home MASS MEDIA, STIRI DESPRE TELEVIZIUNI Diferenţa dintre pamflet şi Radu Banciu

Diferenţa dintre pamflet şi Radu Banciu

Share

Văd că Radu Banciu şi-a schimbat genul programului din “revista presei” în “pamflet”, ca şi cum pamfletul este un gen literar croit ca să arunci cu lături în toate părţile.

Pamfletul este o specie literară (în versuri sau în proză) cu caracter satiric, în care scriitorul înfierează anumite tare morale, concepţii politice, aspecte negative ale realităţii sociale, trăsături de caracter ale unei persoane etc.

Asta cu “ne prevalăm că facem pamflet ca să ne justificăm grosolăniile” e brevetată prima dată de Mircea Badea.

ralstonstardeepversion

Luaţi-vă de mână şi defilaţi prin audiovizual cu încălţările murdare. Banciu a înţeles din ce am scris eu că el e curat şi de aceea are voie să spună orice, să dea în oricine, oricând, oricum.

De exemplu, că Andreea Marin e ştoarfă, că Bănică Jr. “cântă falseturi”. Sau poate să scrii că Johnny Răducanu trăia rupt de realitate, în lumea lui şi nu respecta nimic şi pe nimeni. În background, Banciu ar putea face cu ochiul, de exemplu, celor care urăsc ţiganii şi care deja s-au exprimat în comentarii pe site-ul meu, apărându-l pe teleast:

“Dar tu cine pida ma-tii esti ma lingaule ? Cine mortii ma-tii te-a numit pe tine aparatorul curvelor si-al tiganilor ?”

“esti un lingau prost ce pozeaza in luptatorul pizdii – esti un soi de gigi doar ca dumnezeii tai sunt banica, andreea marin, paunescu, tiganii in genere – ma rog, toti astia din care romanul ar trebui sa faca sapun pentru a-si spala rusinea, tara”

(autorul invectivelor: George)

Da, poţi să spui despre oricine ce vrei, dar în acest caz nu eşti jurnalist. Mircea Badea nu este nici el jurnalist, adică nici el nu respectă Codul deontologic:

ARTICOLUL 2 

Ziaristul poate da publicitatii numai informatiile de a caror veridicitate este sigur, dupa ce in prealabil le-a verificat, de regula, din cel putin 2 surse credibile.

A făcut şi CRP un lucru bun, a dat acest Cod deontologic. Chiar dacă informaţia trebuie verificată din trei, nu din două surse. Dacă nu faci aşa nu ai instinct de breaslă. Dacă eşti jurnalist nu dai precum ciocanul pneumatic brambura în cine apuci, când îţi vine pe căciulă, ci te lupţi cu ideile.

Important e să te referi la ce este tipic, la lucrurile mari, grave, nu să-mpungi umoral în cine nu-ţi place, azi în Vlad Enăchescu, mâine în Dumitru Graur, poimâine în Luminiţa Paul.

Radu Banciu a visat că eu am scris astfel:

“Tu nu ai vocea Lui” (n.n.: a lui Ştefan Bănică Jr.)

În realitate, aşa cum se poate vedea aici, am spus aşa:

De exemplu, nu ştii muzică, pentru că, dacă ştiai, ştiai că Ştefan Bănică este show-man. Nu ce anume cântă este marea sa calitate, ci faptul că face show, e fantastic, electrizează.

Dar îţi propun să faci un lucru: anunţă pe Facebook (că văd că ai început să te-mbăţoşezi cu aderenţii de pe Internet, ca şi Mircea Badea, al cărui epigon eşti) că luni seară eşti la Sala Palatului, unde faci “Lumea lui Banciu” de pe scenă.

Ia să vedem noi câţi Facebook-prieteni vin să vadă emisiunea ta. Bănică aduce în fiecare an, de Crăciun, de trei ori câte cinci mii de oameni. Iată diferenţa.

Deci eu asta aştept de la Banciu: măcar, dacă nu e jurnalist, nu are instinct de breaslă, să mişte masele. Poate intră, sigipodabil, în politică. Nici Mircea Badea nu a reuşit aceasta, ar fi astfel şi el original în ceva.

Poate că ar trebui să strigăm toţi în cor cu Banciu “huo X!, huo Y”, cine nu face ca noi maică-sa e fix aşa cum a zis teleastul că e Andreea Marin. Dar până la urmă subiectul principal era altul: că ai făcut-o pe femeia aceea aiurea ştoarfă. Iar acum nu numai că te judeci cu Bănică, dar o să-ţi dea şi CNA amendă.

~notă: această postare este un pamflet şi trebuie tratată ca atare~

Share