Dosarul Barocamera. Lascăr şi Macovei au fost trimişi în judecată

Share

În scandalul victimeor din Colectiv, doi actanţi au fost trimişi în judecată în Dosarul Barocamera. Medicul Ioan Lascăt şi managerul Aleandra Radu Macovei au fost trimişi în judecată.

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a fostului șef al Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă din Spitalul Floreasca. De asemenea, și a ex-managerului spitalului, Alexandru Radu Macovei.

Alături de aceștia, ajung în instanță fostul șef al Biroului Achiziții al aceluiași spital, o societate comercială și administratorul acesteia.

Dosarul Barocamera, de la ageing la abuz în serviciu

Alexandru Radu Macovei, Ioan Lascăr și fostul șef al biroului achiziții al aceluiași spital. Marina-Magdalena Gontariu, sunt acuzați de DNA de abuz în serviciu. SC Gemedica SRL și administratorul acesteia sunt acuzați de complicitate la abuz în serviciu. DNA explică:

În anul 2013, inculpații Macovei Alexandru Radu, în calitate de manager al Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti. Gontariu Marina-Magdalena, în calitate de șef Birou achiziții publice și de președinte al comisiei de evaluare a ofertelor în cadrul spitalului și Lascăr Ioan. în calitate de șef Clinică chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă și de membru în comisia de evaluare a ofertelor în cadrul spitalului. în urma unei licitații fictive. au încheiat cu societatea Gemedica S.R.L., reprezentată de inculpatul Galea Aurel Cătălin. un acord-cadru.

Pe baza acestui acord cadru, s-au achiziționat, cu încălcarea prevederilor legii privind achizițiile publice și la prețuri supraevaluate, un număr de 54 de echipamente medicale necesare dotării «Unității de îngrijire a arșilor gravi».

Dosarul Barocamera. Prejudiciu de aproape 2 milioane de euro

Această conduită a dus la prejudicierea spitalului cu suma de 8.213.831 de lei (inclusiv TVA). 4.791.431 de lei reprezentau diferența dintre prețul plătit de spital pentru echipamentele medicale și prețul la care au fost achiziționate de S.C. Gemedica S.R.L. de la furnizorii săi,

3.422.400 lei reprezentau contravaloarea barocamerei. Acasta nu a funcționat niciodată, explică DNA. Pe 3 noiembrie 2004, Ministerul Sănătății a emis un ordin privind înființarea unităților de arși în cadrul spitalelor de urgență.

În acest context, în cursul anului 2013, după edificarea spațiului „Unităţii de îngrijire a arşilor grav”. Lascăr și Gontariu, de comun acord cu administratorul S.C. Gemedica S.R.L.. ar fi întocmit documentația necesară achiziționării aparaturii medicale.

Îngrădirea accesului altor firme la licitaţie

Valoarea totală estimată a fost stabilită ca sumă a valorii fiecărui echipament medical în parte. Nu s-a regăsit, în dosarul achiziției, justificarea modului privind determinarea acesteia. Nici un alt document, din care să rezulte fundamentarea acestor valori (studiu de piață, oferte furnizori, etc.),

Atribuirea s-a făcut într-un singur lot, ceea ce a condus la îngrădirea accesului altor firme la achiziție. Urmau a fi achiziționate 54 de echipamente medicale. La baza întocmirii specificațiilor tehnice, nu au existat documente, din care să reiasă o consultare a pieței. Aceste echipamente aveau un grad ridicat de complexitate tehnică, mai arată DNA.

Alexandru Radu Macovei Superstar

Documentația respectivă, necesară atribuirii acordului-cadru, a fost aprobată într-un singur lot și de managerul unității medicale, Alexandru Radu Macovei.

Barocamera nu este funcțională și nici instalată. Cu toate acestea, reprezentanți ai autorității contractante, împreună cu cei ai furnizorului, au semnat procese-verbale de recepție și procese-verbale de punere în funcțiune.

Procurorii DNA au dispus, în cauză, și instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului și măsurii asigurătorii a popririi, asupra unor bunuri aparținând inculpaților. Ministerul Sănătății s-a constituit parte civilă în procesul penal, cu suma de 8.213.831 lei.

Pe parcursul anului 2016, Corpul de Control al Ministerului Sănătății a scos la iveală faptul că barocamera de la Floreasca nu a fost folosită niciodată și, mai mult, nici nu putea fi folosită pentru tratamentul marilor arși, ci pentru tratamente antiîmbătrânire.

Share