DNA a primit raportul privind toate cheltuielile făcute de „Matei Balş” în 2020

Share

Ancheta DNA asupra situaţiei de corupţie de la Institutul “Matei Balş” s-a pus în mişcare cu rapiditate.

Raportele privind gestionarea resurselor publice în timpul pandemiei, de către Institutul Matei Balș, întocmite anul trecut de Curtea de Conturi, au fost solicitate de Direcția Națională Anticorupție.

Conform informațiilor primite de Buletin de București de la Cătălin Toderașcu, şef serviciu al Curții de Conturi, documentele au fost deja înaintate către DNA. Prin urmare, concluziile controlului nu au fost publicate.

„Întrucât actele de control transmise Ministerului Public fac parte din categoria înscrisurilor oficale aflate la dosarul unor cauze penale, aceste documente intră sub incidența prevederilor legale anterior enunțate, neavând caracter public la această dată.”
Curtea de Conturi

În ultimii trei ani, 20 de milioane de lei au fost atribuiți direct unor firme fără angajați sau fără experiență.

Mai mult, Institutul Balș a făcut afaceri de zeci de mii de euro și cu Hospital Technical Solutions, aceeași firmă care i-ar fi oferit mită fostului ministru PSD al Sănătății, Sorina Pintea.

În plus, în urma incendiului care a avut loc vineri dimineață am aflat că societatea care a primit 55 de mii de EURO pentru a se ocupa de prevenția și stingerea incendiilor, Midan Fire Exit, nu are nici un angajat și zero experiență.

Institutul Matei Balș a plătit la începutul lui iulie 2.9 lei pentru o mască de unică folosință cu 3 pliuri – același preț l-a plătit și pe 17 martie, în plină pandemie, când prețurile la echipamente de protecție au crescut considerabil.

Firma care s-a bucurat de cei 175 mii de RON este deținută de un offshore cipiriot, iar legăturile din spate ajung tocmai până la personalități din serviciile secrete sovietice.

Chiar și firma care s-a ocupat de deșeurile periculoase de la Balș, Mediline Exim, este una controversată. Patroana firmei a fost arestată preventiv în vara anului trecut deoarece desfășurarea activităților de transport a deșeurilor ar fi avut loc fără respectarea măsurilor obligatorii impuse de lege.

Share