Eurovision: Compozitorul e liber sa aleaga pe cine vrea juriul

Share

* Pe 22 ianuarie, Anchetatorul Monden a publicat un interviu in exclusivitate cu Marina Almasan, organizatorul Eurovision Song Contest Romania 2010 * Raspunsurile pe care le da sotia lui Victor Socaciu sunt extrem de interesante si sugestive * Ele spun multe despre modul cum gandeste organizatorul din acest an al concursului * Vom proceda ca de fiecare data in astfel de situatii: citat si comentariu *

Marina Almasan: Fiind un juriu alcatuit preponderent din specialisti – oameni de muzica, personalitati care si-au petrecut toata viata intre note muzicale si artisti – se presupune ca poate anticipa “cum va suna piesa, interpretata de o alta voce”.

De fapt, alegerea noii voci va ramine tot la latitudinea compozitorului, insa acesta va trebui s-o aleaga , de data aceasta, de pe lista recomandata de TVR.

Daca juriul ar fi alcatuit din personalitati eterice, facute din spirit, lipsite de greutate materiala, care si-ar fi petrecut “toata viata intre note muzicale si artisti”, atunci asa ar sta lucrurile.

Din pacate, lucrurile nu stau deloc astfel. Daca ar fi sa luam numai revoltatoarele aranjamente care au fost facute in Eurovision Romania acum doi ani, si tot este indeajuns ca sa ne dam seama ca avem de-a face cu persoane foarte versate in facut aranjamente de culise.

Mai ales ca Marina Almasan, care ne ia de prosti si ne serveste aceste texte de doi lei, este chiar unul dintre actantii principali ai faptelor mizerabile petrecute acum doi ani si unul dintre ideologii de seama ai izolationismului muzical, care s-a afirmat violent atunci. Cu ce rezultate, stim.

Ultima parte a raspunsului Marinei Almasan este foarte haioasa: alegerea noii voci ramane la latitudinea compozitorului, dar dintre vocile stabilite de organizator. Sigur te spanzuram. Cum preferi: cu streangul, pistolul sau satarul?

citeste si: Strainii sunt aventurieri in Eurovision Romania

AnchetatorulMonden: În ce fel anume şi după ce criterii au fost selecţionate vocile?
Marina Almasan: Numai si numai prin consultarea unor oameni de muzica. Acestia, la rindul lor, au fost selectati foarte riguros: compozitori cunoscuti, atit cu state vechi, cit si apartinind noului val, tocmai pentru ca recomandarile lor sa impace toate gusturile.

Fiecare a fost rugat sa trimita la TVR o lista cu cit mai multe propuneri de voci – artisti individuali si trupe-, considerati de ei ca fiind cei mai potriviti sa urce pe scena Eurovision, unde , dupa cum stiti, se cinta live si in conditiile unui stress caruia nu oricine ii poate face fata.

Optiunile lor au fost coroborate de noi, iar cele ce s-au regasit in majoritatea variantelor trimise au alcatuit lista finala, postata pe site-ul TVR.

Daca lucrurile stau astfel, cum se explica faptul ca Mircea Romcescu este prezent si pe lista specialistilor, dar si in calitate de concurent, ca voce, in preselectie, fara sa fie pe lista vocilor? Oare o fi concurent in preselectie si in calitate de compozitor? Oare vom afla acest lucru vreodata?

Share