De ce nu-l mai apără Sistemul pe Sorin Ovidiu Vîntu?

Share

Am citit un excelent editorial. Care analizează relația SOV-Stat din perspectiva sistemului de tip mafiot care a funcționat în România ultimilor 20 de ani. Îmi permit să citez din el:

“În primul rând, cine sau ce este Sistemul? Nimeni nu l-a catalogat exact, însă dacă analizăm contextul în care acest cuvânt este folosit cel mai des, o definiţie simplă ar fi: o reţea de oameni cu influenţă şi/sau bani, care dirijează în interes propriu cele mai importante decizii care se iau în România.

Din el fac parte în primul rând persoane cu funcţii importante în instituţiile publice, dar şi în cele private – în stat, în partide, în Parlament, în justiţie, în companii, în media, în cam tot ce are legătură cu puterea, cu banii şi cu sistemul judiciar.

Sistemul lucrează însă şi prin personaje de rang secundar, care ascultă de ordinele celor din primul eşalon, asigurând astfel controlul nu doar asupra principalelor centre decizionale, ci a întregii societăţi.”

Perfect adevărat, dar această definiție trebuie să țină cont de un mecanism pervers. Alimentarea cu combustibil a Sistemului (dolari până în 2008, euro ulterior) s-a făcut prin căpușarea principalelor resurse economice ale României.

foto: Flickr

Afacerea FNI a fost doar vârful vizibil al icebergului, maradona de la Petromservice a completat-o, iar “returnarea” de TVA de 60 de milioane de euro a reprezentat un gest de aroganță maximă, după principiul clasei politice care o suge prin batistă. Batistă, batistă, dar prestația rămâne!

Micile golănii de tipul fraudării Poștei Române, impunerii unor acoliți la ANRM sau Compania Națională de Investiții, ca să dau două exemple mai importante,  al căror scop era asigurarea cheltuielilor de coșniță, nu au mai mișcat pe nimeni.

De altfel, Dan Turturică dă o explicație a acestei simbioze:

“Întorcându-ne la cazul Vîntu, este limpede că abilităţile sale de escroc nu i-ar fi folosit la nimic dacă nu ar fi făcut joncţiunea cu Sistemul. Există două teorii în această chestiune: prima, că Vîntu a fost creierul operaţiunii şi că el a fost cel ce i-a angajat pe securişti să construiască mecanismele prin care FNI a atins anvergura pe care avut-o.

A doua spune că un grup de securişti deştepţi l-au recrutat pe Vîntu şi l-au folosit ca paravan, încasând grosul banilor, dar lăsându-l pe Vîntu să se bălăcească în grandomania sa şi să pozeze în mare speculator financiar / bancher / asigurator / mecena pentru intelectuali / mogul de presă, cu banii care i-au revenit lui.

Probabil că adevărul e pe la mijloc. Dacă ar fi fost vorba doar de varianta a doua, Vîntu nu ar fi depăşit nivelul lui Stoica de la Caritas. Stoica, într-adevăr, este prototipul perfect de şarlă care s-a lăsat folosit de foşti miliţieni şi securişti îmbogăţindu-i şi chiar intrând la zdup în locul lor, contra unor sume relativ modeste.”

Aici ne despărțim. Eu cred că Vîntu a creat Sistemul lui. Căruia i s-a opus Sistemul Statului. Ceea ce descrie Dan Turturică a fost valabil acum 10-15 ani. Pe atunci, Vîntu se prefăcea că vorbește cu Emil Constantinescu la telefon ca să impresioneze vreun parlamentar țărănist.

Partenerii lui de negociere erau Dudu Ionescu și Varujan Vosganian, amândoi ușor aroganți în ceea ce-l privește. Idealul lui SOV era să ajungă partener economic privilegiat… citeste tot pe Dan Andronic Blog

Share