home CORUPTIE, POLITICA Dragnea se gândeşte să dea OUG pe amnistie/graţiere înainte de Crăciun

Dragnea se gândeşte să dea OUG pe amnistie/graţiere înainte de Crăciun

Share

Perioadele critice din săptămânile care urmează, în care Dragnea se gândeşte să dea OUG pe amnistie şi graţiere, sunt în zilele dinaintea Sfintelor Sărbători ale Crăciunului şi imediat după Anul Nou.

După înlăturarea adversarilor interni, liderul PSD vrea să rezolve cât mai repede problema amnistiei și grațierii, susţine HotNews. În ultima săptămână tema a fost reluată în discuțiile interne din PSD și se fac noi presiuni asupra ministrului Justiției, Tudorel Toader, care este nelipsit de la ședințele PSD.

Ceea ce se întâmplă acum nu este decât o rafinare, o intelectualizare a toroipanului grosier dat cu OUG 13.

Dragnea ia în calcul mai multe scenarii

Surse social-democrate au declarat că în interior se discută mai multe scenarii. O decizie finală va fi luată într-o ședință a Comitetului Executiv Naţional.

Liderul PSD i-a cerut lui Tudorel Toader la începutul săptămânii rezolvarea problemei și emiterea ordonanței până la sfârșitul anului. Potrivit surselor citate, emiterea unei OUG pe amnistie și grațiere este iminentă.

Social-democrații mai așteaptă doar să aibă motivarea Curții Constituționale pe Codul de Procedura Penală și Codul Penal pentru a-și fundamenta textul.

OUG este pregătită de Florin Iordache şi Tudorel Toader

Fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, ajutat de Tudorel Toader, este cel care se ocupă de redactarea textului. O decizie finală ar urma să fie luată după o ședință a Comitetului Executiv al PSD.

Înainte de a merge mai departe, Dragnea va cere susținerea și asumarea oficială a liderilor PSD pe această temă. De precizat este că în interiorul PSD se vorbește de mai bine de două luni de disponibilitatea ministrului de Interne, Carmen Dan, de a-și pune semnătura ca inițiator al unui OUG pe amnistie si grațiere, dar sursele din interiorul partidului susțin că lucrurile nu sunt până în acest moment tranșate.

De Crăciun, când românii sunt anesteziaţi. Şi Revoluţia au confiscat-o tot atunci

În ceea ce privește perioada în care OUG va fi dat, social-democrații iau în calcul mai multe scenarii. O primă variantă ar fi săptămâna dinaintea Crăciunului.

O a doua variantă ar fi amânarea pentru luna ianuarie 2019. “Trebuie să existe un CEX, cel mai probabil înaintea Crăciunului, în care liderii PSD să-și asume amnistia și grațierea și modul de operare. Ședința nu trebuie neapărat să fie și anunțată sau publică”, au explicat sursele citate.

De precizat este că, în continuare, partenerii de guvernare de la ALDE nu susțin o OUG pe amnistie și grațiere și nu doresc să fie asociați cu o eventuală decizie a PSD de asumare a amnistiei și grațierii.

Codrin Ştefănescu a dat deja semnalul precursor

Amnistia și grațierea sunt foarte importante pentru Liviu Dragnea, dar și pentru mulți dintre liderii social-democrați. Secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat într-o emisiune la România TV că partidul său a fost „vânat de jos în sus” și că 85% din conducerile județene și conducerea națională este într-o formă de anchetă.

“Avem 1.183 de primari, viceprimari și consilieri județeni și municipali într-o formă de anchetă, începând de la abuz în serviciu, ANI, DNA șamd”, a declarat Ștefănescu.

Share