Nico şi cele trei minute ale condorului la Eurovision 2009

Share

“His CIA code name is Condor. In the next seventy-two hours almost everyone he trusts will try to kill him” – asa incepe prezentarea de tagline a filmului lui Sydney Pollack, “Cele trei zile ale Condorului“, avandu-l pe Robert Redford protagonist.

Daca este sa adaptam la cantareata romanca Nicoleta Matei, clasata anul trecut pe locul 20 (DOUAZECI) la Eurovision Song Contest, Belgrad, ar suna cam asa:

“Her musical name is Nico. In the next three minutes almost everyone she trusts will try to dump her”

In semifinala de ieri, Monica Mandrescu, nume de scena Moni-k, a pasit pe scena vizibil marcata de importanta momentului si a intrat in sunet putin mai sus. Peste ea, la re-expozitie, a venit Nicoleta Matei, musical name Nico, si mai sus. Mai sus decat ce? Mai sus decat armonia negativului. Nico la doua-trei come, Monica mai aproape de realitate.

Baking vocals

Fetele de la backing vocals (era sa scriu baking) au ramas in ton, armonizandu-se cu negativul. Asemeni unor oameni beti, cantaretii au continuat sa evolueze spre refren, clatinandu-se. La prereferen, Nico a intrat nazalizand puternic. Sa ne intelegem: ceea ce se intampla pe inregistrarea de studio este facut din butoane, nu Nico face asa.

Or, fata a incercat sa faca live, in conditii de scena, acelasi lucru. Nu i-a reusit, nu are experienta de scena a lui Marius Popa, de exemplu. Sau a solistului de la Zero. Mi se spune ca are, si foarte multa. Daca asa stau lucrurile, nu se vede. A sarjat. A dat prea tare-n sinusuri cu sunetul. Si a sunat ca un bidon turtit, din care incerci sa faci o trompeta.

Ce raceala? Nici o raceala!

Dupa care Nico si-a revenit (ce raceala? nici o raceala! avea vocea in perfecta stare), iar Pinky si cu Monica Mandrescu au intrat aiurea, in dizarmonie, si asa mai departe. Jale, moarte-ma mamuca, moarte-ma la loc! Mama, de ce m-ai aruncat’n lume?

Acum, inteleg ca s-a raspandit zvonul ca juriul le-a dat fetelor nota 0, iar Gabriel Cotabita a intervenit aseara la show-ul lui Capatos, sa explice ca, din contra, mai multi membri ai juriului au dat disco-maniacelor 12 puncte, iar publicul a cam dat nota 0 sau pe-acolo, ceva.

Chineza razbunatorului

Asa ca, daca este sa extragem cu forcepsul morala cestiunii, ea ar suna cam asa: anul trecut, publicul a votat Biondo, televotingul matrafoxat a anuntat inversul, iar juriul a votat Biondo. Dar s-a dus Nico (si bietul apendice masculin Vlad Mirita), c-asa-i in tenis!

Anul acesta, dupa scandalul de acum un an care a generat o aversiune generala, publicul a ejectat-o pe Nico, iar juriul a votat moderat, eliminand pe bune si pe drept “Disco Maniacs” din semifinale. Pacat de canticel, care nu-i de lepadat. Nico, fii barbata, lumea te-a recunoscut sub sapca si ochelari si ai avutara noroc ca n-a fost public adevarat, ci au fost aplaudaci platiti, ca altfel aruncau in dumneata cu oua si rosii.

Post-ludum: Nico, fii barbata!

… daca te duci cativa ani in penitenta la zeul Melos poate ca te vor ierta iubitorii romani de muzica. Monica, nu te supara, dar nu stiu cine te-a pus sa vii la Eurovision cu Nico. Nu stiai cum a spus Nina Cassian?

Am fost la fata locului. Si fata locului era umflata.

Share