home EUROVISION, EVENIMENT EUROVISION – SEMIFINALA 2: Sanse mari de calificare pentru Hotel FM

EUROVISION – SEMIFINALA 2: Sanse mari de calificare pentru Hotel FM

Share

11. F.Y.R. Macedonia: Vlatko Ilievski – Rusinka

Ruda macedoneana a lui Ion Iliescu nu depaseste nivelul tipic muzicii care izbandeste la concursul national pentru Eurovision, contrasa din rock-ul optzecist sarbesc si cam atat.

Nimic de spus in rest, dupa parerea mea, chiar daca imi place dansul rusesc din tema secundara, dar apoi vine baiatul asta si canta aiurea, cu vocea-n barci, aceeasi tema, de-o face harcea-parcea si-mi moare toata pasiunea.

12. Israel: Dana International – Ding Dong

Dana International nu trebuia sa revina in concursul european cu o asemenea melodie, dupa parerea mea inferioara valoric celei cu care a castigat competitia. Incerc sa-i vad pe europeni sarind prin cluburi, in Occident, pe aceasta melodie si nu reusesc deloc. Poate ca gresesc eu.

13. Slovenia: Maja Keuc – Vanilija

Probabil ca saraca Maja, de cand a castigat concursul national Eurovision de la Ljubljana, vede in fata ochilor numai vanilie, viseaza vanilie si va face o fixatie. Mi-o imaginez peste vreo doi-trei ani refuzand in cofetarie prajiturile cu vanilie.

Remarc cu neplacere felul cum schimba locul de emisie ca Shakira si faptul ca nu este foarte stabila pe voce. I se mai intampla ca, atunci cand vrea sa dea fortissimo, calca pe voce si intra sub ton. In rest, o melodie fara istoric. A se nota faptul ca am scris ceva aici, in dreptul acestui clip, din politete.

14. Romania: Hotel FM – Change

Acum, dupa ce am ascultat aproape tot si am vazut aerul general de indolenta dance, cred ca am facut bine ca am ales aceasta melodie foarte frumoasa. Raman cu parerea de rau ca si mai frumoasa “Come As One” are o astfel de soarta, pentru ca merita sa fie cunoscuta mult mai bine in Europa.

foto: camera-verde

Cred ca baietii nostri au sanse mari sa se duca in finala, cu o melodie frumoasa, venita din eposul brit-pop-ului si cu un solist vocal, asa cum am mai scris, cu o voce aflata la jumatatea distantei dintre cativa solisti foarte mari din rock-ul contemporan si propriile originalitate si temperament.

15. Estonia: Getter Jaani – Rockefeller Street

Frumoasa melodie. Dupa Aisha anul trecut din Letonia, Tarile Baltice vin iar cu o melodie foarte ofertanta, care evolueaza de la un joc aparent simplu parca de papusi, pana spre un pop-rock agreabil.

Ceea ce imi place este ca succesiunea de colaje nu este deloc gratuita, pentru ca temele transgreseaza schimbarea stilului muzical folosit in expresia artistica.

Un fusion care imi place in mod deosebit si care probabil, asa cum m-am obisnuit, nu va avea mare succes la europeni, care nu au timp de astfel de subtilitati si rafinamente muzicale.

 

Share