EUROVISION FOLLOW-UP: Live commentary de la ora 22.00

Share

Dragi prieteni, in buna traditie a Blogului lui Budescu, incepand de la ora 22.00 voi face live commentary asupra desfasurarii Semifinalei 1 a Eurovision, in Fornebu Arena din Oslo.

Numele acesta este o ciudatenie tipica Eurovision. In mod normal, arena respectiva se numeste Telenor Arena. Este vorba despre un urias complex polivalent, care, in functie de interesele proprietarilor, poate fi folosita ca stadion de fotbal, ori ca sala de concerte.

Numele Fornebu Arena este rezultatul faptului ca pentru Eurovision numele sponsorului arenei, Telenor (adica Televiziunea Nationala Norvegiana), care este marca comerciala, a trebuit palmat. Ca si cum pe mine si pe altul ne opreste cineva sa ii scriem numele adevarat.

Asa cum am aratat deja, aceasta finala este una pe care, cu putine exceptii, am putea-o numi ca fiind a fostului bloc sovietic.

Si, fiindca prieteniile functioneaza la greu, rezultatul acestui fapt se vede in polling-ul facut de Oikotimes, care da ca favorita Rusia, urmata de Rusia, chiar daca Grecia este in colaps si s-a prezentat cu o melodie tarzaniana, care mie nu-mi place absolut deloc.

Aceasta in timp ce una dintre favoritele mele, piesa “What For?”, interpretata de letona Aisha (care numai nume de scena leton nu are si este supranumita in tara ei natala “Bomba”), este prima de sub linia primelor zece clasate in polling-ul Oikotimes.

Voi fi insa corect, atunci cand voi sublinia ca anul acesta Rusia, chiar daca este avantajata de configuratia prietenoasa a semifinalei (asa cum nu este cazul cu suratele de semifinala de joi ale concurentei noastre, “Playing With Fire”), intra in concurs cu o melodie frumoasa, “Lost and Foggoten”, interpretata foarte bine de Peter Nalitch Band.

Peter Nalitch este fiul unui bariton rus de origine bosniaca. Va invit sa-i ascultati vocea foartea buna. Acest solist nu ar falsa niciodata nicicum. Are un singur defect de emisie: are tendinta ca, la pasajele piano-pianissimo, in loc sa scada volumul emisiei din gat, tubeaza ca sa obtina acelasi efect si emite sunetul, din aceasta cauza, cu niste armonici destul de mohorate.

Imi este greu sa inteleg ce s-a intamplat la polling, de a ajuns Albania pe locul al treilea, in afara de faptul ca site-ul grecesc are foarte multi vizitatori albanezi, care au votat in draci pe acest sondaj cu piesa albaneza.

Aceasta nu ma impedica insa sa remarc faptul ca anul acesta melodia concurenta albaneza este extrem de competitiva. Dar mai multe dupa ora 22.00.

Share