De ce are dreptate Ion Cristoiu să dea în judecată Parchetul General

Share

Aseară, Ion Cristoiu a anunţat că dă în judecată Parchetul General. EvZ: “Jurnalistul Ion Cristoiu a declarat, aseară, în cadrul emisiunii «Ultimul Cuvânt», la B1 TV, că va da în judecată Parchetul General pentru că a fost anunţat, alături de Mihai Tatulici, pe lista jurnaliştilor plătiţi de Sorin Ovidiu Vântu cu bani de la FNI”

Faptul că Ion Cristoiu, alături de Mircea Dinescu şi Mihai Tatulici sau alți jurnaliști și persoane publice, au fost incluși / incluse în rechizitoriul făcut de Parchetul General este o porcărie. Voi explica în continuare de ce stau astfel lucrurile din punctul meu de vedere.

Mediafax

În aprilie 2002 / august 2004 am fost reporter special acreditat pe Guvern din partea cotidianului Gardianul.

Timp de doi ani și șase luni, pe un salariu de mizerie, am încercat să-mi respect contractul semnat cu ceea ce, aşa cum am mai explicat şi altă dată, am crezut iniţial că e un proiect anticorupţie pe bani europeni, apoi, încet-încet, s-a vădit a fi (dar nu există de jure probe nici acum) un proiect din operațiunea PSD “Bani pentru partid”, în care Gardianul trebuia să enunţe neîncetat teoria centrului imaculat de putere, repezentat de Adrian Năstase.

În acei ani am auzit tot felul de lucruri despre finanţarea şi interesele din spatele Gardianului. Că sunt banii lui Sorin Ovidiu Vântu, că sunt banii lui Miron Mitrea, apoi că sunt banii PSD, cum s-a dovedit finalmente, când lucrurile erau evidente, strigau.

Carevasăzică, eu ce trebuia să fac pe 22 aprilie 2002, când l-am contactat pe omul ăla cu barbă şi cu ochelari, tuns scurt, care mi-a propus să vin la secţia politică internă de la un nou citidian, despre care de-abia ştiam cum s-ar numi?

Să mă apuc să-i spun: nu, stai puţin, că vreau să verific de unde vin banii, că se spune că e Sorin Vântu şi, dacă e el, eu nu mă angajez? Dacă banii lui sunt de la FMI! Credeţi că, dacă aş proceda astfel, m-ar mai angaja cineva? În două luni se ocupă şi mama postului de redactor!

Credeţi că Cristoiu ar mai obţine finanţare pentru ceva dacă ar proceda astfel? Credeţi că undeva în lumea asta există măcar un singur jurnalist care să se apuce să verifice ca tembelul sursa banilor pe care i-i dă patronul sau finanţatorul (în afară de cazul în care este un tâmpit sadea)? Băi, Parchetul, aţi înnebunit?

Da, ştiu, eu eram un prăpădit, opinca, Cristoiu era şi e “mahăr”, acţionar cu Vântu la Editura Ion Cristoiu, avea o concupiscenţă cu Vântu. Ăla i-a spus la o bere că e defapt un escroc.

Măi, v-aţi pierdut minţile cu totul, pe bune. Dacă voi nu vă faceţi treaba, trebuie să mă apuc eu să îmi investighez angajatorul sau finanţatorul, să aflu despre el ce nu ştiţi voi sau ce descoperiţi voi după un deceniu?

Între august 1996 şi ianuarie 1997 am lucrat pentru Adevărul. Ce trebuia să fac, să-l anchetez pe Tinu, să văd dacă lua bani negri de la Fathi Taher? Încă o dată vă întreb: procurori, v-aţi pierdut minţile?

Între august 2004 şi iunie 2007 am lucrat pentru Revista Bilanţ, o publicaţie premium, condusă de doi oameni deosebiţi, Carmen şi Constantin Rudniţchi, pe care îi voi respecta întotdeauna, despre care am aflat ulterior că erau finanţaţi de Vântu, din bani deturnaţi de la Petromservice, sifonaţi printr-un paradis fiscal.

Eu, dar chiar şi Carmen şi Rudi… noi ce trebuia să facem: să ne apucăm să anchetăm ca nebunii sursa finanţării, acţionariatele? Au ar fi trebuit voi de pe atunci să-l legaţi pe infractorul ăsta?

Este cea mai mare porcărie să te legi de jurnalişti pentru păcatele patronilor. Prezenţa lui Cristoiu, Dinescu şi Tatulici în rechizitoriul livrat de Parchet sugerează o părtăşie (cum se spune în termeni juridici) între fiecare dintre cei trei şi SOV, având ca obiect infracţiunea acestuia.

Voi, procurorii, vă imaginaţi că, dacă noi, jurnaliştii, ne-am duce toţi la mănăstire, trăgând, aşa, concluzia (probabil eronată) că toţi patronii de presă sunt cumva infractori şi lăsându-ne de presă, voi v-ați face meseria mai ușor?

Iată un lucru asupra căruia va trebui să meditaţi serios.

Share