home EUROVISION, EVENIMENT EUROVISION – SEMIFINALA 1: Dezamagirea Norvegia

EUROVISION – SEMIFINALA 1: Dezamagirea Norvegia

Share

1. Polonia: Magdalena Tul – Jestem

Esteeeeee! Polonia, care va intra prima in semifinala 1 a Eurovision 2011 Dusseldorf, se prezinta cu o melodie aproape la fel de lipsita de har ca si in probabil toti ceilalti ani.

Am spus “aproape”, pentru ca aceasta este surprinzator de buna (la nivelul modest al muzicii usoare poloneze, asa cum se prezinta ea la Eurovision) fata de cat de slaba ar fi putut sa fie, privita din perspectiva tristetilor din anii trecuti.

Magdalena Tul are voce, prezenta scenica, “Jestem” are antren, prinde si probabil ca, intr-o lume in care nu ar exista muzica adevarata, aceasta melodie lipsita de originalitate si caracterizata, dupa parerea mea, printr-o mimetica muzicala surprinzatoare, ar fi un succes.

2. Norvegia: Stella Mwangi – Haba Haba

Dupa principiul “daca voi ne luati in balon cand venim cu muzica buna, atunci va aratam ca stim sa va tratam si cu dejectii muzicale”, anul acesta Norvegia a trimis o fata care nu are nici o legatura cu emisia de sunet, probabil cu vocea in schimbare, care trage aer in piept convulsiv, interpretand o “piesa” al carei nume suna ca vocalizele pe care le rosteam cand eram copii si ne jucam de-a ulii si porumbeii si care arata cu tot dinadinsul si ce are, si ce nu are.

foto: mtviggy
fotoinfo: “Kenya-born singer Stella Mwangi, AKA STL, is a rising star, a well-known artist in Kenya, with her single “Haba Haba” is topping the charts in Norway. Now she is taking her song and famous smile to Europe’s biggest music competition.”

3. Albania: Aurela Gaçe – Feel The Passion

Din primele doua cadre ale clipului oficial al piesei Aureliei Gaçe, inteleg ca ea vrea intai sa ne convinga ca are, acolo unde i se sfarsesc picioarele, labute cu unghiutele facute de culoarea serbetului de trandafiri, apoi ca altii au ales pentru ea sa apara in clip de o simulata goliciune, cel putin in ceea ce priveste torsul.

Lucrurile acestea imi displac. Ca si faptul ca ulterior realizatorii clipului, care detin ceva tehnologie, incearca sa ne convinga ba ca fata este extraterestru cu pielea sidefiu-translucida, ba ca are capacitatea sa intre in levitatie in timp ce canta.

Melodia incepe tipic, ca o melopee tribala vag orientala. Nu e rau. Sa vedem ce urmeaza. Nu urmeaza nimic. Un cantec fara muzica, bazat exclusiv pe reluarea obsesiva a aceleiasi teme vag contrase din muzica populara, in gama minor-armonica, fara trecut si fara viitor, pura speculatie melodic-ritmica moderna pornind de la o boare de cant folcloric balcanic cu rezonante orientale.

Da, e frumoasa Albania, iar imaginile pitoresti cu care este condimentat clipul sunt ca scoase din ilustratele turistice cu “o tara de neuitat / care merita de vizitat”, dar aici nu suntem la promovare turistica, iar muzica lipseste.

4. Armenia: Emmy – Boom-Boom

Cu o lipsa de imaginatie muzicala patenta, armenii se prezinta cu o piesa care seamana in debut cu refrenul de la un hit latino din anii ’50, apoi intra intr-un trailer de tobe tribale, din care Emmy iese ciufulita, plina de nervi si interpretand o alta tema secundara complet lipsita de imaginatie.

Daca este sa ne luam dupa topul valoric, ceea ce am trecut in revista pana acum din actuala editie europeana a concursului Eurovision ar trebui sa iasa cu brio pe ultimele locuri. In topul conjunctural, dupa ce Lena, cu “Sattelite”, a castigat anul trecut, ne putem astepta la absolut orice aberatie.

5. Turcia: Yüksek Sadakat – Live It Up

Dupa ce anul trecut ne-au uimit cu trupa Manga, anul acesta turcii continua pe aceeasi linie muzicala, cu o melodie foarte bine scrisa si foarte valoroasa pentru cei care au exportat de-a lungul timpului mult deseu muzical.

Bine, nu se poate spune ca, dincolo de reflexele muzicale pop-rock meritorii la niste turci si aranjamentul melodic bine armonizat si pus la punct perfect, piesa da pe-afara de originalitate si aduce ceva nou, dar Yüksek Sadakat va reprezenta o prezenta melodica placuta la Dusseldorf.

 

Share