Doppelgänger ar fi gravat Steaua lui David, în Paris

Share

Doppelgänger, reţea de intoxicare controlată de Rusia, este autoarea seriei de graffiti cu Steaua lui David, de la Paris.

Poliția franceză crede că o campanie de graffiti cu stencil-uri pe ziduri, cu Steaua lui David, ar putea fi opera serviciilor secrete rusești.

Doppelganger a gravat Steaua lui David

În ultimele 10 zile, cam 250 de Stele ale lui David, figurate cu albastru, asemănătoare cu cea de pe steagul israelian, au apărut pe clădiri din Paris și din suburbiile capitalei franceze.

Acestea au stârnit un val de proteste din partea politicienilor francezi, care au presupus că semnele erau antisemite. Însă de la început anchetatorii au fost mai circumspecți.

În timp ce politicienii au făcut comparații cu graffiti din epoca nazistă, pentru a scoate evreii din casele lor, anchetatorii au subliniat că Stelele lui David au fost distribuite la întâmplare, fără nici o legătură evreiască evidentă, în alegerea clădirilor.

Citeşte şi: Pentru diplomații ruși, dezinformarea face parte din fişa postului

De asemenea, mesajul era confuz. În mod imaginabil, un steag israelian albastru sau ceea ce îl evocă ar putea fi văzut ca un semn proevreiesc. Cu siguranță, orice antisemit autentic ar fi găsit o modalitate mai clară de a-și exprima ura.

După ce au prins și interogat doi cetățeni moldoveni, în legătură cu primul val de stencil-uri, poliția franceză și serviciile de informații suspectează acum că operațiunea ar putea fi o piesă clasică de “dezinformatsiya” (dezinformare rusească), conform BBC.

Potrivit unui comunicat al procuraturii, graffiti-urile au fost gravate în cele două nopți de la sfârșitul lunii octombrie, de două cupluri diferite.

Din urmărirea telefonică, se crede că ambele cupluri primeau comenzi de la aceeași persoană.

Citeşte şi: Raed Arafat: E o dezinformare, oamenii ce s-au vaccinat COVID nu fac HIV

“În acest stadiu, nu este exclus ca [graffiti-urile] să fi fost executate la ordinul expres al unei persoane care locuiește în străinătate”, a declarat parchetul francez.

Mass-media franceze care au avut acces la anchetă merg mai departe. Ele indică un om de afaceri pro-rus, din Republica Moldova.

Potrivit cotidianului Le Monde, operațiunea de graffiti este legată de o rețea de propagandă rusă de lungă durată, cunoscută sub numele de Doppelgänger.

Boţi informatici pentru fake news

În iunie, Le Monde a scris o serie de articole despre Doppelgänger, despre care a spus că folosește roboți informatici, pentru a inunda rețelele sociale cu postări de fake news.

La vremea respectivă, scopul principal era de a submina încrederea în politica occidentală privind Ucraina.

Potrivit Le Monde, ambele cupluri care au gravat graffiti cu Steaua lui David au fost însoțite de un fotograf, a cărui sarcină era să pună imediat imaginile pe Internet.

Ziarul precizează că imaginile au apărut pentru prima dată doar pe conturi legate de rețeaua Doppelgänger.

Spun că erau în vacanţă

Poliția franceză a declarat că primul cuplu – care a fost arestat – a susținut că se afla în vacanță, la Paris, când a fost abordat de un bărbat care i-a auzit vorbind în rusă și le-a oferit o mică sumă de bani, pentru a lipi plăcuțele.

Cuplul respectiv așteaptă în prezent să fie expulzat. Cel de-al doilea cuplu a părăsit țara înainte de a putea fi reținut. Fotograful sau fotografii rămân neidentificați.

Arma săracului

Citând surse din cadrul anchetei, Le Monde a declarat că acest mod de operare la preț redus – folosirea unor freelanceri proxy prost plătiți – este tipic pentru serviciile secrete rusești de astăzi, care au fost afectate puternic de expulzarea spionilor din capitalele occidentale, după izbucnirea războiului din Ucraina.

În ceea ce privește scopul Operațiunii “Steaua lui David”, ca toate dezinformările, se pare că a fost acela de a semăna confuzie și anxietate.

Faptul că simbolul putea fi pro sau antiisraelian a făcut-o cu atât mai interesantă: în acest fel, ambele părți ar fi fost suspecte.

Share