home EUROVISION, EVENIMENT EUROVISION: Cine merge in finala

EUROVISION: Cine merge in finala

Share

Cele zece melodii care s-au calificat in finala sunt din urmatoarele state participante:

flag Bosnia & Herzegovina – Vukašin Brajic’, “Thunder And Lightning”

flag Moldova – Sunstroke Project & Olia Tira, “Run Away”

flag Rusia – Peter Nalitch & Friends, “Lost And Forgotten”

flag Grecia – Giorgos Alkaios & Friends, “OPA”

flag Portugal – Filipa Azevedo, “Há Dias Assim”

flag Belarus – 3+2, “Butterflies”

flag Serbia – Milan Stankovic’, “Ovo Je Balkan”

flag Belgia – Tom Dice, “Me And My Guitar”

flag Albania – Juliana Pasha, “It’s All About You”

flag Islanda – Hera Björk, “Je Ne Sais Quoi”

Prima concluzie este ca, asemeni cum se intampla in fiecare an, si anul acesta sistemul de vot a facut victime printre concurentii valorosi, care ar fi meritat sa ajunga in finala.

Cel mai important invins este din flag Letonia, Aisha, “What For?” si ma asteptam la acest happening: piesa interpretata de letona este prea inteligenta si firoscoasa pentru Eurovision.

Personal, cred ca punctajul cel mai mare l-a obtinut Rusia. Nu inteleg ce cauta in finala Filipa Azevedo din Portugalia, belarusii 3+2 si trupa PopRock din Bosnia.

Probabil ca va trebui sa intelegem ca Eurovision este un concurs de muzica pentru mase, nu pentru valori.

~live commentary~

Sunstroke Project & Olia Tira din Republica Moldova sunt primii concurenti moldoveni care nu canta in limba romana. Melodia este extrem de occidentala, foarte bine pusa la punct, calofila muzical, dar in comparatie cu ce s-a intamplat in anii trecuti anul acesta Moldova are o prezenta slaba.

TVR, felicitari, pentru cateva secunde a disparut emisia. Bravo, nu se putea mai bine. Moldovenii canta foarte bine, nu falseaza si se reprezinta pe sine cu voci foarte bune si prestanta. Nu sunt insa la fel de incantat, asa cum am mai scris, de continutul muzical tern, care ai impresia ca nu se mai termina odata.

Eu nu inteleg ce Dumnezeu fac comentatorii, care nu se aud bine si se calca unul pe celalalt in ceea ce spun.

Rusii de la Peter Nalitch Band, “Lost and Forggoten”. Este prima dintre melodii pe care le-am remarcat pe acest website. Voi explica putin frumusetea constructiei acestei melodii. Refrenul este cu modulatie, apoi tema revine pe gama de baza, de la strofa. Efectul este remarcabil. Imi place foarte mult aceasta melodie si aceasta interpretare.

Estonia vine cu Malcolm Lincoln, “Siren”. Una dintre cele mai ciudate melodii din concursul de anul acesta, construita pe armonii NewWave, contrase din The Cure si Blank Mange. Merita apreciata pentru originalitate, in contextul Eurovision, desigur. Pentru ca altfel acestui gen de muzica i-a trecut vremea deocamdata.

Kristina Pelakova din Slovacia canta o manea, numita “Horehronie”, pentru care, sa ma iertati, nu am organ. Sa le fie de palarie.

Finlanda – Kuunkuiskaajat, “Työlki Ellää”. A doua dintre melodiile care imi plac mie foarte mult. Eu cred ca merita toate paralele. Daca exista tigani in Finlanda… nu stiu.

Dar este bine daca presa britanica ne-a pus, acum cateva zile, in aceeasi oala cu Finlanda si cu Rusia, la bursa aranjamentelor de culise ale mafiei Eurovision. Eu cred ca jurnalistii britanici ne supraestimeaza, ori poate ca subestimeaza valoarea melodiilor finlandeza si ruseasca. Dar atunci nu mai inteleg cum ne intalnim in finala, ca sa facem aranjamente.

Letonia vine cu Aisha, care interpreteaza un fel de secventa de music-hall, “What For?”. Care mie imi place foarte mult din punct de vedere componistic. Da, Aisha nu falseaza ca in finala letona.Transmite foarte mult si e printre favoritele mele, orice-ar fi in aceasta seara.

Din Serbia, in aceasta seara il avem pe Milan Stankovic, care interpreteaza melodia lui Goran Bregovic, “Ovo Je Balkan”. In afara de faptul ca exista in concurs o alta melodie mai reusita a aceluiasi autor (cunoastem concursul insolit organizat anul acesta de Serbia) si de faptul ca la liniile melodice drepte de lansare Stankovic falseaza nu am ce reprosa acestei prezente scenice. Care insa nu ma da afara din casa. Probabil ca solistul este pila/ruda lui Dejan Stankovic de la Internazionale Milano.

Bosnia & Herzegovina este reprezentata anul acesta in concurs de Vukašin Brajic’, care interpreteaza o melodie ce nu ma impresioneaza in mod deosebit prin orginalitate, “Thunder And Lightning”, chiar daca in general aplaud eforturile rock á la anii ’80 din fostele state comuniste.

Polonia. Marcin Mrozin’ski, “Legenda”. Solistul are o voce mult mai buna decat piesa, care este o incercare nereusita de a adapta muzica populara poloneza la exigentele popului. Rezultatul este o balmajeala care nu transmite nimic si este pacat de o voce de exceptie ca se iroseste astfel.

Din Belgia avem un reprezentant cu nume de jocuri de noroc, Tom Dice, care interpreteaza o melodie frumoasa, tipica spatiului anglo-saxon, “Me And My Guitar”. O melodie foarte buna in context Eurovision, pe care insa daca o scoti in lumea mare a muzicii are probleme serioase de originalitate.

Am mai auzit aceste acorduri, aceste abordari, acest tip de strofa, ca si acest chorus, cum spun britanicii, adica refren. Eu il aplaud totusi pe Tom Dice, pentru ca are bunul simt sa faca o muzica placuta si nu polueaza sonor populatia cu deseuri melodice.

Malta este reprezentata anul acesta de Thea Garrett, cu melodia “My Dream”. Thea are, zic eu, o voce mai buna, mult, mult mai buna decat melodia pe care o interpreteaza. Pentru 18 ani arata de 36 (poate ca e de vina Mediterana), iar balada pe care o interpreteaza este, din pacate, banala.

Albania surprinde anul acesta cu o melodie, “It’s All About You”, interpretata foarte bine de Juliana Pasha. Surprinde, pentru ca m-am obisnuit ca din Albania sa aud melodii cu armonii stravechi, coborate din triburile salbatice care inca mai dainuie la acesti oameni mandri si razboinici. Or, ceea ce se intampla este surprinzator de occidental.

Hopa! Grecia este reprezentata anul acesta de un tip foarte petrecaret si razboinic, Giorgos Alkaios & Friends. Prezenta scenica exceptionala, mult peste valoarea piesei. Nu ma mir ca acest dans grecesc traditional a avut succes in Peninsula Balcanica. Si eu am dansat muzica din aceasta pe la chefuri. Va fi o buna muzica de petrecere.

Portugheza Filipa Azevedo, cu melodia “Há Dias Assim”, pare o fana prea ardenta a Christinei Aguillera si a muzicii R&B. Pacat de cata muzica buna si extrem de originala se face in Lusitania. Si pacat de vocea fetei.

Reprezentantul Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei, Gjoko Taneski, canta piesa numita “Jas Ja Imam Silata”. A se citi consideratiile pe care le-am facut la melodia bosniecilor. Cu diferenta ca si solistul, si melodia sa mi se par mai bune. Si cu o alta diferenta: la bosnieci era un PopRock, aici este un RapRock.

Trupa 3+2 din Belarus interpreteaza melodia “Butterflies” (adica zburataciosi de unt). Rusii albi au incercat sa faca o finala televizata. A iesit o mare brambureala si atunci au ales acest imn pop. Mie imi placea mai mult “Come As One” din Romania, cu trupa Hotel FM, daca tot ne referim la imnuri pop.

Hera Bjork din Islanda interpreteaza “Je Ne Sais Quoi” si imi place. Dupa parerea mea, nu este cea mai buna melodie a semifinalei, dar cu siguranta este cea mai buna interpretare. Sunt un entuziast sustinator al acestei soliste extraordinare.

Share