și justiția climatică”, a declarat expertul în Climă și Energie Greenpeace România, Vlad Cătună.

Rusia este cel mai mare furnizor de combustibili fosili al Uniunii Europene. În anul 2021, țările europene au plătit până la 285 de milioane de dolari pe zi, pentru petrolul rusesc.

În ultimele săptămâni, Greenpeace a protestat împotriva importurilor de combustibili fosili proveniți din Rusia, prin acțiuni în mai multe țări UE, dar și prin petiții.

Share