Dimensiunile uriaşe ale scandalului Panama Papers

Share

Panama Papers. Un scandal uriaş, care face în prezent ravagii pe mapamond, părând a fi un fel de replică la Wikileaks şi defectarea lui Snowden.

The Panama Papers formează un set de documente scurse iniţial la cotidianul german Suddeutsche Zeitung, constând în 11.5 milioane de documente confidenţiale, create de furnizorul de servicii corporate off-shore panamez Mossack Fonseca.

Mossack Fonseca a furnizat informaţii detaliate referitoare la mai mult de 214.000 de companii off-shore, inclusiv identităţile directorilor acestora şi acţionarilor.

Documentele numesc lideri actuali de guvern din cinci ţări: Argentina, Islanda, Arabia Saudită, Ucraina şi Emiratele Arabe Unite, precum şi oficiali guvernamentali, rude apropiate şi asociaţi apropiaţi a numeroşi lideri de guvern din mai mult de 40 de alte ţări, inclusiv Brazilia, China, Franţa, India, Malaezia, Mexic, Pakistan, Rusia, Africa de Sud, Spania, Siria şi Marea Britanie.

Putin şi camarila sa au pus deoparte două miliarde de dolari

Ceea ce este de neînţeles pentru noi este de ce s-a complicat Vva Putin să-şi dosească banii în Panama, stat centramerican controlat de Statele Unite, în loc să-şi creeze propriul său off-shore controlat şi să-i pună bine acolo. Când ai două miliarde de dolari de dosit, poţi să faci asta şi mai şi atragi alţi bani. Mulţi alţii.

Vladimir Vladimirovici Putin şi-a dosit banii în Panama prin intermediul unui prieten apropiat din copilărie, violoncelistul şi dirijorul Serghei Roldughin.

HotNews: „(…) Roldugin acţionează ca o interfață pentru reţeaua loială lui Putin – şi, probabil, pentru Putin însuşi. Violoncelistul nu a dorit să comenteze. Reporterii Organized Crime and Corruption Reporting Project s-au întâlnit cu Roldugin la finalul unui concert care a avut loc săptămâna trecută la Moscova.”

Mediafax: „(…) documentele arată un cerc condus de o bancă din Rusia, responsabilă de spălarea a peste un miliard de dolari, în care sunt implicaţi asociaţi apropiaţi lui Putin. Operaţiunea era condusă de Bank Rossiya, ce intră sub incidenţa sancţiunilor impuse anexării Crimeei de căre Rusia.”

citeşte şi: • Toţi oamenii lui Putin: reţeaua financiară conectată la liderul rus (Rise Project)

Ce români au apărut deja în scandalul Panama Papers

Este greu de spus în acest moment care este numărul românilor ce sunt prezenţi în Panama Papers. Aici este lista completă parţială. Parţială, pentru că este în curs de completare.

Afacerea este atât de complexă, că Sudddeutsche Zeitung a cerut ajutorul respectabilei organizaţii International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), cu sediul central în SUA, care a repartizat documentele la sute de urnalişti de investigaţie din întreaga lume. O listă finală completă urmează să fie dată publicităţii de ICIJ în luna mai.

De partea din documente ce priveşte România se ocupă Rise Project. Românii descoperiţi  deocamdată sunt Frank Timiş, Cristian Borcea, Sorin Ovidiu Vântu, Constantin Iacov, Said Baaklini şi Corneliu Iacubov.

Apoi mai sunt:

Olga Repede, personaj care apare în Dosarul Transferurilor;

Răzvan Petrovici, finul fostului şef al SRI Virgil Măgureanu;

Dominic – Pan Meghea, om de afaceri, verișorul Mihaelei Geoană și fiul Chiraței Meghea, nașa de cununie a soților Mihaela și Mircea Geoană;

Andrei Ionescu, om de afaceri, partener cu Dominic – Pan Meghea;

Mihail Isbășoiu, om de afaceri, proprietar al retaurantului Casa Montefiore;

Monica Anette Pop, contabil bucureştean;

Cristina Racotă, reprezentant între 2008 și 2010 al Peli Filip SCA, fimă de consultanță care în România are printre clienți GDF Suez Energy;

Lilian Barbu, radio-amator bucureștean, cetățean româno- moldovean, acţionar la Everstone Group Holdings Corp.;

Mihaela Stela Karimberdiev / Rustam Madumarov. Acesta este amantul Gulnarei Karimova, fiica președintelui Uzbekistanului, Islam Karimov;

Matthew Charles Stokes – reprezintă în România Nordat Limited (UK), care a cumpărat SC Arol Holding SRL de la un om de afaceri legat de miliardarul Liviu Jitea, arestat preventiv pentru comerț ilegal cu alcool;

Florin Cătălin Ivan, avocat, condamnat într-un dosar de evaziune fiscală și abuz în serviciu.

Lista este mai lungă.

Prezent este şi israelianul Benny Steinmetz. O mai găsim şi pe malaeizianca Annie Yeap, legată de fostul ministru PDL al Agriculturii Stelian Fuia şi de Damir Fazlic, personaj celebru la nivel balcanic, acuzat de legături de crima organizată transfrontalieră și activ pe piața de energie din regiune.

.

Share